2024. május 18. - Erik, Alexandra

Csékely számú jelölt jelentkezett az Adatvédelmi Nyilvántartásba

Csak tízezren jelentkeztek be az adatvédelmi nyilvántartásba.
2010. szeptember 3. péntek 14:50 - HírExtra
 Bár 16 órakor lejár az ajánlószelvény-gyűjtésre és a jelöltek bejelentésére rendelkezésre álló határidő, eddig a csaknem 60 ezer indulni szándékozóból mindössze tízezren jelentkeztek be az adatvédelmi biztos nyilvántartásába - mondta el néhány órával a határidő lejárta előtt Révész Balázs, az adatvédelmi biztos irodájának főosztályvezető-helyettese az MTI-nek.

Emlékeztetett rá: az adatvédelmi törvény kötelezi az önkormányzati választáson indulni szándékozó jelölőszervezeteket és független jelölteket, hogy jelentsék be az ajánlószelvények gyűjtésével járó adatkezelést az adatvédelmi nyilvántartásba. A jelölteknek, jelölőszervezeteknek ugyanis ajánlószelvényeket kell gyűjteniük, amelyek tartalmazzák a választó családi és utónevét, lakóhelyét, személyazonosítóját, saját kezű aláírását - ezek személyes adatok, az adatvédelmi törvény szerint a gyűjtés adatkezelésnek minősül, be kell jelenteni a nyilvántartásba.

A független jelölteknek és jelölőszervezeteknek a gyűjtés megkezdése előtt kellene bejelentkezniük az adatvédelmi nyilvántartásba, egy formanyomtatvány kitöltésével. Az adatvédelmi biztos internetes oldalán (http://abiweb.obh.hu/abi/ ) egyszerűsített adatlapot helyeztek el kitöltési útmutatóval, hogy megkönnyítsék a jelöltek, jelölőszervezetek dolgát. A nyomtatványt kitöltve e-mailen vagy postai úton várja a hivatal.

Az Országos Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerint néhány órával a határidő lejárta előtt 60 ezer jelölt adta már le ajánlószelvényeit az októberi választásra, közülük 39 ezren függetlenként indulnának. Az adatvédelmi biztos hivatalánál eddig körülbelül tízezren jelentkeztek be a nyilvántartásba, és naponta körülbelül ezer bejelentés érkezik. A hivatalnál arra számítanak, hogy még a jövő héten is érkeznek postán feladott bejelentkezések.
Révész Balázs hozzátette: nem szankcionálják, ha egy jelölt vagy jelölőszervezet elmulasztja bejelenteni az ajánlószelvény-gyűjtést az adatvédelmi biztos nyilvántartásába, de a jelölteknek, jelölőszervezeteknek tisztában kell lenniük azzal, hogy érzékeny adatokat kezelnek, és a jogszabály előírja a bejelentési kötelezettséget.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az ajánlószelvények gyűjtésének rendszerét annak ellenére tartja fenn a jogalkotó, hogy mind a hivatali elődök, mind a hivatalban lévő adatvédelmi biztos, Jóri András folyamatosan szorgalmazta az ajánlószelvények gyűjtésének megszüntetését, és olyan módszer kidolgozását kezdeményezte, amely nem jár személyes adatok kezelésével. A biztos az adott körülmények között azonban nem tehet mást, mint hogy betartatja a törvényt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását