2024. május 2. - Zsigmond

Több, mint hat havi bérükért küzdenek a dolgozók

Csütörtök óta sztrájkolnak a kiskunfélegyházi TE Ganz-Röck alkalmazottai. A cég nem fizette ki a járandóságaikat. A tulajdonosaok nem reagálnak. Nánássy Jánossal, a Szakszervezeti Bizottság titkárhelyettesével beszélgettünk.
2010. október 13. szerda 13:49 - Forján-Vass Máté
Mi volt a sztrájk előzménye?

Ez 2009 szeptemberében kezdődött. Akkor már nem kaptuk meg időben a bérünket. Többször is hónapokat késtek. Mára több, mint hat hónapi bérrel tartoznak.

Jelenleg a cég menedzsmentéjével és vezérigazgatójával tudjuk csak tartani a kapcsolatot. A tulajdonosi kör eltűnt, nem jöttek oda hozzánk, és azt sem tudjuk, mik a szándékaik. Úgy tűnik patthelyzet alakult ki.

Itt van az Alstom cég. A sztrájk adta jogainkkal élve visszatartjuk a gyártmányát. Állítólag ők már mindent rendeztek a cég felé, de mi ezért a munkáért még nem kaptuk meg a pénzünket.

Hat hónapja éheznek a családok, ellehetetlenítették a helyzetet, nincsenek kiegyenlítve a közüzemi számlák. Házakat, autókat foglaltak le, nincs kifizetve a GYED, a GYES és a táppénz. Az APEH felé is hatalmas tartozásai vannak a cégnek és a beszállítók sem kapták meg a pénzüket.

Két ember, akik közül az egyik az első százban a másik az első tízben szerepel a leggazdagabbak listáján, és a többi részvényes cserbenhagyott minket.

Kikről van szó?

TE Gazn-Röck Zrt megmentése
A cég kazán- és erőművi berendezéseket gyárt. A cég hivatalosan 2009 óta küzd anyagi gondokkal. Korábban a Bajnai-kormány tervet dolgozott ki, amely keretein belül a cég komoly hitelhez jutott volna. A megállapodás azonban csak áprilisban született meg, amit a választások végeredménye felülírt. Az új kormány elállt az elődje szándékától.
A Rezonátor részéről Szabó Andrásról, a Vegyépszer részéről Nagy Elekről.

Milyen indokkal nem fizettek, és ezek mennyire valósak?

A szokásos bevett szöveget szajkózták. Banki tranzakciókra hivatkoztak, nem tudták átváltani a valutát. Aztán ahogy bejött a gazdasági válság, úgy egyből az lett a kifogás. Az egyik legnagyobb üzlet ma: bedöntenek egy céget, nem fizetnek be semmit, aztán eltűnnek.

Mi jelen pillanatban sztrájkolunk, sztrájkőrséget is alakítottunk, 0-24 óráig ügyelünk. Nagyon sok segítséget kaptunk az Országos Vasas Szakszervezettől, jogilag ők képviselnek bennünket, itt vannak mellettünk. Eddig semmilyen atrocitás nem történ, most várjuk a tulajdonosok válaszát.

Beadtunk egy petíciót Kapus Krisztián fideszes területi országgyűlési képviselőnek, aki egyben a helyi polgármester is. Azt mondta, minden szinten megpróbál segíteni. Keres valamilyen megoldást, hogy hozzájussunk az elmaradt béreinkhez.

Kitől várnak még segítséget?

Van egy megmentési terv. A tulajdonosok szerint ez kihúzhatja a céget a válságból. Mi nem az államtól várjuk a segítséget, hanem a tulajdonossal szeretnénk megegyezni, aki viszont eddig nem jelent meg a színen.

Amikor szóba került a tévében a vállalatok bedöntése, akkor is értetlenkedtek: erre miért nincs törvény. A miniszterelnök tusnádfürdői beszéde után azt mondom, most itt a lehetőség, elővenni azokat, akik az elmúlt húsz évben mutyiztak, és mások jóhiszeműségéből gazdagodtak meg.

Még februárban megegyeztünk a céggel, amikor már sztrájkoltunk. Az Alstom cég kifizeti az elvégzett munkát, amit megcsináltunk. Fokozatosan 25, 50 és 75 százalék után. A tulajdonosok viszont az első kifizetés után ezt felrúgták.

Hogyan képzelik el a folytatást?

Nem tudjuk mi lesz. Még a munkanélküli segélyre sem tudunk jelentkezni, mert nem adják ki a papírjainkat. Ha valaki elmegy, három-négy hónapnak kell eltelnie, mire megkapja az iratokat. Ahhoz, hogy éljek rendkívüli felmondási lehetőséggel, ahhoz kell nyolc papír, amit itt nem kapunk meg rendesen.

Egyik eshetőség: a munkaügyi központba regisztrálnak bennünket, a másik eshetőség: átvesz valakit egy cég, és ő követeli a papírokat. Az már a vezetők jóindulatán múlik, kiadják-e. A Mercédesz már többször is követelte, adják ki a papírokat, amit a mai napig nem tettek meg.

A munkavállalók a felszámolást elindították a cég ellen, a helyi Vasas Szakszervezet pedig feljelentést tett az I. kerületi rendőrségen.

Mivel jelentették fel a céget?

A hat havi bér, a GYES, a GYED kifizetésének elmaradása, táppénzek nem fizetése illetve a papírjainkkal való visszaélés miatt. A munka törvénykönyvében benne van, ha én elhagyom a céget, akkor három nap alatt oda kell adják a papírjaimat.

Legutóbbi információim szerint a különösen nagy vagyoni kárt okozó hűtlen kezelés vádja is megállja a helyét. A rendőrök nyomoznak ez ügyben is.

Meddig tudnak kitartani?

A végsőkig. A város önkormányzata is segít. Tegnap este a munkájuk után az önkormányzat fideszes testületének tagjai kijöttek hozzánk és biztatták az embereket, együttérzésüket fejezték ki. Hoztak élelmiszert, amit nagyon köszönünk, mert hétvége óta zsíros kenyéren élünk.

A város vállalkozói köre is segít, ellát minket élelmiszerrel, mindenki. ahogy tud, úgy segít. Az emberek, amíg nem kapják meg a pénzüket, itt maradnak.

Mi oldhatja fel a feszültséget?

Csak ha a több mint féléves bérünket megkapjuk. Nekem például fontos, hogy meg tudjam venni a gyerekemnek a gyógyszert, be tudjam iskolázni, ki tudjam fizetni a közüzemi számlákat. De itt minden család nélkülözik.

Ha rendeznék a béreket, maradnának a cégnél?

Ebben a gyárban jelenleg se gáz, se víz, se áram. Ezek után azt mondta Nagy Elek, hogy ezt a céget nem lehet bezárni, mert ez stratégiailag fontos vállalat. Ugyan ezt mondta a Bajnai-kormány is.

Ez a stratégiailag fontos cég: minden megrendelő menekül. Állítólag még lenne tízmilliárd forintos rendelési állomány, de nincs, aki aláírná a papírokat, és nincs aki garanciát vállaljon.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását