2024. április 26. - Ervin
Szetei Zsolt, keresztrejtvény-készítő válaszolt kérdéseinkre, ami azért is érdekes, mert általában ő szokott kérdezni. Munkáját ismerhetjük, szakmáját és a kulisszatitkokat kevésbé. Lássuk a megfejtést.
2010. július 18. vasárnap 08:33 - Győry S. József
Keresztrejtvényeket készítesz, ebből élsz. Hogyan jött ez az egész?

Egyszerűen meguntam a fejtést, így elkezdtem magam is rejtvényeket készíteni.

Nyilván szükséges hozzá nem kevés logika, illetve némi általános műveltség.

Inkább szókincsre van szükség hozzá, de persze az általános műveltség is nagyon fontos tényező. Ezen felül úgy gondolom, türelemre, sok-sok türelemre van szükség. Ha nem jön ki a megfejtés, akkor muszáj akár többször is nekiugrani a dolognak.

Mennyi ideig tart egy rejtvény megalkotása?

Mindegyik más, léteznek nagyobbak - bár ezeket nevezzünk inkább igényeseknek -, én pedig ezeket szeretem csinálni. Persze vannak megrendelések ahol az a cél, hogy egyszerű legyen a dolog, mivel a mai magyar átlagnak ezek a megfelelőek. Természetesen itt is igyekszik az ember kihozni a legtöbbet magából, de hála az Istennek, azért vannak olyan megrendelők is, akik azt kérik, hogy minél nehezebb, összetettebb legyen a rejtvény. Én azt mondanám, hogy hosszú időbe telik egy tisztességes feladvány megalkotása.

Mennyi ez a hosszú idő, mondjuk egy igényesebb feladvány esetén?

Inkább szorzót tudok mondani. Azt mondanám, hogy háromszor-négyszer annyi idő, mint egy egyszerűbb összehozása, amin csak gügyögni kell. Ami egyszerűbb, oda negyvenezer szót használok fel, ami igényesebb, oda százötven-kétszázezer szóból tudok dolgozni.

Elég komoly munka lehet egy nehezebb talány összeállítása.


Nem, nem annyira, már régóta csinálom. Léteznek szoftverek is, amelyek segítenek adatbázist készíteni és összerakni. Igen, van munka vele, de nem panaszkodom.

Ha már a szoftvereket említetted: hogyan képzeljük el ezeket a szoftvereket? Beírod, hogy a megfejtés mondjuk HírExtra, vagy…


Egy kis plusz
Az angolok szerint a keresztrejtvényt Albert Wynne találta fel a 19. században. A játék azonban az USA-ban indult igazi fejlődésnek. Az első, mai értelemben vett keresztrejtvények a New York World 1913. december 21-i, vasárnapi mellékletében jelentek meg. Magyarországon a „Ma este” című lapban jelent meg először, 1925. január 22.-én. A szerző Kristóf Károly volt.
Nem, nem, nem! Én határozom meg a szavakat. Van ugyan egy magyar kezdeményezés, amit gép csinál, de ez azért rossz, mert azonos meghatározásokat adna meg szavakra. Az ember próbáljon meg mindig változtatni, ne azonos sablonok alapján dolgozzon. Az a rejtvény, amit ember csinál, mindig jobb, mint amit gép hoz össze.

Nyilván létezik még a kézi módszer.


Van, amit így szoktam csinálni, mondjuk ha nem tudom befejezni géppel, vagy már csak egy kisebb rész van hátra. Ilyenkor praktikusabb kézzel dolgozni.

Mennyire telített a szakma?

Itt is léteznek oligarchák, akik próbálják lefoglalni, kisajátítani a területeket. Ugyanazt a silány munkát adják el mindenhova.

Kik ők? Cégekről, vagy magánszemélyekről van szó?

Inkább magánszemélyekről, akik már korábban is megpróbálták lefoglalni a piacot és most próbálnak lépést tartani, szeretnének mindenhova dolgozni. Épp emiatt kevésbé igényes a munkájuk, sokszor ismételnek, sablonos rejtvényeket készítenek.

Mennyire jövedelmező keresztrejtvény készítőnek lenni?

Meg lehet élni belőle, ha az ember jól csinálja. Egy egyszerűbb rejtvényért háromezer-hatezer forint között fizetnek. A pénz nem szokott késni, normális újságoknak dolgozom, persze vannak köztük pletykalapok is, ahova kifejezetten egyszerűeket kell készíteni, úgyhogy nem panaszkodom. Le is kopogom gyorsan...

Mi a véleményed az oly népszerű Sodokuról?

Az nem keresztrejtvény, hanem egy buta logikai divat. Két év múlva már azt sem fogják tudni az emberek, hogy létezett. Azért buta, mert agyonismétli önmagát egy jó keresztrejtvényhez képest.

Kezemben tartok egy újságot, amely éppen egy keresztrejtvénynél van nyitva. „Ételt ízlel” a kérdés, hat kocka van megadva, a megfejtés egyértelműen kóstol.


Annyiban jó, hogy végre magyar szót tesznek be és nem idegenszavakat, vagy ismeretlen afrikai városokal operálnak. 

Mennyire fejlődnek a rejtvények?


Én napról napra fejlesztem őket. Nemrég kijött egy szótár, amely 1250 új magyar szót tartalmaz, főként számítástechnikai vagy ahhoz közelálló szavakat tartalmaz, mint például a térerő. Ezek a szavak még nincsenek benne az értelmező kéziszótárban. A közéletet is beveszem a kérdéseim közé, úgy érzem, hogy naprakész vagyok.

Mit gondolsz? Húsz-harminc év múlva lesz-e igénye az embereknek a keresztrejtvényekre?


Lesz, de sajnos csak a butított változatra. Kapcsolj be egy televíziót húsz évvel ezelőtt, és vesd össze a mostani adással. Manapság az emberek egyre kevesebbet beszélgetnek, egyre kevesebbet olvasnak, nincsen igényük komolyabb kultúrára. Valami szókincsük azért persze van, csak kisebb, mint korábban. Ha beírom, hogy Thomas Mann, akkor a mai fiatal vissza fog kérdezni: ki az a Thomas Mann?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Steve
2013. február 27. 22:41
Steve vagyok Győrből. Különös élvezettel fejtettem (meg)Szetei Zsolt Népszabi tévésújságbeli keresztrejtvényeit, azok nyelvezete, választékossága és nehézsége okán. Csak gratulálni tudok hozzá, abban a reményben, hogy konkrétabban szeretném tudni elérni az ő rejtvényeit. Csak gratulálni tudok és sok sikert kívánok a további tevékenységéhez.
Üdv: varga.istvangyor@gmail.com
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását