2024. április 19. - Emma

Egy kis kedvcsináló az Őszhöz!

Augusztus utolsó napjaiban leesett a hőmérő higanyszála és azóta a nap is egyre csak veszít az erejéből. Vége a nyárnak, az iskola elkezdődött, de nem szabad búslakodni, mert a szeptember még számos programlehetőséggel vár!
2010. szeptember 4. szombat 08:32 - Kancsár Edina
„A nyár emlékét idézi még a gyengélkedő napsugár. De érezzük már, minden szép nap lassan-lassan tovaszáll. Ritkulnak a fák lombjai, avar lepi be a tájat. A lemenő Nap vörös fénye elnyújtózva ásít párat.” (Román Antal:Ősz - részlet)

Zsidó Nyári Fesztivál – Budapest, 2010. augusztus 26 - szeptember 6.

Még tart Magyarország egyik legjelentősebb kulturális-művészeti rendezvénye. Ami még hátra van belőle: először érkezik hazánkba a milliós rajongótáborral rendelkező ortodox rapper és reggae énekes Matisyahu, aki a Syma csarnokban fog fellépni. Szintén először lesz a fesztivál vendége a nemzetközi hírű, izraeli Beer-Sheva Színház, az Edith Piaf életőről szóló előadásukkal. A Piafot alakító Yolit Tubi színésznőt 2009-ben az év színésznőjének választották. A teljes program megtalálható a fesztivál honlapján.

Debreceni Jazznapok Debrecen, 2010. szeptember 2 - 5.

A Debreceni Jazznapokon minden évben világsztárokkal és a műfaj legkiválóbb magyar előadóival találkozhatunk. Harminckilencedik alkalommal rendezik meg a fesztivált, mely ismét kitűnő programokat ígér. Kiemelt vendégművészeként három alkalommal is a közönség elé lép a nemrég hazatelepült Tommy Vig vibrafonos/ütőhangszeres. Az európai jazz irányzatát, a finn Mikko Innanen kvartettje képviseli majd.

A hazánkban élő kubai énekesnő, Elsa Valle, a latin jazz temperamentumát viszi Debrecenbe. A magyar jazz fiatal tehetségei is képviseltetik magukat: Kozma Orsi énekes, a Junior Prima-díjas Oláh Dezső, a montreux-i gitárversenyen diadalmaskodó Balogh Roland, a Budapesti jazzklubok népszerű trombitása Barabás Lőrinc és még sokan mások. Bár már csak két nap van hátra, érdemes ellátogatni a jazz kedvelőinek e rendezvényre.

SzeptEmber Feszt Budapest, 2010. szeptember 3 - 5.

Budapesten első gasztronómiai és kulturális rendezvénye a SzeptEmber Feszt. A háromnapos fesztivál elmaradhatatlan eleme a pörköltfőző verseny. Az étel kedvelői számára a Pörköltek Tere kínál majd kulináris élvezeteket, hiszen ott nívós éttermek készítenek közel harminc féle pörköltet a látogatók számára. A finom ételek mellé elmaradhatatlan kellék a jó magyar pálinka, melyből szintén óriási választékot kínál a fesztivál.

Ezek mellett Magyarország történelmi borvidékeinek különlegességeivel és a világhírű szalámi- és kolbászfajtákkal is találkozhatnak a látogatók. Ha a pörkölt után tudnak még enni, rétessütő vonat biztosítja a kézzel nyújtott, különböző töltelékkel töltött, jellegzetes magyar finomságokat. A szervezők nem feledkeztek meg a sörkedvelőkről sem, így az ország leghíresebb házi sörfőzdéi is jelen lesznek a SzeptEmber Feszt keretein belül.

A fesztivál részeként minden évben megrendezik a Magyarországi Rekordok Napját is, ahol a rendkívüli emberi teljesítmények állnak a program középpontjában. Ezen felül ingyenes koncertek egész sora várja mindazokat, akik nem elsősorban az ételek miatt érkeznek a rendezvényre. Szinte minden zenei irányzat képviselteti majd magát, a könnyűzenétől a jazzig és a népzenéig.

Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál Budapest, 2010. szeptember 8 – 12.

Közép-Európa egyik legrangosabb szakmai rendezvénye a Budavári Borfesztivál. Több mint kétszáz borászat és tizenöt ország borai közül választhatnak a látogatók. Öt napon át tart a Borkiállítás és Vásár (Borfesztivál), ahol ismét Magyarország legjobb borászai kínálják majd kóstolásra boraikat. A hazai nedűk mellett, számos külföldi bor is bemutatásra kerül majd. A kínálatban ott lesznek a díjakat nyert borok is, valamint készítőik, akik szívesen állnak az érdeklődő kérdéseinek kereszttűzébe.

Természetesen a borok mellett – mint mindig –, most is rengeteg ínyenc falat közül válogathatnak az „éhező” látogatók: grill- és bográcsételek, balatoni pisztráng, fogas, kemencében sült finomságok, birkagulyás, ropogós rétesek, kürtőskalács, szilvalekváros prósza, valamint péksütemények, szendvicsek, juh-, kecske- és tehénsajtok.

XVI. Velencei Tavi Nemzetközi Hőlégballon Karnevál – Agárd, 2010. szeptember 8 - 12.

A rendezvény során tizenöt-húsz hőlégballon repül több napon keresztül. A színes ballonok készülődését és felszállását mindig örömmel nézik a látogatók, de ezek mellett lesz légi parádé és ejtőernyős ugrások is. A gyerekek legnagyobb örömére, a légi akrobatikát bemutató helikopterből hatalmas csoki- és cukorkaeső is fog hullani a leszállópályára.

A délutáni tombolasorsoláson értékes nyereményeket sorsolnak ki, többek között hőlégballonos repülésre szóló utalványt is lehet nyerni. Akik egy ital mellett pihennének inkább, azok számára a sörsátor ideális helyszín lehet. És ha még ez sem lenne elég, lesz kirakodóvásár, koncertek és esti fáklyázás. A rendezvényt tűzijátékkal zárják.

VIII. Hajdúszoboszlói Bioétel és Borfesztivál Hajdúszoboszló, 2010. szeptember 10 - 12.

Keszthelyi Burgonya Fesztivál
A Keszthelyi Burgonya Fesztivál és Burgonyás ételek Főzőversenye, 2003 óta Keszthely város egyetlen, évente megrendezésre kerülő gasztronómiai jellegű rendezvénye. A Burgonyakutatási Központ a Fesztivál megrendezésével szeretné az emberekkel megismertetni a magyar burgonyafajtákat, azok felhasználási típusát és a burgonyából készíthető változatos ételeket./utisugo.hu/
Hortobágyon található a legnagyobb bio állatállományú terület, (racka, szürkemarha, mangalica, gyöngytyúk), illetve Balmazújvároson van az ország egyik legnagyobb bio zöldséggazdasága.
Az eseménynek az is célja, hogy felhívja a figyelmet a bio alapanyagokból készült ételek és az egészséges táplálkozás fontosságára. Hajdúszoboszló és környéke, méltán híres gyógyvízéről, így a helyszín abszolút ideális a gyógyulásra, feltöltődésre és testünk egészségesebb irányba terelésére.

Szekszárdi Szüreti Napok Szekszárd, 2010. szeptember 16 - 19.

Négy napon át kiállításokkal, koncertekkel, borkóstolóval, a tájegységre jellemző ételkínálattal várja Szekszárd a vendégeket. A rendezvény leglátványosabb eseménye a szombat délutáni Szüreti felvonulás. A menetben megjelennek majd a szürettel kapcsolatos eszközök és hagyományok, illetve az ehhez kapcsolódó színpompás viseletek.

A hivatásos művészek mellett, számos amatőr művészeti csoport és alternatív zenekarok is fellépnek. Lesz utcabál, disco és táncház is. A szombat esti folklórműsorban megválasztják 2010. Szüret Szépét, aki 2011-ben a rendezvény arca lesz. A Borudvarban a szekszárdi borászok kínálják majd a helyi nedüket.

Egri Szüreti Napok - Szüreti Felvonulás Eger, 2010. szeptember 18 - 19.

Aki múltat idéző lovagokra, szekerekre és muzsikákra vágyik, annak az ideális helyszín az Egri Szüreti Napok, ahol: (bor) lovagok, kézműves emberek és borászok várják a mulatozni vágyókat. Ezen a két napon igazi szüreti hangulat jellemzi a várost és a Szépasszonyvölgyet. A felvonulás szekereken, lovakon és gyalogosan vonul végig a város fő utcáján. Útjuk során borral, musttal, pogácsával kínálják a nézelődőket. A szőlőtermelő asszonyok hatalmas szőlőkoszorút készítenek, majd átadják azt a polgármesternek, mellyel hivatalosan megnyitják a szüretet.

Gasztro Csata és VII. Keszthelyi Burgonya Fesztivál Keszthely, 2010. szeptember 26.

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség hozzájárulásával és közreműködésével 2010-ben Keszthely ad otthont ennek az eseménynek, ahol a jelentkezők régiónként alkotnak majd egy-egy csapatot. A vetélkedő során a csapatoknak arra kell törekednie, hogy bemutassák saját tájegységeik jellegzetes gasztronómiai kínálatát. Sátrukat, standjukat és főzőterüket is a régiójuk szerint kell dekorálniuk.

A zsűrin kívül a rendezvény vendégei is megkóstolhatják az elkészült ételeket, kóstolójegyek ellenében. A főzőversennyel párhuzamosan zajlik a Keszthelyi Burgonya Fesztivál. Az ételeken kívül, szórakoztató műsorokkal, gyermekprogramokkal, koncertekkel, termék-, étel- és italbemutatókkal is várják a közönséget.

Jó szórakozást!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását