2024. május 11. - Ferenc

MSZP: A médiacsomag ütközik az EU szabályaival!

Az MSZP szerint a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló jogszabály ellentétes a demokrácia, a sajtószabadság elvével, az európai szabályozással.
2010. augusztus 11. szerda 19:21 - HírExtra
Kovács László, az MSZP alelnöke ezt annak kapcsán közölte, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök még kedden aláírta a jogszabályt, amely alapján a miniszterelnök szerdai hatállyal kinevezte 9 évre Szalai Annamáriát, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének.

A szocialista politikus úgy vélekedett: a demokrácia elképzelhetetlen a sajtószabadság nélkül, az pedig objektív, pártatlan tájékoztatás nélkül, amelynek alapfeltétele, hogy a közszolgálati médiumok függetlenek legyenek a kormánytól, a pártoktól és a parlamenttől. Ez az elv érvényes az Európai Unió valamennyi országában - húzta alá.

Megerősítette, az MSZP szerint a médiatörvény nem felel meg az alkotmányos követelményeknek, ezért a párt az Alkotmánybírósághoz fordul.

A korábbi médiatörvénynek voltak gyengeségei - ismerte el, de leszögezte: abban érvényesült a függetlenséghez szükséges paritás a politikai oldalak között, és a civil társadalom erős szerepe, a közmédiumok vezetőit pedig pályázat útján választották ki.

A döntés nehézkes volt, de demokratikus - emelte ki Kovács László, aki megjegyezte: a demokrácia drágább, néha lassabban, nehézkesebben működik, mint a diktatúra, "mégsem hiszem, hogy nekünk a diktatúrát kellene választani bármilyen kérdésben".

Az új szabályozással megszűnt a paritás, egyértelmű lett a kormányoldal előnye, a civileket kiiktatták a döntéshozatalból, megszűnt a pályáztatás a vezetői tisztségekre, a közmédiumok vagyona egy részének tervezett államosítása csökkenti azok függetlenségét, a médiahatóság pedig kiterjeszti hatáskörét a kereskedelmi médiumokra, valamint az internetre is - tette hozzá.
A köztársasági elnöknek nem az a feladata, hogy minél gyorsabban aláírja a törvényeket, és gyorsítsa a törvényhozást - vélekedett az alelnök.

Szerinte Schmitt Pál az első vizsgáján nem felelt meg, mert nem úgy járt el, ahogy kötelessége értelmében el kellett volna járnia.

Kovács László beszélt arról is, hogy az államfő részt vett a kormány ülésén. Ennek kapcsán megjegyezte: nem tud olyan európai példát mondani, hogy a köztársasági elnökök részt vennének a kormányüléseken és azokon jelentenének.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását