2024. április 25. - Márk
A nyugdíjbiztosító este hatig fogadja a nyilatkozattevőket, akik maradni akarnak a magánnynugdíj rendszerben. Eddig 76 588 tag döntött így. Szanyi Tibor szerint a kevés maradó a kormány módszereinek, és fenyegetéseinek köszönhető.
2011. január 31. hétfő 13:02 - Forján-Vass Máté
Még százezren sincsenek

„Eddig 76 588 fő jelezte, hogy marad a magánnyugdíj rendszerben”. Ezt Szőke Lovas Zsuzsanna, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság szóvivője közölte a HírExtrával. A tagok már csak a mai napon nyilatkozhatnak maradási szándékukról.

A szóvivő elmondta: a hivatalok, meghosszabbított nyitvatartás mellett, este hatig fogadják azokat, akik nyilatkozni szeretnének. „Aki még hat órakor beáll a sorba, annak elfogadják a nyilatkozattételét.”

Sikertelen kampány

Az adatok alapján valószínűleg százezren sem maradnak a pénztáraknál, dacára annak, hogy mennyi pénzt öltek bele a kampányba a magánnyugdíjpénztárak és az MSZP. Szanyi Tibor szocialista politikus szerint az egyik oka ennek az általános tájékozatlanság. „Az emberek a kisebb ellenállás irányába mentek. Ha a Fidesz úgy tette volna fel a kérdést, hogy ki akar államiba menni, akkor lehet, hogy fordítva alakult volna az eredmény.” Hozzátette: a helyzet megértetéséhez több idő kellene.

A politikus elmondta azt is, hogy, a közszféra dolgozóinak esélyük sem volt a magánnyugdíj rendszerében maradni: „Az azonnali kirúgással kellett volna szembenézniük, ha vannak olyan bátrak, és maradnak.”

Hozzátette: a minimálbér esetében van egy olyan számítás, amely nem mutat nagy megtakarítást, hogy megérje nyilatkozni. Ennek lehet olyan olvasata is, hogy megéri átlépni az állami rendszerbe, ez pedig nagyban csökkentette a maradni vágyók számát.

Szempontként sorolta fel azt is, hogy a kormány több joghátrányt jelentő intézkedést helyezett kilátásba a maradóknál. Példátlan a demokráciában, hogy az állami nyugdíj kétharmadának, és - az öregkorra - az egészségügyi ellátás elvesztésével fenyegeti a Fidesz azokat, akik maradni akarnak.”



A végsőkig elmennek

Szanyi Tibor azt is elmondta, hogy jogorvoslat terén elmennek a végsőkig: „Az Alkotmánybírósághoz beadtuk a megfelelő beadványokat. Ha megsemmisítik a Fidesz döntését, akkor jó, ha nem akkor Strasbourghoz fordulunk.”

Az Alkotmánybíróság várhatóan február végén, vagy március elején dönt az MSZP beadványáról.

Mennyi marad?
A magánnyugdíjpénztárak a hatályos törvények szerint nem működhetnek 2000 fő alatt. A felügyelet szerint 41 magánnyugdíjpénztár működik. A jelenlegi adatok alapján 1868 fő jut egy pénztárra. Az eloszlás nyilván nem egyenlő, de így is több pénztárt fognak felszámolni.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását