2024. május 6. - Ivett, Frida
Miután a Moody's hétfőn két fokozattal visszaminősítette a magyar államkötvények besorolását, a forint szabadesésbe kezdett. Hogyan lehetséges, hogy a hitelminősítők megkérdőjelezhetetlen szava országok gazdaságát ingatja meg?
2010. december 8. szerda 06:29 - Hassan Szihám
A Moody’s hétfőn bejelentette, hogy egyből két fokozattal minősíti vissza Magyarországot az államadósság tekintetében, ezzel hazánk a mérsékelt kockázati kategória legutolsó lépcsőjére csúszott. A hírt követően alig félóra leforgása alatt a forint az euróval szemben 279 felettire, a dollárral szemben 209-re zuhant annak ellenére, hogy a piacok fel voltak készülve a romlásra.

Az ügy jelentősége nem is magában a leminősítésben rejlik, és nem is abban, hogy mivel indokolta a Moody’s a visszafokozást, iletve hogy erre miként reagált a magyar kormány. Sokkal fontosabb az a tény, hogy egy-egy önjelölt társaság úgy kommentálja és értékeli a maga által kialakított skálán a különböző országok gazdasági helyzetét, hogy szava szent és sérthetetlen.

Hatás-ellenhatás

Ráadásul ítéleteiknek akkora hatása van, hogy meggyengül – vagy éppen megerősödik – tőle az adott ország pénzneme, meginog a nemzetgazdaság, a devizahitelesek pedig adott esetben szívják a fogukat. Így tulajdonképpen nem is minősítenek, hanem épen előidézik azt a helyzetet, melyet előzetesen leírtak.

A hitelminősítők tevékenységének akkora hatása van, hogy azt a hétköznapi ember is megérzi. Amikor emelkednek a törlesztőrészletek, és ennek következtében valaki esetleg fizetésképtelenné válik, vagy amikor romlik a pénze vásárlóértéke, közben meg nő az őt sújtó adók mértéke.

Emellett azt se felejtsük el, ami tulajdonképpen maga a célja a minősítéseknek, hogy ezek az értékelések útmutatóként szolgálnak a külföldi befektetők számára. Tehát ha rossz a minősítés, nem jön vagy esetleg kivonul a külföldi tőke az országból.

Nem vitás

Óriási felelősség tehát egy-egy ilyen minősítés, és mégis vajmi keveset tudunk ezekről a társaságokról és a minősítési folyamatokról. Most úgy néz ki, hogy amit ezek a magántársaságok mondanak, az a törvény, az igazság és a valóság. Döntésükkel mégsincs mód vitázni, az országok csak kapkodják a fejüket a zuhanó pénzügyi piac után.

Hogyan lehetnek ennyire holtbiztosak a dolgukban, amikor ekkora felelősség van a vállukon? Ha pusztán szakmai alapokon működnének ezek a cégek, nem valószínű, hogy csak így dobálóznának le- és felminősítésekkel. Ha viszont azt feltételezzük, ami egyébként valószínű, hogy nem pusztán szakmai alapokon működik egy-egy ilyen hitelminősítő cég, akkor felvetődik a kérdés, hogy kinek a gazdasági érdekeit közvetítik?

Elkanászodtak

A nyugati országok gazdaságát elsősorban három ilyen hitelminősítő társaság rángatja marionettbábuként. A Moody’s, a Standard & Poor’s és a Fitch Ratings mind New York-ban és Londonban tömörülnek. A besorolás során azt vizsgálják, hogy az adott ország mennyire képes visszafizetni adósságát. A besorolási szempontokat a cégek alkotják meg maguknak.

A hitelminősítők tulajdonképpen a gazdasági világválság során értékelődtek fel, amikor megerősödött bennük az állami befolyás, és így komoly hatalomra tettek szert. Ezt próbálja az Európai Unió most korlátozni egy tőzsdefelügyelet létrehozásával, mely a jövőben a hitelminősítőket is kontrollálná. Sőt, nyomozást is folytathatnak, és szabálysértés esetén meg is bünteti őket.

Nagy kérdés, hogy a gazdasági válság enyhülésével a hitelminősítők kezében összpontosult hatalom csökkeni fog-e. Bár az EU és az USA is belátta, hogy ideje letörni a hitelminősítők szarvát, nem valószínű, hogy elveszítik befolyásukat a közeljövőben.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását