2024. április 18. - Andrea, Ilma
A megújuló energiák támogatása helyett inkább ellehetetlenítené a terület cégeit új javaslatával Lázár János. A káoszba hajló magyar energiapolitika semmiképp sem segít az elmúlt években "elszabotált" megújuló energia érdekeinek.
2011. január 28. péntek 16:07 - HírExtra
"Olyan dolgok kezdődnek a magyar elnökség alatt, amelyek hosszú időre meghatározzák az európai energiapolitika jövőjét" - ezt Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter találta mondani nem is olyan rég.

Nyilván nem arra gondolt a miniszter, hogy teljes káoszba taszítják a megújuló energiák támogatási rendszerét...

Hozzá nem értés?

Káosz? Vagy nem rendelkezik a kormány egységes környezetvédelmi- és energiapoltikával? Vagy a lobbiérdekek írják felül időről időre a Fidesz-KDNP kormány törekvéseit? Esetleg egyszerűen csak a hozzá nem értés?

Néhány hónappal ezelőtt ugyanis még úgy tűnt, a kormány a megújuló energiák (a nap-,a szél-, a víz- és a geotermikus energia, illetve a biomassza) minél szélesebb körű támogatása mellett teszi le a voksát. Lázár azonban előállt egy olyan módosító javaslattal, mely a megújuló energiákkal fogllakozó cégek állami támogatását tenné taccsra a nem megújuló energiával foglalkozó cégek javára.

Államtitkár kontra frakcióvezető

Nem hiába akadt ki a történteken a Klíma- és Energiaügyi Államtitkárság vezetője, Bencsik János sem. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium energiaügyi államtitkára a Facebookon nevezte vállalhatatlannak Lázár János fideszes frakcióvezető módosító javaslatát.

"Lázár János javaslata mind szakmailag, mind politikailag vállalhatatlan" - írta a közösségi oldalon Bencsik.

De nemcsak az államtitkár kelt ki magából Lázár felelőtlen javaslata miatt.

"Így is kevés támogatás jut a megújuló energiaforrásokra. Ez a rendszer rossz. Nem lehet ugyanis a támogatások kiirtásával megoldani a problémákat" - mondta a HírExtra megkeresésére Balogh László, a Magyar Megújuló Energia Szövetség elnöke. Ez a szervezet az, melyik Lázár felelőtlen módosító javaslatára egy a kormánynak küldött levéllel reagált.

Balogh szerint a megújuló energiaforrások által termelt villamosenergia támogatását célzó rendszer még az előző kormányok idején torzult el, amikor a megújuló energiát nem helyezték a nagy, földgáztüzelésű távfűtést végző erőművek érdekei elé.



A gyereket is kiöntik a fürdővízzel?


"Tény, hogy létezik egy összefonódott problémahalmaz, de ezzel a Lázár-féle megoldással a gyermeket is kiöntenénk a fürdővízzel. A megújuló energiaforrásokat használó kapcsolt és nem kapcsolt energiatermelőket is ellehetetlenítené. Emellett befektetési bizonytalanságot okozna, és lehetetlenné tenné a nemzeti cselekvési terv végrehajtását, illetve az uniós direktívák honosítását. Nem beszélve az Új Széchenyi Tervben megfogalmazott célokról" - elemezte a helyzetet Balogh.

Pedig eddig úgy nézett ki, hogy a jelenlegi kormány lényegesen pozitívabban áll hozzá a megújuló energiák kérdéséhez, mint az előzőek. "Azok ugyanis elszabotálták ennek a területnek a megfelelő működését" - tette hozzá Balogh.

"Ez a teljes fejetlenség"

"A magyar kormánynak a választások óta eltelt nyolc hónap még arra sem volt elég, hogy eldöntse, idehaza milyen energiapolitikát szeretne. Ez maga a teljes fejetlenség" - kommentálta még korábban a kormány energiapoltikáját az LMP.

Az MSZP pedig egyenesen az elmúlt nyolc hónap leggyengébb lánvszemének nevezte a zöldágazat kezelését.

Ráadásul a Lázár-féle lyukrafutás híven tükrözi, hogy a magyar közjogi berendezkedés egyre inkább alaklmatlanná válik a gyorsan változó nemzetközi trendekhez való alkalmazkodáshoz. A kormány álláspontjával szöges ellentétben álló érdekeket emlegetni - még Lázár János fideszes frakcióvezetőtől is, illetve éppen hogy tőle - komikussá teszi az egész magyar energiapolitikát, miközben egész Európa az unió soros elnöki tisztjét betöltő Magyarországtól várná az iránymutatást.

Ez azonban már túlmutat a megújuló energiák kérdésén.

MMESZ: ellentétes a nemzet érdekeivel
"Abban reménykedtünk, hogy a helyzet gyökeresen változni fog az általunk is üdvözölt választási eredmények láttán. Ehhez képest meglepetéssel olvastuk
a Parlament honlapján az energetikai törvénymódosítással kapcsolatos törvényi előterjesztésre január 21-én iktatott törvénymódosítási javaslatot. Nem ez volt az egyedüli energetikai jogalkotási elem az utóbbi hónapokban sem ami nyugtalanságra okot ad, de a sajátos és sajnos gyakori diszfunkcionális, szakmailag gyakran pártsemlegesen megalapozatlan jogalkotás láttán nem szabad tétlennek maradnunk valamennyiünk érdekében, ezért fordulunk Önökhöz.
Nem vitatva az előterjesztő jó szándékát, de a részletes elemzéstől eltekintve is nyilvánvaló, hogy az abban foglalt szakmailag előkészítetlen és megalapozatlan javaslatok ebben a formájukban lehetetlenné teszik a miniszterelnök úr és a miniszter urak által igen magas színvonalon bemutatott Új Széchenyi Tervben, valamint a 2020-ig szóló MegújulóNemzeti Cselekvési Tervben foglaltak végrehajtását és ellenkezik a magyar nemzeti érdekekkel, de ellentétes más országok bevált gyakorlatával is. Emellett a magyar érdekeket is szolgáló uniós RES direktíva végrehajtását is kizárja a javaslat." (részlet a MMESZ a kormánynak küldött leveléből)

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását