2024. május 14. - Bonifác

Szilágyi György: Biszkut az 56-os tettei miatt kellene elítélni

Az ügyészség a minap kijelentette, Biszku Béla nem követett el emberiség elleni bűncselekményt. Megkerestük Szilágyi György jobbikos képviselőt, aki szintén tett feljelentést Biszku ellen.
2010. november 5. péntek 06:49 - Forján-Vass Máté
Mi a véleménye az eddigi fejleményekről?

Az én feljelentésem alapján, információim szerint most zajlik a nyomozás. Az meg is állja a helyét, a hatóság is úgy gondolja, megalapozott a gyanú, Biszku törvényt sértett.

Az emberiség elleni bűncselekménnyel kapcsolatban azt mondom, nyomozni kellett volna az ügyben. Amiket Biszku elkövetett a magyar társadalom kárára 56’ után, azokat nem lenne szabad megúsznia. Magyar családok tízezreit tette tönkre az a ténykedés, amit Biszku Béla és elvbarátai folytattak.

Strasszer Tibor, ügyvéd nekünk azt mondta, hogy a kommunizmus bűneinek tagadása sem biztos, hogy megállja a helyét.

Ez azért nagyon érdekes, mert amikor ez az egész kirobbant, akkor a média is nagyon sokat foglalkozott ezzel. Akkor az ügyben nyilatkozó ügyvédek nyolcvan százaléka egyetértett abban: az ügy kimeríti a tagadás bűncselekményét.

Nem emiatt kellene elítélni igazából Biszku Bélát. Az a törvény, ami miatt mi feljelentettük, nem jó, mert korlátozza a szólásszabadságot. Felőlem Biszku is elmondhatná, hogy mi a véleménye 56’-ról, ahogy más is elmondhatná a véleményét más történelmi eseményekről.

Amiatt kellene elítélni Biszku Bélát, amiben az ügyészség most nem rendelt el nyomozást. Azért kíváncsi lennék, hogy mi a különbség Zentai Károly és Biszku Béla között. Neki miért nem évült el a bűncselekménye?! Jó lenne, ha ebben az országban végre már nem lenne kettős mérce.

Mennyire lehet Zentait és Biszkut összehasonlítani? Az egyik egy eset, a másik meg több éves működés.

Ezért mondom, hogy van kettős mérce. Biszku Béla ráadásul maga vallotta be, hogy elkövette azokat a bűncselekményeket. A tévében azt mondta: független bíróságok ítéltek a forradalom után, az MSZMP-nek nem volt semmilyen ráhatása. Azt mondta, hogy csak akkor szóltak le a központból, ha túl súlyos volt az ítélet.

Ehhez képest azért, aki ismeri a magyar történelmet, az tudja, mindent a kommunista párt irányított 56’ leverése után. Koncepciós perek sorozatával ítéltek el embereket, akár azt is kivárták, amíg nagykorú lett valaki, mint Mansfeld Péter.

Amiket itt most említek, azok csak a legsúlyosabb esetek. Emellett azt sem lenne szabad elfelejteni, hogy hány család életét tették tönkre hosszútávon. Azzal is ártottak embereknek, hogy listára tették, és nem tölthettek be bizonyos állást vagy nem mehettek egyetemre, mert a szüleiket megbízhatatlannak bélyegezték meg.

Említette, hogy a bűn tagadása ellentétes a szólás szabadságával. Miért?

Talán nem is ez a leglényegesebb ebben. Nagyon fontos lenne, hogy a múltat pontosan megismerhessük. Ezt nem lenne szabad korlátozni. 56’-ról is sok mindent nem ismerünk. Ezek csak hosszútávon derülhetnek ki, és nem törvényi háttérrel kellene meghatározni ezeket.

Ehhez viszont, mindent annak kéne beállítani, ami volt. Például az emberiség elleni bűntettet annak kellene megítélni.

Pontosan így van. Ebben az országban végre igazságot kellene adni az embereknek. Helyre kell állítani az igazságérzetét az embereknek és visszaadni a jogállamiságba vetett hitüket. Utóbbit az elmúlt nyolc évben tovább rontották, és most ezt vissza kellene adni, hogy felfelé ívelő pályára álljunk.

Számos dolog van, aminek javulnia kellene, de a mai napig az egyik legfontosabb dolog, hogy az emberek újra higgyenek a jogállamiságban, az alapvető normákban.

Hogyan lehetne ezt megvalósítani?

Egyszer és mindenkorra le kellene zárni a múltat, de úgy, hogy végre igazságot is szolgáltassunk. Ebbe beletartozik az is, hogy azok, akik bűnt követtek, azok végre megkapják a méltó büntetésüket is.

Ehhez most Biszku felmentése nem segít hozzá.

A Jobbik továbbra is képviseli az elszámoltatást, legyen az elmúlt nyolc évért, az elmúlt húsz évért, és igen, az elmúlt hatvan évért is. És nem csak gazdasági elszámoltatás kellene, hanem politikai is. Ezt a Fidesz is ígérte ugyan, de nem valósult meg.

A mostani elszámoltatásnak nevezett valami nem tart sehol, semmilyen eredményt nem ért el. Ráadásul semmilyen együttműködésre nem hajlandó a kormánypárt. Például jó lenne, ha a 89’ előtt magas pozícióban levő emberek tényleg nem vehetnének részt a politikában, vagy a gazdasági életben. Ebbe nem volt partner a Fidesz.

Nem kellene ehhez jogi háttér is?

Ez nem új keletű, több országban is megcsinálták, hogy a kommunistáknak ki kellett vonulni a közéletből. Ilyen Lengyelország vagy Csehország.

Nálunk állítólag fülke forradalom volt. A forradalom ismérve az is, hogy a korábbi rendszer résztvevői már nem lehetnek hatással a jövőre, de itt nem ez történt. Azért többen is az előző rendszer gyermekei, mintGyurcsány Ferenc. Ők a haszonélvezői a privatizációnak, miközben azok, akik szenvedtek, azok nem kaptak kártérítést. Mi ezt szerettük volna elérni, de a Fidesz ezt is leszavazta.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását