2024. április 26. - Ervin

Határon túli borok a Várban

Boraik kézműves európai birtokokról származnak, és az újvilági bordömping mellett az óvilág évszázadok alatt kialakult borvalóságát kínálják a fogyasztóknak. Ez is a 19. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál.
2010. szeptember 7. kedd 11:34 - HírExtra
A nagykorúvá vált Budavári Borfesztivál, Közép-Európa egyik legrangosabb, legnépszerűbb szakmai rendezvénye, művészeti fesztiválja, ahol a számtalan eseményt az emberiség leginkább kultikus terméke, a bor fogja össze. különleges határn túli borok, híres pincészetek is bemutatják nedűiket.

A Délvidékről, Szerbiából a Maurer Pincészet, amely a Szabadka-Horgosi borvidéken Szabadka és Magyarkanizsa között, Hajdújáráson található, a Ludasi-tó partján. Szőlőik java része a Szerémségben található, azon a borvidéken, amely a középkorban Tokaj mellett a legnagyobb hírnévnek örvendő termőhely volt. Ilyen többek között a Furmint, Szerémi zöld, Bakator, Ezerjó, Kövidinka, Mézesfehér, Vadfekete. Mivel a dűlők és völgyek nagy része a Dunára néz, így a magas páratartalom rendkívül kedvez az aszúsodásnak.

Ugyancsak a szabadkai régióból érkezik a DiBonis Pincészet, amely 2008 óta foglalkozik minőségi borok és pálinkák készítésével. A mintegy 5 hektáros szőlőültetvényükön 40 000 szőlőtőke található a legkülönbözőbb fajtákból, mint amilyen a Shiraz, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Kékfrankos, Merlot, Pinot noir, Sauvignon és Muscat ottonel. A DiBonis borászat a kitünő borok és párlatok készítése mellett borturizmussal és vendéglátással is foglalkozik a 80 személyt befogadó SHIRAZ degusztációs központban. A SHIRAZ degusztációs központ részeként egy, a térségben egyedülálló bortrezor is található.

Szlovéniát többek között a Cuk családi pincészet képviseli Lendváról, amely Szlovénia legkeletibb csücskén fekszik, a Lendva patak, Fekete ér és Mura folyó között, néhány kilométerre a szlovén-magyar és szlovén-horvát határtól. A város 3800 lakosából 50 százalék magyar anyanyelvű.

A Cuk család borháza Lendvahegy legmagasabb pontján, 328 m tengerfeletti magasságon, épült fel, ahonnét 3 országra nyílik a kilátás. A finom borok mellé házi hidegtálat, házi perecet és házi rétest kínálnak vendégeiknek, amelyet nagymamánk készít.

A vendéglátást saját pezsgőjükkel kezdik, melyet általában karddal nyitnak ki, hogy jobb legyen a hangulat, utána pedig különböző boraikat kóstoltatják - Olasz rizling, Rajnai rizling, Tramini, Sauvignon blanc, Pinot blanc, Pinot gris, Pinot noir, Kékfrankos és Zweigelt – kóstoltatják meg. Roséjuknak a Piroska könnye, vörösboruknak a Hadik vére nevet adták. Hogy miért, azt csak személyesen mesélik el.

A lendvai Rozsmán Pincészet évek óta a legkiválóbb fajtaborokkal van jelen a szlovén borpiacon. Újabban a Kárpát-medencei Borászok találkozóján, fesztiválokon, a Magyar Bor Akadémia borbemutatkozásain, a magyar borok piacán is keresettek a pincészet borai, az Olasz rizling, Rajnai rizling, Chardonnay, Szürkebarát, Pinot blanc és Pinot noir is. Előzetes egyeztetés alapján pincelátogatással, szakszerű borbemutatóval egybekötött borkóstolókra is vállalkoznak.

A Felvidékről, Szlovákiából hét borászat kínálja majd borait.

Őrsújfalúból, Bott Frigyes érkezik. Jelenleg 5 hektár szőlőterületet művelnek, a muzslai hegy tetején 230 méter tengerszint feletti magasságban, sok napsütéssel megáldott helyen. A borvidék a Garam és a Duna által bezárt háromszög földrajzi középpontjában fekvő bélai dombok déli lankáin található. Ez a Felvidék legmelegebb éghajlatú része, a minőségi borszőlő számára nagyon kedvező mikroklímával. A szőlőterület nagyobb része új telepítés, fél hektáronként Pinot Noir, Szürkebarát, Tramini, Pinot blanc, Sauvignon blanc, a többi pedig 35-40 éves tőke: Olasz rizling, Zöldveltelini, Rajnai rizling és Kékfrankos.

A párkányi Drozdik Pincészet több generációs hagyomány folytatásaként ma kb. 4 ha területen gazdálkodik, a Párkány környéki Dankhegy és Öreghegy déli lankáin, illetve Garamkissallón. A borvidék fő fajtái: Olasz rizling, Zöldveltelini, Királyleányka, Rizlingszilváni, Fehérburgundi, Szürkebarát, Szentlőrinci, Kékfrankos, de a frissen telepített ültetvényekben már az újabb nemesítésű fajták is megtalálhatók, mint a Devín, Pálava, Morva muskotály, André, Alibernet. A borászkodással eltöltött évtizedek alatt fokozatosan, egyre finomabb kontúrokkal rajzolódott ki egy kép a Párkány környéki borok egyedi karakteréről, melyre a krémesség, tüzesség, elegancia, az érett gyümölcsök és a hosszan tartó ízérzet jellemző.

A kürti Kasnyik Családi Pincészetben, Kasnyik Tamás és Gábor 2003-tól foglalkoznak szőlőtermesztéssel és borkészítéssel, azóta, hogy átvették a nagy múltra visszatekintő családi ültetvényeket. Lassan kezdték kiépíteni birtokukat, tudatosítva azt, hogy a jó bor a szőlőben terem. Ültetvényeik a Kürt községhez tartozó többnyire délnyugati fekvésű dombjain található meg. Elsősorban az ott honos fajtákat kedvelik: Olasz rizling, Zöldveltelini, Rizlingszilváni, Kékfrankos, Szentlőrinci, Kékoportó, de a kíváncsiságtól vezérelve az újnemesítésű fajtákkal - Dunaj, Alibernet, Devín, Pálava – is próbálkoznak.

Kisújfalúban, a kürti régióban található Mátyás András Családi Pincészete. Tradicionális módon, boraik nagy része fahordókban erjed és érik. Fajtáik: Olasz rizling, Rajnai rizling, Sauvignon blanc, Királyleányka, Chardonnay, Pinot blanc, Szürkebarát, Pinot noir, Kékfrankos.Távoli célkitűzésük, hogy teljes egészében átálljanak az ökológiai szőlőtermesztésre.

A Sütő Zsolt és Melecskey Tibor által jegyzett kürti Strekov 1075 borászat évente három minőségi kategóriában 30 000 palackot készít: Corpus, Classic, Terroir, Speciális. Céljuk a kürti terroir gazdagságának bemutatása a szőlőfajták segítségével. Filozófiájuk: az egyediség nem elvont vagy poharakba kényszerített ízekben, hanem természeti szépségekben, a tárgyakban, a borban létrehozott harmóniákban, az emberi közösségek életszeretetében jelenik meg.

A Búcson található Vintop Karkó Pincészet a történelmi Felvidéken 18 ha szőlőbirtok háttérrel rendelkezik. Az integrált termelésből származó saját alapanyag fél siker boraik készítésénél. Borászati filozófiák alapigéi a kíméletes feldolgozás, a technológiai fegyelem precíz betartása, a bor és a fogyasztó szeretete.

VVD Dvory Szőlészeti és Borászati Szövetkezet Szlovákia legnagyobb településén, a jelenleg 5300 lakosú Udvardon van. A falu Érsekújvártól 7 km-re található észak nyugati irányba. Szőlőtermesztéssel 1972 óta foglalkoznak, jelenleg145 hektáron.

A legnagyobb területen Olasz rizlinget, Zöldveltelinit, Muller-Thurgaut, Chardonnay-t. A kék fajtákból Szentlőrincit, Cabernet sauvignont, Kékfrankost, Zweigeltet, Alibernet-t, Kékburgundit termesztenek. Modern pincegazdaságukban a mustot hőkezeléses erjesztik, a borokat rozsdamentes acél tartályokban tároljuk.

Erdélyből – Romániából Balla Géza borai már közismertek és népszerűek a hazai fogyasztók körében is. Aradtól 24 kilométerre, a hajdanai híres ménesi történelmi borvidéken, Opáloson található Balla Géza borászata. A legendás vörös aszúk, a fűszeres Kadarkák, az egykoron Európa-szerte híres nagytestű, bársonyos ménesi vörösborok és szelíd Királyleánykák vidékén létrejött pincészetében 1999 óta törekszik arra, hogy e borvidék visszanyerje régi szépségét, hírnevét. Vörösborai, a Merlot, Pinot noir, Cabernet sauvignon, Kékfrankos és a legendás Kadarka, amiből régen a vörös aszút készítették messze földön ismertek már.

Fehérborai sajátossága a huszáros savgerinccel rendelkező Mustos fehér, de szélesíti palettáját a világfajta Sauvignon blanc, a rózsaszirom illatú Tramini, a szelíd, de titokzatos Királyleányka, a jellegzetes Szürkebarát és a harmonikus Olasz rizling.

Az 1999-ben alapított szatmárnémeti Nachbil Borászat kínálatát a Pinot noir, Merlot, Cabernet sauvignon, Sangiovese, Kékfrankos és Syrah vörös, valamint Chardonnay, Pinot gris, Sauvignon blanc, Rajnai rizling, Traminer és Királyleányka fehér szőlőfajták alkotják.

Bárki, aki elhalad a Szatmárnémeti-Zilah útvonalon, nem tudja figyelmen kívül hagyni a bélteki dombok varázslatos világát, a kicsi pincék szinte csalogató látványát, valamint a szőlősorok katonás rendezettségét. A Nachbil Borászat tiszteli és ápolja az ősök hagyatékát, ezért is volt fontos, hogy 2002-ben megvásárolta az akkoriban már romokban lévő Károlyi-pincét, melynek régi arculatát sikerült visszaállítania.

A Díszvendégek Budavári bemutatkozásának szakmai hátterét a Terroir Club biztosítja.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

TheFallen
2010. szeptember 7. 15:51
Borra fel cimBORák!
gizimama
2010. szeptember 7. 11:43
Ez biza jól hangzik.
A ménesit ismerem, no ez remek!
Ki kell menni
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását