2024. április 24. - György

Seres Mária készülődik

A Civil Mozgalom tavaly egy népszavazási kezdeményezésből indult útjára. Mára közel ötvenezer támogatót tudhat magáénak. A parlamenten kívüli párt, Seres Mária vezetésével most nagy erőkkel készül az önkormányzati választásokra.
2010. szeptember 2. csütörtök 12:07 - Bakos András
Hogyan állnak az ajánlószelvények gyűjtésével?

Parlamenten kívül, támogatás nélkül
A 2010. január 25-én nyilvántartásba vett Civil Mozgalom a 2010-es országgyűlési választásokra való felkészüklésben a 20 lehetséges területi listából 9-hez gyűjtött elegendő ajánlást. Ezzel jogosulttá vált országos lista összeállítására. A 176 lehetséges egyéni körzetből 24-ben sikerült önálló jelöltet indítaniuk, a tavaszi voksolás során az összes pártlistára leadott szavazatok 0,89%-át szerezték meg. Bár így is több, mint 45 ezer ember támogatta a mozgalmat, ezzel az eredménnyel a költségvetési támogatáshoz szükséges 1 százaléknyi voksarányt sem sikerült megszerezniük.
Az országgyűlési választásokat követően rögtön elkezdtük a felkészülést. A jelenlegi állás szerint nagyjából háromszáz jelölt fogja összegyűjteni az induláshoz szükséges kopogtatócédulákat. A fővárosban valószínűleg 15 kerületben fogunk indulni. Nagy örömömre szolgál ugyanakkor, hogy egészen kistelepüléseken is megjelentek jelöltjeink.

Az önkormányzati választásokra milyen üzeneteket fogalmaznak meg?

A Civil Mozgalom elve szerint minden településen ütőképes gazdaságot kell teremteni, hiszen ahol nincsen gazdaság, ott nincsen jövő. A munkahelyeket is teremtő önfenntartó, ökológiai gazdaságokat pedig a kistelepülésen gyorsabban létre lehet hozni. Ausztriában már számos jó példával találkozhatunk, de Magyarországon is vannak már ilyen kezdeményezések. Ehhez olyan hozzáállás kell, hogy a polgármester ne a fizetésért járjon be dolgozni, hanem egy vállalkozáshoz hasonlóan kell működtetnie a települést.

Milyen célkitűzéseket fogalmaztak meg az októberi választásokkal kapcsolatosan?

A Civil Mozgalom elsődleges célja, hogy az önkormányzati választások után néhány településen olyan pozícióba kerülni, ahol bizonyíthat. Ha csak egy olyan település lesz, ahol elnyerjük a választók bizalmát, akkor ez a későbbiekben más településeknek is mintaként szolgálhat, hogy pártpolitika helyett összefogásra is lehet építeni.

Az Önökre voksolók inkább bal vagy jobboldali érzelműnek tekinthetők?


Mivel ezzel kapcsolatosan semmiféle közvélemény kutatást nem végeztünk, ezért pontosan nem tudom megmondani, ki szavaz a Civil Mozgalomra. Mi tavasszal debütáltunk, így az igazi megmérettetés számunkra az önkormányzati választás lesz. A baloldali emberek kiábrándultsága miatt nyilván arról az oldalról többen szavaznak ránk, hiszen a jobboldali szavazók valószínűleg már megtalálták a saját pártjukat. Biztosan kijelenthetem viszont, hogy a szavazóink között nagyon sok nő található. A jelöltjeinknek harmada pedig úgy szintén hölgy, amely arány egyedülállónak tekinthető a hazai politikában.

Van, ahol együttműködnek más pártokkal?

Tapasztalataink szerint a pártok legtöbbször csak beszélnek az együttműködésről, ám nagyon nehéz velük megállapodni. A civil szférában ugyanakkor szintén nem egyszerű partnert találni, hiszen a kistelepülések civil szervezetei nagyon megosztottak. A választási törvény pedig egyébként sem kedvez a közös indulásnak, így majdnem mindenhol egyedül indulunk.

Az országgyűlési választások alkalmával Ön volt a párt arca, de most milyen szerepe van az önkormányzati választásokra való felkészülésben.

Szerettem volna szülővárosomban, Nyíregyházán indulni, de a tavaszi választások alkalmával ott már megmérettetem magamat. Több kistelepüléstől kaptam viszont felkérést, hogy legyek a polgármesterjelöltjük, és az egyiken indulni is fogok.

Megtudhatjuk, melyik kistelepülésen?


Erről egyelőre még nem akarok beszélni, csak annyit mondhatok, hogy az indulásomhoz szükséges ajánlások már összegyűltek. A kopogtatócédulák pénteki leadása után fogok tájékoztatást adni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását