2024. május 22. - Júlia, Rita

Indul a közös fejlesztés

Közös fejlesztést indítanak Borsod megyében a "Ví(ss)z-hang" elnevezésű program keretében, amely Edelény egykori járási területén a térség 63 települését vonná be a munkába. Az elsődleges cél az árvízkárok elhárítása és felkészülés a jövőbeni katasztrófák elkerülésére.
2010. szeptember 9. csütörtök 21:02 - HírExtra
Molnár Oszkár edelényi polgármester, a térség független országgyűlési képviselője csütörtökön a borsodi Szőlősardóban az MTI-nek kifejtette: az árvíz után jött a kezdeményezés, az ötlet a program kidolgozására, amely az árvízi feladatok mellett a munkahelyteremtés kérdésére és a helyiek boldogulására is megoldást jelenthet.

Úgy fogalmazott: az árvízi és az azt követő állapotok, tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy "csak magunkra számíthatunk és kizárólag csak a szlogenek, szólamok területén ígérnek segítséget, mindez csak így jelentkezik".

Hozzátette: úgy kell átvészelniük az őszi csapadékos időjárást és a telet, majd a tavaszi olvadást, hogy nagyon sok helyen sérültek a gátak, a védekezőképességük pedig lényegesen alacsonyabb, mint a rekordárvíz előtt volt.

Mint mondta, bár a projekt mindezen problémákra egy-két hónapon belül nem adhat megoldást, az ötletgazdák hosszú távra terveznek és szeretnék a térséget biztonságban tudni, ennek lehetőségét pedig ezáltal biztosíthatják.

Kiemelte, hogy nem a Bódva völgyében gondolkodnak, hanem az egykori teljes járási terület 63 települését vonnák be a munkába. A cél az, hogy létrehozzák az úgynevezett Csereháti Társadalmi Testületet, amelynek az érintett települések mellett civil szerveződések alkotják majd tagjait. E testület negyedévenként tartaná összejöveteleit, amelyeken megtárgyalhatják a közös aktuális, valamint a hosszú távú feladatokat, elképzeléseket.

Molnár Oszkár szerint emellett szükség van egy kiemelten közhasznú nonprofit társaságra, amely koordinálná a térség fejlesztését, beleértve az árvíz elleni védekezés, az önellátás, a munkahelyteremtés lehetőségeit is.

Úgy látja, hogy az árvíz utáni újjáépítés, helyreállítás "önmagában nagyon kevés". Az összedőlt vagy jelentős mértékben sérült házak újjáépítése nem jelent önmagában megoldást, attól az érintett családok életminősége nem változik meg - mondta, hangsúlyozva: ezeknek az embereknek, a vidéknek az életminősége akkor fog javulni, ha a létbiztonságukat nem munkanélküli segély formájában, hanem egyéb módon tudják majd biztosítani, "és ez a cél".

A munkahelyteremtés kapcsán Molnár Oszkár kitért arra, hogy két terület nyújt jelenleg kézzelfogható fejlődést a térségnek: az energia és az élelmiszer. Ezáltal nagyon sok munkahelyet lehetne generálni a környéken, itt maradhatnának azok a fiatalok is, akik "jobb híján elmennek a nagyvárosba és ott a 35 négyzetméteres panellakásukban ugyanúgy a munkanélküliek sanyarú kenyerét eszik" - fűzte hozzá.

Megjegyezte, az említett fejlesztési lehetőségeknek az adhat jó alapot, hogy ez a terület kivételes adottsággal rendelkezik: a Cserehát Magyarország egyetlen ökotérsége.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását