Határon túli borok a Várban

Boraik kézműves európai birtokokról származnak, és az újvilági bordömping mellett az óvilág évszázadok alatt kialakult borvalóságát kínálják a fogyasztóknak. Ez is a 19. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál.

A nagykorúvá vált Budavári Borfesztivál, Közép-Európa egyik legrangosabb, legnépszerűbb szakmai rendezvénye, művészeti fesztiválja, ahol a számtalan eseményt az emberiség leginkább kultikus terméke, a bor fogja össze. különleges határn túli borok, híres pincészetek is bemutatják nedűiket.

A Délvidékről, Szerbiából a Maurer Pincészet, amely a Szabadka-Horgosi borvidéken Szabadka és Magyarkanizsa között, Hajdújáráson található, a Ludasi-tó partján. Szőlőik java része a Szerémségben található, azon a borvidéken, amely a középkorban Tokaj mellett a legnagyobb hírnévnek örvendő termőhely volt. Ilyen többek között a Furmint, Szerémi zöld, Bakator, Ezerjó, Kövidinka, Mézesfehér, Vadfekete. Mivel a dűlők és völgyek nagy része a Dunára néz, így a magas páratartalom rendkívül kedvez az aszúsodásnak.

Ugyancsak a szabadkai régióból érkezik a DiBonis Pincészet, amely 2008 óta foglalkozik minőségi borok és pálinkák készítésével. A mintegy 5 hektáros szőlőültetvényükön 40 000 szőlőtőke található a legkülönbözőbb fajtákból, mint amilyen a Shiraz, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Kékfrankos, Merlot, Pinot noir, Sauvignon és Muscat ottonel. A DiBonis borászat a kitünő borok és párlatok készítése mellett borturizmussal és vendéglátással is foglalkozik a 80 személyt befogadó SHIRAZ degusztációs központban. A SHIRAZ degusztációs központ részeként egy, a térségben egyedülálló bortrezor is található.

Szlovéniát többek között a Cuk családi pincészet képviseli Lendváról, amely Szlovénia legkeletibb csücskén fekszik, a Lendva patak, Fekete ér és Mura folyó között, néhány kilométerre a szlovén-magyar és szlovén-horvát határtól. A város 3800 lakosából 50 százalék magyar anyanyelvű.

A Cuk család borháza Lendvahegy legmagasabb pontján, 328 m tengerfeletti magasságon, épült fel, ahonnét 3 országra nyílik a kilátás. A finom borok mellé házi hidegtálat, házi perecet és házi rétest kínálnak vendégeiknek, amelyet nagymamánk készít.

A vendéglátást saját pezsgőjükkel kezdik, melyet általában karddal nyitnak ki, hogy jobb legyen a hangulat, utána pedig különböző boraikat kóstoltatják - Olasz rizling, Rajnai rizling, Tramini, Sauvignon blanc, Pinot blanc, Pinot gris, Pinot noir, Kékfrankos és Zweigelt – kóstoltatják meg. Roséjuknak a Piroska könnye, vörösboruknak a Hadik vére nevet adták. Hogy miért, azt csak személyesen mesélik el.

A lendvai Rozsmán Pincészet évek óta a legkiválóbb fajtaborokkal van jelen a szlovén borpiacon. Újabban a Kárpát-medencei Borászok találkozóján, fesztiválokon, a Magyar Bor Akadémia borbemutatkozásain, a magyar borok piacán is keresettek a pincészet borai, az Olasz rizling, Rajnai rizling, Chardonnay, Szürkebarát, Pinot blanc és Pinot noir is. Előzetes egyeztetés alapján pincelátogatással, szakszerű borbemutatóval egybekötött borkóstolókra is vállalkoznak.

A Felvidékről, Szlovákiából hét borászat kínálja majd borait.

Őrsújfalúból, Bott Frigyes érkezik. Jelenleg 5 hektár szőlőterületet művelnek, a muzslai hegy tetején 230 méter tengerszint feletti magasságban, sok napsütéssel megáldott helyen. A borvidék a Garam és a Duna által bezárt háromszög földrajzi középpontjában fekvő bélai dombok déli lankáin található. Ez a Felvidék legmelegebb éghajlatú része, a minőségi borszőlő számára nagyon kedvező mikroklímával. A szőlőterület nagyobb része új telepítés, fél hektáronként Pinot Noir, Szürkebarát, Tramini, Pinot blanc, Sauvignon blanc, a többi pedig 35-40 éves tőke: Olasz rizling, Zöldveltelini, Rajnai rizling és Kékfrankos.

A párkányi Drozdik Pincészet több generációs hagyomány folytatásaként ma kb. 4 ha területen gazdálkodik, a Párkány környéki Dankhegy és Öreghegy déli lankáin, illetve Garamkissallón. A borvidék fő fajtái: Olasz rizling, Zöldveltelini, Királyleányka, Rizlingszilváni, Fehérburgundi, Szürkebarát, Szentlőrinci, Kékfrankos, de a frissen telepített ültetvényekben már az újabb nemesítésű fajták is megtalálhatók, mint a Devín, Pálava, Morva muskotály, André, Alibernet. A borászkodással eltöltött évtizedek alatt fokozatosan, egyre finomabb kontúrokkal rajzolódott ki egy kép a Párkány környéki borok egyedi karakteréről, melyre a krémesség, tüzesség, elegancia, az érett gyümölcsök és a hosszan tartó ízérzet jellemző.

A kürti Kasnyik Családi Pincészetben, Kasnyik Tamás és Gábor 2003-tól foglalkoznak szőlőtermesztéssel és borkészítéssel, azóta, hogy átvették a nagy múltra visszatekintő családi ültetvényeket. Lassan kezdték kiépíteni birtokukat, tudatosítva azt, hogy a jó bor a szőlőben terem. Ültetvényeik a Kürt községhez tartozó többnyire délnyugati fekvésű dombjain található meg. Elsősorban az ott honos fajtákat kedvelik: Olasz rizling, Zöldveltelini, Rizlingszilváni, Kékfrankos, Szentlőrinci, Kékoportó, de a kíváncsiságtól vezérelve az újnemesítésű fajtákkal - Dunaj, Alibernet, Devín, Pálava – is próbálkoznak.

Kisújfalúban, a kürti régióban található Mátyás András Családi Pincészete. Tradicionális módon, boraik nagy része fahordókban erjed és érik. Fajtáik: Olasz rizling, Rajnai rizling, Sauvignon blanc, Királyleányka, Chardonnay, Pinot blanc, Szürkebarát, Pinot noir, Kékfrankos.Távoli célkitűzésük, hogy teljes egészében átálljanak az ökológiai szőlőtermesztésre.

A Sütő Zsolt és Melecskey Tibor által jegyzett kürti Strekov 1075 borászat évente három minőségi kategóriában 30 000 palackot készít: Corpus, Classic, Terroir, Speciális. Céljuk a kürti terroir gazdagságának bemutatása a szőlőfajták segítségével. Filozófiájuk: az egyediség nem elvont vagy poharakba kényszerített ízekben, hanem természeti szépségekben, a tárgyakban, a borban létrehozott harmóniákban, az emberi közösségek életszeretetében jelenik meg.

A Búcson található Vintop Karkó Pincészet a történelmi Felvidéken 18 ha szőlőbirtok háttérrel rendelkezik. Az integrált termelésből származó saját alapanyag fél siker boraik készítésénél. Borászati filozófiák alapigéi a kíméletes feldolgozás, a technológiai fegyelem precíz betartása, a bor és a fogyasztó szeretete.

VVD Dvory Szőlészeti és Borászati Szövetkezet Szlovákia legnagyobb településén, a jelenleg 5300 lakosú Udvardon van. A falu Érsekújvártól 7 km-re található észak nyugati irányba. Szőlőtermesztéssel 1972 óta foglalkoznak, jelenleg145 hektáron.

A legnagyobb területen Olasz rizlinget, Zöldveltelinit, Muller-Thurgaut, Chardonnay-t. A kék fajtákból Szentlőrincit, Cabernet sauvignont, Kékfrankost, Zweigeltet, Alibernet-t, Kékburgundit termesztenek. Modern pincegazdaságukban a mustot hőkezeléses erjesztik, a borokat rozsdamentes acél tartályokban tároljuk.

Erdélyből – Romániából Balla Géza borai már közismertek és népszerűek a hazai fogyasztók körében is. Aradtól 24 kilométerre, a hajdanai híres ménesi történelmi borvidéken, Opáloson található Balla Géza borászata. A legendás vörös aszúk, a fűszeres Kadarkák, az egykoron Európa-szerte híres nagytestű, bársonyos ménesi vörösborok és szelíd Királyleánykák vidékén létrejött pincészetében 1999 óta törekszik arra, hogy e borvidék visszanyerje régi szépségét, hírnevét. Vörösborai, a Merlot, Pinot noir, Cabernet sauvignon, Kékfrankos és a legendás Kadarka, amiből régen a vörös aszút készítették messze földön ismertek már.

Fehérborai sajátossága a huszáros savgerinccel rendelkező Mustos fehér, de szélesíti palettáját a világfajta Sauvignon blanc, a rózsaszirom illatú Tramini, a szelíd, de titokzatos Királyleányka, a jellegzetes Szürkebarát és a harmonikus Olasz rizling.

Az 1999-ben alapított szatmárnémeti Nachbil Borászat kínálatát a Pinot noir, Merlot, Cabernet sauvignon, Sangiovese, Kékfrankos és Syrah vörös, valamint Chardonnay, Pinot gris, Sauvignon blanc, Rajnai rizling, Traminer és Királyleányka fehér szőlőfajták alkotják.

Bárki, aki elhalad a Szatmárnémeti-Zilah útvonalon, nem tudja figyelmen kívül hagyni a bélteki dombok varázslatos világát, a kicsi pincék szinte csalogató látványát, valamint a szőlősorok katonás rendezettségét. A Nachbil Borászat tiszteli és ápolja az ősök hagyatékát, ezért is volt fontos, hogy 2002-ben megvásárolta az akkoriban már romokban lévő Károlyi-pincét, melynek régi arculatát sikerült visszaállítania.

A Díszvendégek Budavári bemutatkozásának szakmai hátterét a Terroir Club biztosítja.