2024. április 28. - Valéria

Az EU felszámolja az élelmiszerbotrányokat?

Az Európai Bizottság a jövőben határozottabb ellenőrzést tervez egyes Marokkóból és Egyiptomból származó élelmiszerek esetében - közölte Tabajdi Csaba szocialista európai parlamenti (EP-) képviselő.
2010. szeptember 3. péntek 14:43 - HírExtra
Tabajdi júniusban írásbeli kérdésben hívta fel az Európai Bizottság figyelmét a problémára, és a hasonló esetek megelőzésére alkalmas óvintézkedéseket szorgalmazott. "A kiemelt ellenőrzések célja, hogy az Európai Unióban megelőzhetőek legyenek az elmúlt hónapokban Magyarországon is tapasztalt élelmiszer-botrányok" - hangoztatta.

Emlékeztetett arra, hogy a korábbi években, különösen az elmúlt hónapokban a magyar hatóságok a megengedettnél nagyobb növényvédőszer-maradék mennyiséget mértek a Marokkóból és Egyiptomból származó növényi zöldség- és gyümölcstermékek jelentős részében, különösen a paprika és a földieper esetében.

Az uniós végrehajtó testület élelmiszerügyi és állategészségügyi hivatala eddig kétszer - 2007-ben és idén - tartott helyszíni ellenőrzést Egyiptomban. Marokkóban egy ellenőrzésre került sor 2006-ban, egy újabbat pedig 2011-ben terveznek. A korábbi esetekben fény derült néhány hiányosságra az érintett országok hatósági növényvédőszer-ellenőrző rendszereiben.

Tabajdi Csaba közlése szerint felvetése nyomán az Európai Bizottság azt tervezi, hogy a marokkói és egyiptomi zöldség- és gyümölcstermékeket 2010. október 1-jével besorolja a fokozottan ellenőrizendő importélelmiszerek körébe.

A testületnek a képviselő kérdésére kiadott állásfoglalásából kiderül, hogy az egészségügyi határértékeket meghaladó növényvédőszer-tartalom esetén az uniónak nincs jogköre az élelmiszergyártók és importőrök szankcionálására, az élelmiszer-biztonsági előírások ellenőrzése és betartatása pedig teljes egészében a nemzeti hatóságok feladata. Az Európai Bizottság figyelemmel kíséri ugyan az EU élelmiszerjogának megfelelő működést, de annak végrehajtása teljes egészében a tagállamok felelőssége.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását