2024. április 30. - Katalin, Kitti
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Óriási sikere volt a szoborellenes gyűjtésnek

Az ART4.RU modern művészeti múzeum gyűjtést kezdeményezett Zurab Cereteli kevéssé népszerű, monumentális moszkvai szobrainak eltüntetésére, s a szervezők legnagyobb meglepetésére alig két hét alatt közel 100 ezer rubelt gyűlt össze a bejáratnál elhelyezet
2007. október 7. vasárnap 17:55 - Hírextra

Az összeg több mint amennyit ugyanezen idő alatt a belépőjegyek árából beszedtek, és bőségesen elég egy komoly munkagép bérlésére.

Az ötlet gazdái arról nem nyilatkoztak, hogy mikor látnak hozzá a szobrok ledöntéséhez, hiszen állami tulajdonról van szó. Azt azonban elmondták, hogy nem állnak meg Ceretelinél, mert van több olyan szobrász is, akinek "művei leírhatatlanok", mégis ott díszelegnek szép számban Moszkva utcáin. A cél, hogy leáldozzon az orosz monumentalitás napja és a kortárs művészet alkotásai díszítsék az utcákat - mondták.

Cereteli azonban - főként Jurij Luzskov polgármester barátságának és ízlésének köszönhetően - mégiscsak kivételes helyet foglal el az orosz fővárosban, s nem véletlenül őt vették elsőként célba. A grúz származású szobrász és festőművész művei ma már dominánsak Moszkvában, de a szovjet korszakban kezdődött befutása és kiváló üzleti-menedzseri képességei folytán elöntötték a világot, nem ritkán a Szovjetunió, vagy később Oroszország ajándékaiként. Cereteli minden lehetséges címmel és kitüntetéssel rendelkezik, és számtalan művészeti akadémia tagja, az orosz művészeti akadémia elnöke.

Emlékezetes a vitorlás hajót ábrázoló szobrának története: Amerika felfedezésének 500. évfordulójára készítette, eredetileg Kolumbusszal a fedélzeten, de mivel egyetlen amerikai és dél-amerikai város sem akarta megkapni ajándékba, Luzskovnak köszönhetően a Moszkva folyón, a Kreml tövében, egy mesterséges szigeten kötött ki: a viszonylag kicsi hajón aránytalanul hatalmasan immár Nagy Péter cár majdnem a nagyon magas árboc csúcsáig érő alakja áll, s az egész együtt a világ egyik legmagasabb szobra.

Cereteli tervezte egyebek között az újjáépített Megváltó Krisztus templom díszítését, a Manyezs tér átalakítását és az alatta épült bevásárló központot, de az 1980-as moszkvai olimpia kulturális-díszítő elemeit is.

A gyűjtésről beszámoló Izvesztyija című orosz lapban egy szobrász úgy nyilatkozott: a műalkotások felett csak az idő és a történelem ítélhet. Egy festőművész azonban leszögezte: nem jó, hogy egyetlen művész alkotásai uralják a várost. Ráadásul senkit nem kérdeztek, hogy akarja-e nap mint nap látni Nagy Péter hajós emlékművét, vagy a belvárosi Manyezs téren a halat fogó medvét. Pedig mindezt a város költségvetéséből állították fel, s ha akkor megkérdezték volna a moszkvaiakat, kevesen szántak volna e célra sokmillió rubelt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását