2024. július 21. - Dániel, Daniella

Hiller: erősíteni kell az állam szerepét a felsőoktatásban

Le kell zárnunk a mennyiségi változások korát a felsőoktatásban, eljött ugyanis a minőség ideje - mondta az oktatási és kulturális miniszter kedden Pécsett, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) tanévnyitó szenátusi ülésén.
2007. szeptember 11. kedd 20:27 - Hírextra

Szükségesek voltak az elmúlt másfél évtizedben végbement mennyiségi változások, melyek révén a felsőoktatási hallgatók száma négyszeresére emelkedett, de ma látni kell, hogy ezen változások már új irányt vettek Európában - indokolt Hiller István. Szavai szerint "most már nem elég azt mondani, hogy van diplomám, hanem a későbbi munkaadóknak is meg kell erősíteniük: igen, ez számukra is érték".

Hiller István az államnak a felsőoktatás működtetésében betöltött szerepével kapcsolatban azt hangsúlyozta: az állam szerepét nem gyengíteni, hanem erősíteni szükséges.

Az állam ne vonuljon ki a felsőoktatás működtetéséből. Éppen ellenkezőleg, meg kell erősítenie szerepét az oktatásügyben. De nem az előadótermekben és a szenátusi döntéseknél, hanem a keretek és jogszabályok meghatározásánál, továbbá az egyeztetéseknél és a részfinanszírozásnál kell jelen lennie - mondta.

A miniszter nagy eredményként értékelte, hogy a közelmúltban módosított felsőoktatási törvény már három évre határozza meg a felsőoktatás állami költségvetési hozzájárulását, stabilitást, kiszámíthatóságot biztosítva ezzel az intézmények számára.

Utalt rá: a jelenlegi 214 milliárd forint állami hozzájárulás 2010-ig 241 milliárd forintra emelkedik. A többletforrást azonban a minőségi munkával és a teljesítménnyel arányosan osztják szét, így lesznek, akik többet, lesznek, akik kevesebbet kapnak.

Hiller István szólt arról, hogy a felsőoktatás esetleges privatizációját nem támogatta, nem támogatja és a jövőben sem kívánja támogatni. "Együttműködésben, közös vállalkozások létrehozásában igen, de ingatlanértékű privatizálásban sem partner nem vagyok, sem kezdeményező nem leszek. Ilyet én nem írok alá" - jelentette ki.

A szakminiszter partnerséget ajánlott a PTE vezetésének az intézmény fejlesztéseinek megvalósításához. Azt mondta, a cél az, hogy az egyetem bekerüljön és bennmaradjon a világ felsőoktatásának élvonalában.

Gábriel Róbert, a PTE rektora arról szólt, hogy az 1347-ben alapított intézmény jövőbeni legfontosabb feladata gazdálkodásának stabilizálása, az oktatás és az elhelyezés minőségi színvonalának emelésével pedig a hallgatói létszám megtartása, valamint a társadalom és a gazdaság minden eddiginél hatékonyabb szolgálata.

Hiller István pécsi látogatása során felavatta a PTE Pollack Mihály Műszaki Karának magántőke bevonásával, úgynevezett ppp-program keretében felújított oktatási épületét. A fejlesztésnek köszönhetően a 8.800 négyzetméteres épületben új aula, két előadóterem, nyolc számítástechnikai oktatóterem várja a hallgatókat.

A beruházás, melynek része az oktatási épület melletti kollégium rekonstrukciója is, két ütemben, mai áron számolva 2,8 milliárd forintból valósul meg. Ez az üzemeltetés 20 évre számolt költségeivel 8,4 milliárd forintra nő.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását