2024. május 17. - Paszkál
Hétfőn Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter átadta a kinevezéseket a tizenkilenc megyei és egy fővárosi közigazgatási hivatal vezetőinek. Lamperth Mónikát és Szabó Erika államtitkárt kérdeztük.
2010. szeptember 2. csütörtök 12:21 - Bagics Bence
A kinevezésekről, a megyei rendszerű közigazgatásról Dr. Lamperth Mónikát volt közigazgatási államtitkár asszonyt, valamint Dr. Szabó Erikát jelenlegi közigazgatási államtitkár asszonyt kérdeztük.

A szocialista képviselőasszony, arra a kérdésre, hogy milyen lesz a közigazgatási rendszer a tizenkilenc megyei és egy fővárosi hivatallal mennyiben lesz más, mint az eddigi regionális struktúra, a következőt nyilatkozta:


Megyei közigazgatási hivatalvetetők
Budapest Főváros Közigazgatási Hivatal: Haszonicsné Ádám Mária
Baranya Megyei Közigazgatási Hivatal: Bércesi Ferenc
Bács-Kiskun Megyei Közigazgatási Hivatal: Kovács Miklósné Molnár Ilona
Békés Megyei Közigazgatási Hivatal: Gulyás Imre
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közigazgatási Hivatal: Lukács Irén
Csongrád Megyei Közigazgatási Hivatal: Polner Eörs
Fejér Megyei Közigazgatási Hivatal: Balogh Ibolya
Győr- Moson- Sopron Megyei Közigazgatási Hivatal: Nagyné László Edit
Hajdú-Bihar Megyei Közigazgatási Hivatal: Fazakasné Veszprémy Anna Mária
Heves Megyei Közigazgatási Hivatal: Balás István
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatal: Csíkos Zoltán
Komárom-Esztergom Megyei Közigazgatási Hivatal: Tóthné Menczel Zsuzsanna
Nógrád Megyei Közigazgatási Hivatal: Nagy Zsuzsanna
Pest Megyei Közigazgatási Hivatal: Józsa Veronika Mária
Somogy Megyei Közigazgatási Hivatal: Neszményi Zsolt
Szabolcs-Szatmár- Bereg Megyei Közigazgatási Hivatal: Galambos Ildikó Zsuzsanna
Tolna Megyei Közigazgatási Hivatal: Gerhátné Péter Mária
Vas Megyei Közigazgatási Hivatal: Ágh Ernőné
Veszprém Megyei Közigazgatási Hivatal: Nagylaki Csilla
Zala Megyei Közigazgatási Hivatal: Sifter Rózsa
„Nem lehet megmondani, hogy milyen lesz, hiszen erről nem beszél a kormány. Ahelyett, hogy először bemutatta volna a nyilvánosságnak, milyen irányvonalak mentén akarja átalakítani a közigazgatási és önkormányzati rendszert."

"Én az egységes közigazgatási szerkezet híve vagyok, melynek két alrendszere van, az önkormányzati és az államigazgatási rendszer. Erről nem lehet tudni semmit. Az látszik, hogy ezek a lépések, amiket tesz a kormány egy nagyon erős hatalomkoncentráció részét szolgálják. A személycserék is azt mutatják, hogy csak ott maradhattak meg a korábbi vezetők, ahol már nyilvánvalóan letették a hűségesküt a Fidesznek.”

2007-ben a Fidesz nem szavazta meg a közigazgatási hivatalok státuszát rendező kétharmados törvényt, aminek eredményeként - az Alkotmánybíróság döntése nyomán - 2009 januárjától egyetlen szerv sem végezhette el a helyhatóságok törvényességi ellenőrzését. Ennek mi volt az oka?

„Főleg az utolsó évben szinte havonta állt elő kompromisszumos javaslatokkal a szaktárca, mind az államtitkár mind pedig a miniszter próbálta győzködni a Fideszt arról, hogy bármilyen általuk jónak tartott megoldás, ami visszaállítja a törvényességi ellenőrzést, az elfogadható a kormány számára. Ez abszolút politikai presztizs kérdése volt."

Ezekkel a kinevezésekkel arra készül a Fidesz, hogy ha az őszi önkormányzati választásokon egyes településeken MSZP-s jelölt nyer, akkor is be lehessen szabályozni az általa irányított hivatalt?

„Régóta tudható az, hogy az önkormányzatok pénzügyi ellenőrzése gyenge eszközrendszerrel bír, miközben az Állami Számvevőszék nagyon komoly ellenőrzést végzett az önkormányzatoknál. Ennek az ellenőrzésnek a ritkasága – hiszen ötévente kerülhetett sor egy-egy hivatal vizsgálatra – nem nyújtott elég garanciát arra, hogy az önkormányzatok fölött egy komolyabb ellenőrzési folyamat legyen."

"Semmiféle információnk nincsen arról, hogy ezzel a problémával mit akar kezdeni a kormány. Ad absurdum azt is megteheti a kétharmados többségével, hogy a közigazgatási hivatalnak nem csak törvényességi ellenőrzése lesz, hanem felügyelete is, és ha a közigazgatási hivatal úgy találja, hogy egy önkormányzat döntése neki nem tetszik, akkor azt megváltoztatja.”

„Semmi nem garantálja a törvényesség és a demokrácia látszatát sem, hiába mondja Navracsics úr, hogy most állították helyre a törvényességet. Egy példával támasztanám alá az előbb mondottakat. A Somogy Megyei Közigazgatási Hivatal élére kinevezett úr jelenleg a megyei önkormányzat aljegyzője. Az aljegyzőt az önkormányzati testület nevezi ki és menti fel. Ez a személy nincsen felmentve hivatala alól, de ettől függetlenül megkapta a kinevezést.”

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását