2024. április 26. - Ervin
Olcsó ukrán földgáz segítségével előállított alacsony árú, de kétes minőségű műtrágyával lepheti el a magyar és a teljes kelet-európai műtrágya piacot Dmitrij Firtas. Az ukrán energiamágnás miatt a mezőgazdaság és a kiszolgálóipar is könnyen bajba kerülhet.
2011. február 23. szerda 16:55 - HírExtra
Nehéz idő jöhet a sokat megélt és szenvedett hazai műtrágyagyártásra. A HírExtra információi szerint ugyanis egy Dmitrij Firtas ukrán milliárdos nevéhez köthető cég azt tervezi, beszáll a közép-európai műtrágyabizniszbe. Teszi ezt az ukrán gyárakban fillérekért előállított, valószínűleg az európai normáknak semmiben meg nem felelő minőségű termékekkel.

Gáz biznisz után műtrágya biznisz?

Hogy miért akar ebbe az üzletágba is beleugrani az egyes pletykák szerint elképesztő méretű földgáztartalékokat felhalmozó és Ukrajnában jelenleg igen elismert Firtas?

A válasz egyszerű: pont a földgáz miatt.

"A műtrágyagyártás költségeinek kilencven százalékát a földgáz ára határozza meg. Ha valakinek van olcsó földgázforrása, vagy képes olcsón hozzájutni a földgázhoz, akkor sokkal olcsóbban elő tudja állítnai a műtrágyát" - mondta a HírExtrának Gulyás Péter, mezőgazdasági szakértő.

Nem tudnak majd ellenállni a magyar gazdák?

A gyenge minőségű import műtrágya ráadásul a mezőgazdaságra is nagyon veszélyes lehet. A magyar gazdák számára sem lehet minden csak az ár kérdése, hiszen nem akarják veszélyeztetni a termésüket, ezáltal a megélhetésüket.

"Korábban a románoktól is érkezett műtrágya hazánkba, ott azonban tönkrement a gyár. Ráadásul már akkor sem szerették, és most sem szeretik a magyar termesztők a keleti műtrágyát, mert sokkal rosszabb minőségű, mint a hazai" - mondta a HírExtrának a témával kapcsolatban Gőgös Zoltán, a szocialisták volt szakállamtitkára.

"Az egész piacot képes hazavágni"

"Igazi félelemre az adhat okot, hogy ha Firtas vagy bárki más gyenge minőségű műtrágyával beszáll, azzal lenyomja a hazai árakat. Ha így akar piaci teret nyerni, akkor ezzel ártani fog a magyar termelőknek. Az egész hazai piacot képes hazavágni" - tette hozzá ugyanakkor Gulyás Péter.

Gulyás szerint hiába működik Péten, a Bige László-féle gyár - amely működését a nem régen részére folyósított igen nagy összegű állami támogatás révén volt csak képes fenntartani - és amely - a hírek szerint - jelentős mennyiségű műtrágyát gyárt és szállít Németországba, valamint hiába folyik jelenleg Szolnokon (szintén Bige Holding) is termelés, egy olcsóbb, de rosszabb minőségű keleti anyag színrelépésével mindkét gyár működése és az ott dolgozó ezrek és a beszállítók százainak megélhetése is komoly veszélybe kerülhet.
Extrém helyzetben az is előfordulhat, hogy a jó minőségű magyar műtrágya Németországba vándorol, és helyette Románián – és ami még ijesztőbb: Moldávián keresztül – ellenőrizetlenül érkezik Magyarországra a kétes eredetű és összetételű műtrágya.

Bige ugyanis nem fog – és valószínűleg nem is akar - tudni hosszú távon versenyezni a földgázt sokkal jobb kondíciókkal megszerző importőrökkel, a jelen példában talán Dmitríj Firtassal sem. Az éles piaci verseny és egymás kiszorításának szándéka miatt csak elméleti lehetőségnek tarjuk, hogy Bige és Firtas összefognának.

Az olcsó keleti műtrágya miatt ezrek veszthetik el állásukat Magyarországon?

Ha pedig a hazai műtrágyagyártást felváltja egy importalapú műtrágyabeszerzés, akkor sokan veszítik el a munkájukat is (egyes adatok szerint a beszállítókkal együtt akár 1500 ember is elveszítheti állását csak a péti gyár bedőlésével).

"Valóban, az iparágban dolgozó emberek foglalkoztatása kerülhet veszélybe. Ha a magyar piacot leteríti egy olcsóbb, silányabb importáru, akkor komoly problémákkal kell szembenéznie az iparág szereplőinek" - tette hozzá Gulyás.

Nem is beszélve arról, hogy újabb területen kerülhetünk külföldi függésbe, és a mezőgazdaságnak is betehet a keletről jött műtrágyasokk. Hiszen a magyar műtrágyánál sokkal olcsóbb ukrán vagy más keleti bóvli vonzó lehet, ha a szükség úgy hozza...

Ki az a Dmitríj Firtas?
A kalandos sorsú ukrán energiamágnás, több más igen jelentős ukrán, ausztriai, nagy- britanniai befektetésén túl a RosUkrEnergo cég társtulajdonosa is egyben. Közel egy billió dolláros (!) vagyonával a gázbiznisz egyik meghatározó szereplőjének számít - Kelet-Európában. A negyvenhat éves Firtas cége birtokolta korábban az a magyarországi EMFESZ-t is, míg az svájci RosGas tulajdonába nem került.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

franczi
2011. március 1. 10:08
franczi
2011. március 1. 10:07
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását