2024. április 26. - Ervin

Minden harmadik budapesti új lakás eladó

A folyamatosan szűkülő fővárosi újlakás-piac ellenére nő a még eladatlan lakások aránya: Budapesten 188 projekt áll értékesítés alatt, összesen mintegy 19.300 új lakással, melynek 31 százalékát még nem adták el - derül ki a Budapesti Lakásprojekt Adatbázis 2010 őszi elemzéséből.
2010. október 28. csütörtök 11:36 - HírExtra
Összességében a fővárosban 2008-ban az értékesítés alatt álló újlakás projektekben a lakások 21 százaléka volt eladatlan, tavaly ez az érték már 25 százalékra emelkedett. A legtöbb lakás a XIII. kerületben vár vevőre, a legkevesebb a XVI. kerületben.

A már évek óta vevőre váró új lakások a kisebb fejlesztőket nehéz pénzügyi helyzetbe hozzák, és a lassú eladási folyamat miatt a tervezett lakásprojektek fejlesztése akár több évvel is elhúzódhat - áll az elemzésben.

Az elmúlt években a hitellehetőségek szűkülése, a lakáspiaci kereslet csökkenése miatt az újlakás kínálat is csökkent. Míg 2008 őszén az eladás alatt álló projektekben 25 ezer új lakás volt, tavaly pedig 23 ezer, addig idén ez a szám 20 ezer alá csökkent a fővárosban. Ezzel párhuzamosan a projektek száma az idén őszre 188-ra csökkent, ez a szám az utóbbi években tartósan 250 felett volt.

A már felépült házakban lévő lakások és a még csak tervezőasztalon, vagy építés alatt lévő lakóegységek esetében is nőtt az eladatlanok aránya: 2010 őszén az átadott, beköltözhető lakások 25 százaléka, míg a tervezés, vagy építés alatt álló otthonok 68 százaléka vár vevőre. Mintegy 5.900 eladatlan lakás van a fővárosi lakáspiacon, melyből közel 4.200 már felépült és költözhető, a többi tervezés, vagy építés alatt áll.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását