2024. április 25. - Márk

Óriási bajban van a cigányság

Soha nem látott esélyt kapott a hazai cigányság helyzete rendezésére. Félő azonban, hogy a romák saját vezetőik miatt nem tudnak élni a lehetőséggel. Rendszer- és szemléletváltás kellene a cigány vezetőknél (is)?
2011. január 25. kedd 14:01 - Gedei Szilárd
Saját büntetőperére volt hivatalos Kecskemétre, ezért nem tudott részt venni a múlt heti OCÖ-alakuló ülésen Kolompár Orbán, a szervezet exelnöke.

Hatalom és felelősség

A jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettével, magánokirat-hamisítás vétségével, sikkasztás bűntettével, az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével és a számvitel rendje megsértésének vétségével perbe fogott MCF-es roma politikus persze nem hiányzott annyira a Farkas Flórián vezette Lungo Drom kétharmados sikere felett lakodalmat ülő gyűlésről - legalábbis Farkaséknak biztos nem.

Nem is akadályozta meg Kolompár hiánya abban az új OCÖ-elnököt, hogy kinyilatkoztassa ünnepi szóval: "Ez a történelmi jelentőségű felhatalmazás történelmi felelősséget is jelent. Nem engedhető meg, hogy a cigányság továbbra is kitaszított legyen".

Na igen, a kitaszítottság 2011-ben már Magyarországon sem menő, főleg miközben hazánk az erejét jóval meghaladó uniós elnökséggel birkózik.

Hülye játék és káros


Mindeközben a magát országos cigányvajdának vizionáló, a cigányság berkein belülről érkező hírek szerint továbbra sem túl népszerű cigányember, Kállai Csaba és a hivatalos OCÖ-vezetés sem lettek nagyobb puszipajtások, sőt.

(Csak emlékeztetőül, Kállai még 2006. októberében szánta rá magát a cigánytársadalmat is megosztó lépésre, 'egyesek szerint hat általánosával' úgy került erre a sokak szerint rossz viccnek számító posztra, hogy legalább annyi cigány nemtetszését kiváltotta, mint amennyi támogatását. Mindezek mellett tény, Kállai az, aki az ország cigányvajdái közül a legtöbbet ad a külsőségekre. Luxusautóival, fia esküvőjére rendelt helikopterével, a fél cigánytársadalmat vendégül látó lakomáival valóban megadja a módját a külsőségeknek. Miközben senki sem tudja, hogyan vált sikeres válllakozóvá - egy verzió szerint egy erdélyi épület bontásával kezdődött a szülővárosában csak Borzonnak hívott cigányember pályafutása, mások úgy tudják, ez már csak a meggazdagodása után sikerült "összebizniszelnie".)

A színjátékon túl

"Az ellentét már sok száz éve él a romák és magyarok között. Ez azért van, mert nem engedik megismerni egymás kultúráját. Azon fogok dolgozni, hogy közelebb hozzuk a két kultúrát egymáshoz" - mondta avatásakor a vajda, majd két év múlva több más vajdákkal együtt ő is részt vett a siófoki cigányfelvonulás néven elhíresült megfélemlítő akcióban.

A lényeg persze, hogy az országos cigányvajda és az OCÖ nem tud és nem is akar egymásnak betenni.

A színjátékon túl ráadásul világosan látszik, mindössze egy nagyon szűk értelmiségi réteg, mondhatni egy maroknyi ember tud pozitív hatást gyakorolni a magyar cigányságra.

Hogy akkor mit akarnak a cigányság vezetői?

A magyar cigányság pont olyan, mint a magyar társadalom. Frusztrált, sértett, ezer sebből vérzik, mégis - önhibáján kívül - újra és újra komoly károkat okoz önmagának.

Amit sürgősen be kell fejezni...

Persze lehet jönni Olaszliszkával, a sikkasztó Kolompár Orbánnal vagy éppen a HírExtra "kedvenc" uzsorásával, a segélyosztáskor a posta előtt zöld terepjárójából üzletelő tarnaleleszi Zsiráffal.

De nem érdemes...

Ha a cigányok élén állók államot az államban akarnak Magyarországon, akkor nincs mit tenni.

Ha a cigányság vezetői nem akarnak rendet tenni sajátjaik között, akkor ne csodálkozzanak, ha megkérdőjelezik a munkájukat.

Leírhatnánk, hogy a cigányságnak le kellene gyűrnie valahogy a nyilván jogos alapokból táplálkozó sértődöttségét, és nyitni a szintén nyitó társadalom egésze felé, de ez így nem lenne helyes.

A cigány vezetőknek kell ugyanis félretenni a sértődöttségüket és be kell fejezniük a vajdáskodással és egyéb hülyeségekkel spékelt játszadozásukat.

Soha nem volt még ugyanis ekkora a roma vezetők felelőssége, mint most. Nincs több mellébeszélés, nincs több duma. A források adottak, a kétharmad adott, a nyugodt munka lehetősége szintén. Adott a kormányzati kapcsolat és adott a megfelelő tapasztalat is.

...és amit sürgősen el kell kezdeni

Most már eredmény kell és - már elnézést a talán túlzottan is a Jobbikra hajazó megfogalmazásért - rend.

Ha Farkas hajlandó lesz megtenni Orbánnak, amit a miniszterelnök kér tőle (minél kevesebb bajt okozzanak a romák), Orbán pedig hajlandó lesz megtenni a minimumot Farkasnak, a Fidesz-kormány ideje alatt elindulhat valami rendeződés.

Ha nem...

Talán az a baj, hogy az elmúlt években túl sok cigányember akart sokkal nagyobb lenni annál, mint ami egy ilyen kis országban indokolt lenne...

Hatalomváltás cigány módra
Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselőt, a Lungo Drom vezetőjét választotta elnöknek az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) új képviselő-testülete múlt csütörtöki budapesti alakuló ülésén.
Az ötvenhárom tagú testület ötvenkét kéviselője a mandátumátvétel után tartott zárt alakuló ülésen egyedüli jelöltként, ellenszavazat és tartózkodás nélkül választotta meg vezetőnek Farkas Flóriánt.
Csak emlékeztetőül: a testületben a január kilencedikei elektori voksolás eredményeként a Lungo Drom kapott többséget, és harminchét képviselőt delegálhatott, míg a rivális szervezet, az OCÖ-t eddig irányító Kolompár Orbán vezette Magyarországi Cigányok Országos Fóruma (MCF) tizenhat mandátumot szerzett.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását