2024. április 27. - Zita

Martonyi: Hiba volt leminősíteni

"Alapvető hiba" volt a Moody's Investors Service hitelminősítő részéről Magyarország adósosztályzatának visszaminősítése - mondta a BBC-nek Martonyi János.
2010. december 9. csütörtök 09:04 - HírExtra
A magyar külügyminiszterrel e héten tett egynapos londoni látogatása idején a BBC News - a brit közszolgálati médiatársaság hírtelevíziója - készített interjút. A közép-európai idő szerint csütörtök hajnalban sugárzott, HardTalk című félórás napi interjúműsorban a Moody's-leminősítés és a magyar költségvetés általános helyzete mellett szó esett a magyarországi médiaszabályozásról, az Alkotmánybíróságról és a romaellenes megnyilvánulásokról is.

Martonyi János az interjúban "teljesen indokolatlannak" nevezte a Moody's lépését. "Abszolút meggyőződésem, hogy (a leminősítés) hatalmas hiba volt, és (a hitelminősítőnek) újra kell gondolnia" ezt az intézkedést - tette hozzá.

A Moody's a hét elején egyszerre két fokozattal, a befektetésre ajánlott kategória alsó határára minősítette vissza Magyarország deviza- és forintadósi besorolásait, az ország költségvetési helyzetének hosszú távú fenntarthatóságával kapcsolatos "növekvő aggodalmakra" hivatkozva.

Martonyi János azonban a BBC-műsorban kijelentette: ha Magyarország az idén, jövőre és 2012-ben is teljesíteni tudja az államháztartási hiánycélokat, "miért kellene azt gondolni, hogy 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben vagy 2016-ban nem tudjuk teljesíteni e célokat".

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) további támogatásának elvetését firtató kérdésre a magyar külügyminiszter kijelentette: Magyarország "rendkívül hálás" az IMF-nek és az EU-nak a 2008 októberében nyújtott pénzügyi segítségért. Azóta azonban a helyzet jelentősen megváltozott, az országnak ma nagy mennyiségű tartalékai vannak, és nem is használta fel teljes egészében a támogatási keretet. Magyarország akadálytalanul hozzáfér a nemzetközi tőkepiacokhoz, és könnyedén tudja finanszírozni magát e piacokról - tette hozzá Martonyi János.

A BBC riportere az interjúban kitért az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) által a magyar médiaszabályozással kapcsolatban hangoztatott kifogásokra. Martonyi János kijelentette: ezek a nyilatkozatok "hatalmas mértékben eltúlzottak". Hozzátette: javasolja a jogszabály pontos elemzését, összevetését az uniós direktívákkal, és a más országokban érvényes törvényi szabályozásokkal.

Arra a kérdésre, hogy "számos" magyar újság a minap miért jelent meg tiltakozásként üres első oldallal, a külügyminiszter azt mondta: a "számos" valójában két-három lapot jelent, és "közismerten baloldali, ellenzéki újságokról" van szó. A riporter felvetette, hogy a Médiatanács tagjait a kormány nevezi ki, és a testület pénzbírságokról dönthet. Martonyi János ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a rendszer teljes mértékben bírósági ellenőrzés alatt áll, vagyis az érintettek bírósághoz fordulhatnak, és ennek felfüggesztő hatálya van. A bírságot ebben az esetben csak akkor kell kifizetni, ha a bíróság is egyértelműen és véglegesen megállapította a fizetési kötelezettséget.

Arra a felvetésre, hogy az Alkotmánybíróság költségvetési illetékességének szűkítését sokan a kormány feletti demokratikus ellenőrzés eróziójának tartják, a magyar külügyminiszter azt mondta: sokan mások pedig úgy tartják, hogy ez az intézkedés nagyon közel áll más olyan európai országok gyakorlatához, amelyekben az alkotmánybíróságnak vagy egyéb bíróságoknak soha nem volt ilyen széles felügyeleti jogkörük.

A magyarországi romaellenes megnyilvánulásokra vonatkozó kérdésre Martonyi János kijelentette: Magyarországon van egy "radikális jobboldali párt ... amely időről időre használt romaellenes nyelvezetet, ezt azonban mi teljes mértékben elítéljük és elfogadhatatlannak találjuk".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását