2024. május 13. - Szervác, Imola

Jó irányba tartunk?

Sokan féltek, félnek a mai napig is attól, hogy a forint bedől, államcsődöt kell bejelentenünk. Az egyértelmű, hogy az ország még jelenlegi helyzetében is pengeélen táncol. Igaz ez az egész világgazdaságra. Magyarország mellett Európa és az USA is problémákkal küszködik.
2010. augusztus 12. csütörtök 07:43 - Telkes Árpád
Előzmények

A 2008 őszén kitört hitelezési válság felerősítette az addigi problémákat. Nem mondhatjuk, hogy a korábbi kormányok különösen jó gazdaságpolitikával rendelkeztek volna. Bár 1998-ban egy jó helyzetben lévő, nagy kilátásokkal rendelkező gazdasági állapotot vett át Orbán Viktor, azonban annak potenciálját nem igazán használta ki.

Medgyessy Péter 2002-ben úgy gondolta, hogy megtöri a demokráciák hagyományát és betartja választási ígéreteit. Ennek folyományaként került megvalósításra az első száznapos program. Bár az államháztartásban nem volt különösebben nagy tartalék, mégis egy bizonyos elemeiben fölösleges költekezéssel indult a ciklus. A későbbiekben sem sikerült felmutatni prorgesszív gazdasági felfogást, hiába váltott a kormány minisztereket, miniszterelnököt.

Hitelválság

A nagy világválság
Az I. világháború befejeztével, a gazdasági kimerülés, az anyagi és emberi erőforrások pusztulása, a fedezet nélküli pénzkibocsátás és a kereskedelmi kapcsolatok szétzilálódása miatt gazdasági világválság jelentkezett. Ennek következtében jelentős mértékben megnőtt az infláció és a munkanélküliség, valamint a közszükségleti cikkek hiánya. A békeszerződések ráadásul nehezítették a talpraállást, a világpiac jelentős mértékben beszűkült. A háború okozta teljes károkat Németország és szövetségeseinek kellett fizetnie (1921-ben a jóvátételt 33 milliárd amerikai dollárban állapították meg), az angolok és a franciák ebből törlesztették – volna – tartozásaikat az Egyesült Államok felé. Az USA-ban 1921-ben, míg Európa több országában a húszas évek közepe felé sikerült helyreállítani a károkat, ám a fellendülés csak rövid ideig tarthatott.
2008 őszén beütött a nagy krach. Az addig sem túl stabil lábakon álló gazdaság kapott még egy lökést aminek köszönhetően igen mély gödörbe zuhantunk. Ekkor már jócskán károgtak a vészmadarak: összedől a magyar gazdaság. Persze nem eszik olyan forrón a kását, Európai Uniós tagként reménykedhettünk segítségben.

A segítség elsősorban nem kívülről érkezett. Bajnai Gordon miniszterelnöki tevékenysége, menedzseri felfogása rengeteget segített a talpra állásban. Persze az IMF 20 milliárd eurós hitele sem jött rosszul, de végül ezt a hitelkeretet nem arra használtuk fel amire kaptuk, sőt nem is kértük le az összes részletét.

2009 januárjában majd tovább egész tavasszal a forint árfolyama rendkívül rossz volt az euróval szemben. Ekkor szintén sokat hallhattunk a forint esetleges beszakadásáról és a hiperinflációról. A rémkép végül elkerülte a magyar fizetőeszközt. De valósnak ekkor sem mondhattuk ezt a veszélyt.

Az új kormány

A 2010 árpilisában óriási győzelmet aratott Fidesztől és az új kétharmadot birtokló kormánytól is sokat várt a piac és a nemzetközi szervezetek is. Ebben az időszakban az Európai Unió is új kihívással került szembe, méghozzá a görög válsággal. Ennek kezelése sok más államban is bizalmat keltett, hogy nem maradnak magukra a nehéz években.

A forint bedőléséről vizionált rémképek ekkor elkerülték hazánkat. A piac oldaláról legalábbis. Országunk vezetői viszont ekkor is államcsődről, romokban heverő gazdaságról beszéltek, ami megijesztette a befeketetőket.

Az IMF-el és EU-val folytatott sikertelen tárgyalások szintén elbizonytalanították a piaci szereplőket, a forint pedig mélyrepülésbe kezdett. Ismét megütötte fülünket az ismert félelem hangja.

Viszont jelenleg mégis úgy tűnik, hogy a renittens gazdaságpolitika eredményre vezet. Meglehet beválik a Fidesz receptje...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását