2024. május 14. - Bonifác

Korokat mosna össze a kormány?

Kovács László szerint a kormányoldal három időszakot - Rákosi- és a Kádár-rendszert, valamint az 1989-es átmenet óta eltelt két évtizedet -, illetve négy politikai erőt, a Magyar Kommunista Pártot (MKP), a Magyar Dolgozók Pártját (MDP), a Magyar Szocialista Munkáspártot (MSZMP) és a jelenlegi szocialista pártot próbálja összemosni az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló törvényjavaslatban, amely kimondaná, hogy az MSZP osztozik az állampárt felelősségében. Az MSZP alelnöke szerint a Fidesz ötven év bűneiért próbálja felelőssé tenni az MSZP-t.
2011. december 6. kedd 18:31 - HírExtra
A korábbi külügyminiszter és európai uniós biztos erről kedden, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kongresszusán történtekről beszámoló budapesti sajtótájékoztatóján beszélt, közölve, hogy Berlinben folytatott tárgyalásain az SPD politikusai is elfogadhatatlannak és az európai normákkal ellentétesnek tartották az átmeneti törvény említett rendelkezéseit.

Kovács László emellett elmondta, hogy az SPD-kongresszus fő témái Németország és az Európai Unió viszonya, a válságkezelés szociáldemokrata útja és a szélsőjobboldal elleni küzdelem voltak.

Felidézte a 92 éves Helmut Schmidt beszédét, kiemelve, hogy a korábbi kancellár szerint alaptalanok az eurózóna szétesésétől és az euró megszűnésétől tartó nemzetközi aggodalmak. Kovács László beszámolója szerint Helmut Schmidt arról is szólt, hogy Németországnak nem szabad figyelmen kívül hagynia azokat a fenntartásokat, amelyek a német dominanciától, erőfitogtatástól tartanak, és partneri kapcsolatokra kell törekednie a többi uniós tagállammal.

Az MSZP-s politikus arról is tájékoztatott, hogy Frank-Walter Steinmeier, volt külügyminiszter, az SPD parlamenti frakcióvezetője felszólalásában a szélsőjobboldal előretöréséről szólva rossz példaként a Jobbik parlamentbe jutását hozta fel. Kovács László összegzése szerint az SPD vezető politikusa arról is beszélt: egy szociáldemokrata német kormány "nem hagyná szó nélkül, ha az Európai Unió bármely tagországában a szélsőjobboldal megerősödne, illetve a demokráciát, a jogállamot felszámolnák, vagy ezeket veszély fenyegetné".

Az MSZP alelnöke aláhúzta, hogy a német szociáldemokraták a neonáci párt, az NPD betiltását követelik, és ebben lényegében a kormánykoalíció támogatását is bírják. Ezzel szemben Magyarországon a szélsőjobb követeli az MSZP betiltását, és tulajdonképpen a kormány javaslata is ebbe az irányba mutat - fűzte hozzá Kovács László az átmeneti törvénnyel kapcsolatos megszólalásokra utalva.

A gazdaság-pénzügyi nehézségekkel összefüggésben Frank-Walter Steinmeier és mások is azt hangsúlyozták, hogy a válságból a szociáldemokrata út vezetheti ki Európát, a válsághoz vezető konzervatív és liberális politika erre alkalmatlan - mondta az MSZP-s politikus. Arra is kitért, hogy a kongresszusi felszólalok - az ezzel ellentétes álláspontot képviselő Angela Merkel kancellárral szemben - az Európai Központi Bank nagyobb szerepvállalásának és az eurókötvények kibocsátásának fontosságát hangoztatták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását