2024. április 27. - Zita

Új hely kell a szobornak

Rendezni kell a XII. kerületben lévő turulszobor sorsát, olyan helyet kell találni neki, ahol törvényesen és véglegesen állhatna - javasolja az SZDSZ Pokorni Zoltán (Fidesz) kerületi polgármesterhez írt nyílt levelében, amit szerdán kapott meg az MTI. A p
2007. szeptember 19. szerda 21:35 - Hírextra

A múlt hét csütörtökön Pokorni beadvánnyal élt saját képviselő-testületéhez, amiben azt indítványozta, hogy a turul maradjon jelenlegi helyén, mint a katona halottak emlékműve, a polgári áldozatok emlékműve pedig egy másik helyre kerüljön - emlékeztetnek a John Emese frakcióvezető és Ungár Klára kerületi képviselő által jegyzett levélben.

A Szabad Demokraták Szövetségének nevében örömüket fejezik ki, hogy a polgármester megoldást keres a kerületi önkormányzat törvényszegésének feloldására, de azt javasolják neki, hogy Budapesthez méltó megoldást támogasson. "Nem kell félnie ugyanis a szélsőjobboldali csoportok haragjától, ez ügyben a jó érzésű budapestiek többsége Ön mellett áll" - olvasható a levélben.

A szobrot - írják - az előző kerületi polgármester a törvényeket és az áldozatokat semmibe véve, erővel helyezte ki jelenlegi helyére; a jogsértést a Közigazgatási Hivatal megállapította és az illegális építmény elbontására szólított fel. Az szabad demokrata politikusok legfontosabb feladatnak a törvényes állapotok visszaállítását nevezik, mivel "nem sugallhatjuk azt a főváros lakóinak, hogy egy politikus következmények nélkül bármit megtehet".

"Röppenjen fel hát a Turul, és keressen magának másik helyet, melyet a törvények betartásával foglalhatna el immár véglegesen" - áll a nyílt levélben.

A XII. kerületi képviselő-testület a polgármester javaslatára szeptember 13-án döntött arról, hogy katonai emlékmű lesz a szobor, míg a II. világháború polgári áldozatainak egy külön emlékművet állítanának. A döntést a Fővárosi Közgyűlésnek is jóvá kell hagynia.

A szobrot 2005. október 22-én avatták fel a II. világháború katonai és polgári áldozatai emlékére - miközben az emlékmű felállításának jogi helyzete vitatott volt.

Pokorni Zoltán szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében tárgyalást szorgalmaz a helyi frakciók vezetőivel.

"Álláspontom, mely ma már a XII. kerületi képviselő-testület többségének álláspontja, jól ismert és nyilvános. Békét, rendet és nyugalmat szeretnénk, nem rombolást, szobordöntést. Ennek érdekében kívánunk tárgyalni" - zárja közlését Pokorni Zoltán.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását