2024. március 29. - Auguszta
Az LMP saját irányaival sincs tisztában, a botorkáló MSZP szakadás előtt áll, a méregfogát elveszítő Jobbik saját határait feszegeti. A HírExtra Schultz Gáborral, a Századvég elemzőjével beszélgetett.
2011. február 1. kedd 06:29 - Gedei Szilárd
Útkeresésről, irányokról, a stratégiai alapok újragondolásáról szólt a Lehet Más a Politika hétvégi kongresszusa. Úgy tűnik, mintha a legfiatalabb parlamenti párt nem találná a helyes irányt.

Az LMP esetében az a legnagyobb kérdés, hogy miután a párt 2010-ben parlamenti tényezővé vált, az is tud-e maradni. A mostani helyzet ugyanis nem feltétlenül kedvez nekik. Ha egy párt - egy évvel a választások után, hárommal a következő előtt - úgy tart az útkeresés fázisában, hogy még önmagát keresi, az semmiképp sem értékelhető pozitívumként.

Ráadásul az is látszik, hogy óriási hiányosságokkal küzdenek a vidéki bázisaikat tekintve. Csak Budapesten (viszonylag) erősnek lenni nem biztos, hogy sok jóval kecsegtet a jövőre nézve. Azt egyértelműen látni ugyanis, hogy az LMP az elmúlt hónapokban egyfajta szubkulturális - fővárosi - párttá csökkent. A vidéki bázis hiányában pedig nem sok jóra számíthatnak. Valahol ez a mostani útkeresés is ennek tudható be.

Hasonlóan kényelmetlen cipőben jár az MSZP is - a hétvégi választmányi ülésen ismét szó volt az ideológia és a párt átalakításának szükségességéről.

Nem tudom, hogy az MSZP-től még mire lehet számítani. Ideológiailag az 1948 előtti szociáldemokrata gyökereket szeretnék magukénak tudni - ez azonban önellentmondás. Ha ugyanis megnézzük az MSZMP vagy a korábbi MKP történetét már nem világos, milyen gyökerekről is beszél a párt.

Az ideológia mellett ráadásul most már a pénz is hiányzik az MSZP-nél. A hétvégi választmányi ülésen például a finanszírozás kérdéséről is elég sok szó esett. Az MSZP rendkívül kritikus állapotban van. Nem tartom kizártnak a szakadást sem.

Gyurcsánnyal a főszerepben...

Így van. Két erőcsoport körvonalazódik. Gyurcsány egy szélesebb társadalmi bázison alapuló pártot szeretne - legalábbis a nyilatkozataiból erre lehet következtetni. Az MSZP is útkeresés közben van. Szokniuk kell, hogy nem ők kormányoznak, a pénztelenséget, illetve az ideológiai alap hiányát.

Ideológiai hiányosságokról, irány- és útkeresésről nem kell beszélnünk azonban a Jobbik esetében, sőt. Az elmúlt hónapok kivárása után mintha készülnének valamire Vonáék...

A Jobbik hétvégi nyilatkozatait nézve ötlött fel bennem a kérdés, vajon mennyie lehet még radikálisabb a társadalmpolitikájában széles társadalmi támogatottságra apelláló párt. A Fidesz azzal, hogy az elmúlt hónapokban erős, magyar érdekeket védő kormányzást folytatott, talán a Jobbik méregfogát is kihúzta. Ezért Vona Gáborék most még radikálisabb, keményebb társadalomkritikai megnyilvánulásokat tesznek - egy demokratikus államban már szinte vállalhatatlan szinten.

A kormánypárt helyzetének értékelése maradt csak hátra. Vagyis a kormánypártoké, hiszen a Fidesz és a KDNP ugyan régóta elválaszthatatlan pártszövetséget alkot, külön-külön is rászolgál az elemzésre.

A KDNP nagyon komoly ideológiai hátteret nyújt a Fidesz számára. A kereszténydemokrata gondolkodás mentén való politizálás hat a Fidesz politikájára is. Más kérdés, hogy önállóan a KDNP-nek mekkora lehet a támogatottsága. Annyi biztos, Semjén Zsolték egyfajta vezérfonalat biztosítanak Orbánék kormányzása számára.

Amire talán minden eddiginél nagyobb szüksége is van a Fidesznek, hiszen az Orbán-kormány még mindig óriási pörgésben van. Meddig?

Mégy csak az út elején tartanak. Hol van még a közigazgatási reform befejezése, a gazdasági reformok eredménye vagy éppen az egészségügy és az oktatás rendszereinek átalakításának vége.

Anyi biztos, hogy a magyar társadalom döntő többsége - a közvéleménykutatási eredmények alapján - szimpatizál a kormánnyal, és még mindig támogatja a Fidesz tevékenységét.

Könnyen lehet tehát, hogy a következő időszak "győztese" is a Fidesz lehet? Vagy más párt is nyerhet az előttünk álló néhány hónap során?

Nem tudom megmondani, hogy ki lehet az egyértelmű nyertes. Annyi biztos, hogy jelenleg a Fidesz-KDNP-nek több adu is a kezében van. Ha például sikeresen tudja lezárni az uniós elnökséget, ha megnyertté tudják tenni az elmúlt hónapokban indított csatáikat az ország határain kívül és belül, akkor egyértelműen az Orbán Viktor vezette Fidesz válhat a következő időszak nagy győztesévé.

MSZP: új elvek?
"A választmányi ülésen részt vevők még mindig tárgyalnak a párt ideológiai alapelveiről, a párt megújításáról és jövőjéről" - jelentette be Simon Gábor, a Magyar Szocialista Párt választmányi elnöke a hétvégi ülés után. "Ez azt mutatja, hogy egy szellemi pezsgés indult meg a párton belül, választmányi keretek között. Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök nem jött el a választmányi ülésre, annak ellenére, hogy meghívást kapott."

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását