2024. május 3. - Tímea, Irma

Világrekord egy kenyérpirítónyi energiával

Ausztrál kutatók megalkották a világ leggyorsabb napelemes autóját. Ráadásul az új jármű annyi energiát használ föl, mint egy kenyérpirító.
2011. január 9. vasárnap 08:30 - Tóbiás Gábor
Az Új Dél Walesi egyetem munkatársai által kifejlesztett autó a „Sunswift IV” elnevezést kapta és (becenevén IVy) majdnem 10 km/h-val megy gyorsabban, mint az előző rekorder.

„88 km/h sebességet értünk el, de nem tartjuk elérhetetlennek a 90 km/h-t sem” – mondta az egyetem szóvivője.



Új rekord

Az eddigi sebességrekord, amit napcellás autóval értek el az 79 km/h volt. Ezt döntötték most meg egy időfutamon, sőt a Guinness rekordok közé is bekerült a teljesítmény.

IVy-val egyébként mentek már gyorsabban is, igaz az nem időfutam volt, hanem egy verseny Darwin és Adelaide között. Ez 2009-ben történt, és ha hihetünk a híradásoknak, akkor a mostani próbakörök alkalmával túlszárnyalták ezt a sebességet is, ám ez nem számít hivatalos eredménynek.

Az nem túl valószínű, hogy tömeggyártásban elterjedne az autó, már csak azért sem mert a vezetéséhez speciálisan képzett pilóták kellenek. Azonban a teljesítmény még így is figyelemreméltó. Főleg, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy ehhez a sebességhez mindössze annyi energiát használt föl a jármű, mint egy kenyérpirító.

Forrás: news.com.au
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását