2024. április 26. - Ervin

Önkormányzati választás: én indulok! Nem, mert én

Az ajánlószelvényekért vívott harcot helyenként megelőzték a belső csaták, amelyekben eldőlt, hogy egy párt kit jelöl az októberi önkormányzati választásra. Az MTI összeállításából az is kiderül, hogy többen nem önszántukból váltak "független" jelöltté.
2010. szeptember 3. péntek 09:50 - HírExtra
Veszprémben nem Debreczenyi Jánost, a jelenlegi fideszes polgármestert indítja újra a pártja, hanem Porga Gyula alpolgármestert; őt támogatja a KDNP is. Navracsics Tibor, a Fidesz veszprémi elnöke sajtótájékoztatón azt jelentette be, hogy nem okozott konfliktust a döntés.

Debreczenyi János viszont arról beszélt: "rendkívül meglepte" a párt helyi szervezetének döntése. A polgármester a Fidesz helyi szervezetének közgyűlésén önmagát javasolta jelöltnek, de a szavazáskor alulmaradt Porga Gyulával szemben.

Zala megye mindkét megyei jogú városában az eddigi alpolgármestert jelöli a Fidesz a városvezetői tisztségre. Zalaegerszegen 16 év után nem indul újra Gyimesi Endre, bár néhány hónapja a tagság nagyobb része neki szavazott bizalmat. A fiatalítás jegyében azonban Gyutai Csaba alpolgármestert nevezte meg új jelöltként a párt, Gyimesi Endre levéltárakat felügyelő miniszteri biztosi pozícióra kapott felkérést.

Nagykanizsán évek óta feszültségek jellemzik a közgyűlés munkáját, a 2006-ban még a Fidesz által támogatott polgármester, Marton István és a frakció között ugyanis rövid idő múltán megromlott a viszony. A Fidesz most az eddigi alpolgármestert, Cseresnyés Pétert indítja a városvezetői székért. Marton István a nemrég általa is életre hívott Kanizsáért Közéleti Egyesület polgármesterjelöltjeként száll újból ringbe.

A nagykanizsai közélet megosztottságára jellemző, hogy Zala megyében várhatóan itt indul a legtöbb - hét - jelöltállító szervezet. A Fidesz, az MSZP és a Jobbik mellett az egykori fideszes, de szocialista támogatottságú önkormányzati képviselőket is tömörítő Kanizsáért Közéleti Egyesület; a Fidesszel szimpatizáló, de helyi vezetésével együttműködni nem tudó Civil Összefogás Nagykanizsáért Egyesület; a húsz éve minden ciklusban képviselői helyet szerző Nagykanizsai Városvédő Egyesület; a jelenlegi SZDSZ-es önkormányzati képviselőket is felsorakoztató Új Pólus Közéleti és Kulturális Egyesület.

A városban az MDF országos központjának döntése miatt menetközben átalakult egy választási szövetség is. Az MSZP, az MSZDP és az MDF augusztus elején választási szövetséget kötött. Néhány nappal később azonban már csak a két baloldali párt maradt a szövetségben, mivel az MDF országos elnöksége a városi szövetség miatt felfüggesztette a nagykanizsai szervezet működését. A közös listán szereplő két MDF-tag ezután bejelentette: magánemberként is jelöltek maradnak, és továbbra is konzervatív értékeket valló függetlenként indulnak a baloldali pártok támogatásával.

Fonyódon Hidvégi József jelenlegi fideszes polgármesternek Árok László alpolgármester lesz a kihívója, aki 2003 óta mostanáig ugyancsak a Fidesz tagja volt, de a párt alapszabálya szerint azzal, hogy függetlenként indul a helyhatósági választáson, kizárta magát a pártból.

A Fidesz-KDNP jelöltjével, Bunkóczi Lajossal szemben indul Demecserben a pártok egyik választási szövetségesének, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége megyei szervezetének elnöke, Jakab Ferenc, aki 1990 és 1994 között az MDF országgyűlési képviselője volt, függetlenként jelöltette magát a kisváros polgármesteri tisztségére.

Míg a korábbi ciklusban Dunakeszi polgármesterjelöltjeként a jelenlegi városvezetőt, Kecskeméthy Gézát támogatta a Fidesz- KDNP, az idei választáson először az egyik, majd a másik alpolgármestert kérték fel az indulásra. Kecskeméthy Géza cáfolta azokat a fideszes forrásból származó információkat, miszerint egészségi állapotára hivatkozva ő maga lépett volna vissza az újbóli indulástól, egyetértve azzal, hogy egyik alpolgármestere, Erdész Zoltán legyen a jelölt. Kecskeméthy az MTI-nek azt mondta: semmi baj az egészségével, s független jelöltként újra megméreti magát.

Időközben Erdész Zoltán elállt a polgármesterjelöltségtől, "csak" önkormányzati képviselőként vállalta az indulást, mondván: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetője kormányzati feladatokkal összefüggő munkával kívánja megbízni. A Fidesz-KDNP ezután Dióssi Csabát, Dunakeszi másik alpolgármesterét, a térség fideszes országgyűlési képviselőjét jelölte.

Gödöllőn ismét polgármester szeretne lenni az 1990 óta hivatalban lévő Gémesi György. Először az MDF jelöltjeként választották meg, 2006-ban pedig egyaránt támogatta a Gödöllői Lokálpatrióta Klub, a KDNP és az MDF. Mint mondta, korábban megállapodott a Fidesszel arról, hogy ha nem indul az idei országgyűlési választáson, akkor az ősszel nem állítanak vele szemben jelöltet, de ezt a megállapodást a Fidesz nem tartotta be, és elindította Boros Andrea ügyvédet. A választókerület országgyűlési képviselővé választott fideszes képviselője, Vécsey László cáfolta, hogy Gémesivel ilyen megállapodást kötöttek volna. Gémesi György októberben a helyi Lokálpatrióta Klub színeiben indul.

A Fidesz nem támogatja Mádly Zsolt fóti polgármester jelölését, helyette Cselőtei Erzsébetet, a párt helyi csoportjának elnökét indítja. Mádly Zsolt egy lapnak úgy nyilatkozott, hogy változatlanul bírja a teljes jobboldal bizalmát. Az időközi választáson tavaly januárban a Fidesz-KDNP támogatásával megválasztott polgármester több botrányban is érintett volt, a képviselő-testület fegyelmit indított ellene, többször is felfüggesztették állásából.

Berettyóújfaluban Szeifert Ferenc, aki különböző színekben (MDF, független, FKGP, Fidesz) húsz évig vezette a várost, egy megállapodás keretében most nem indul, hanem jelenlegi helyettesét, Muraközi Istvánt (Fidesz) támogatja. Cserében ő lehet Muraközi helyettese a következő ciklusban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását