2024. május 7. - Gizella

EU: elfogadták a pénzügyi fegyelemre vonatkozó javaslatcsomagot

Elfogadták az EU-országok állam-, illetve kormányfői azt a javaslatcsomagot, amely a pénzügyi fegyelem javítását célozza - közölték diplomáciai források csütörtök este a brüsszeli csúcstalálkozó helyszínén.
2010. október 29. péntek 06:12 - HírExtra
A csomagot Herman Van Rompuynek, az Európai Tanács elnökének a vezetésével dolgozta ki az erre a célra létrehozott pénzügyminiszteri szintű munkacsoport (task force). Kulcselemei közé tartozik a tagállamok közti gazdasági együttműködés fokozása, a nemzeti gazdaságpolitikai tervek előzetes egyeztetése, és az euróövezet pénzügyi stabilitási előírásait megszegő tagországok automatikusabb és szigorúbb szankcionálása.

Nem számít meglepetésnek, hogy az állam- és kormányfők jóváhagyták a javaslatokat, hiszen azokban pénzügyminiszteri szinten már megállapodás született, és a külügyminiszterek is elfogadásra ajánlották. A javaslatok egy részének konkrét formába öntése mindazonáltal még további munkát igényel az unión belül. A javaslatok jogszabályi tartalmáról a tagországok jövő nyárig politikai megállapodást kívánnak elérni. Amikor Van Rompuy elkészítette a javaslatokat magában foglaló jelentést, úgy fogalmazott, hogy az EU-n belül működő Gazdasági és Pénzügyi Unió eddigi legnagyobb reformjáról van szó.

Ugyancsak diplomáciai források szerint abban is egyetértettek a csúcsvezetők, hogy állandó jellegű pénzügyi alapot kell létrehozni az esetlegesen bajba kerülő euróövezetbeli országok megsegítésére, miután a görög fizetési válság nyomán megteremtett mechanizmus csak 2013-ig marad érvényben.

A németek azonban továbbra is azon az állásponton vannak, hogy az új intézkedésekhez szükség lenne az unió alapszerződésének módosítására is. Ezt csütörtök este még számos tagország vitatta, bár a csúcsértekezlet kezdete utáni kiszivárogtatások szerint az álláspontok valamelyest közeledtek egymáshoz, és közelebb került egy korlátozott szerződésmódosítás eshetősége.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását