2024. május 4. - Mónika, Flórián

Az internetes videojátékok mind sikeresebbek

Az ingyenesen letölthető videojátékokat sokáig sommásan összecsapott unaloműzőnek tartották az internetezők, de manapság egyre népszerűbbé válnak. Ez annak köszönhető, hogy egyre komolyabb összegeket fordítanak fejlesztésükre és főleg: a hozzájuk kapcsolódó "mikroeladások" révén gazdaságossá is válnak.
2010. április 3. szombat 14:22 - HírExtra
Ahelyett ugyanis, hogy mint eddig megszokott volt, egy-egy menetért fizetnének a játékosok vagy bérletet váltanának, most a játékos előzetes fizetés nélkül kipróbálhatja a terméket, ugyanakkor lehetőséget kap arra, hogy egyenként vásároljon meg különböző elemeket például ahhoz, hogy hősének egyéni arculatot biztosítson.

Ez a "free-to-play" elnevezésű üzleti modell Dél-Koreából és Kínából terjedt el, de Nyugaton is mind nagyobb közönséget hódít meg.

"Naponta több mint 200 000 jelentkezőt regisztrálunk a portálunkon, amelynek már 110 millió használója van" - magyarázza Simon Guild, a szektor egyik fő európai szereplőjének, a német Bigpoint cégnek az elnöke.

Az általában néhány eurós összegekért beszerezhető tárgyak, például páncélok vagy kardok megvétele nem kötelező, s ha a játékos nem vásárol belőlük, az egyáltalán nem akadályozza meg a játék folytatásában. "A játékosok 80 százaléka semmit sem vásárol. A maradék 20 százalék havonta átlagosan mintegy 20 eurót költ el" - mondja Guild.

Ehhez pénzt kell elhelyezniük a játékhoz rendelt számlájukon, amire számos lehetőségük van: hitelkártya és SMS is megfelel. "Egyesek akár havi 500 eurót is elköltenek így" - teszi hozzá Thomas Bidaux, az internetes játékokkal foglalkozó Ico Partners cég tanulmányi irodájának vezetője.

A hirdetéseket ezeken a webhelyeken általában nem kedvelik, "mert nem sok bevételt hoz és olyan helyet foglal el, amely különben más játékoknak jutna" - magyarázza a Bigpoint elnöke.

"Ennek az ágazatnak az évi bevétele Európában csaknem 500 millió euró. Azt, hogy ma már nagykorúnak tekinthető, jól mutatja, hogy a fejlesztésére rekordösszegeket irányoznak elő" - mondja Bidaux. A Bigpoint következő húzása a Poisonville (Méregváros) játék lesz, amelynek kifejlesztése hírek szerint 1 millió eurós befektetést igényelt.
A több résztvevős internetes szerepjátékok (MMORPG) sem jelentenek kivételt.

"Következő termékünk, az Allods Online, amelynek fejlesztésén jelenleg 150 személy dolgozik, mintegy 12 millió dolláros költségvetéssel készül" - állítja Vincent Douvier, aki a Gala Networks kiadón belül e játék producere.

A legnagyobb gond annak meghatározása, hogy mi legyen a megvásárolható tárgyak ára. "Meg kell találni a megfelelő árskálát, amely vonzó marad és nem riasztja el a játékost" - mondja a fejlesztő.

Mindazonáltal az ingyenes és a fizetős játékok nem teljesen zárják ki egymást, vélekedik Thomas Bidaux, aki szerint a "free-to-play" ingyenes ajánlata lehetővé teszi a piac bővítését és újabb játékosok toborzását.

Mások szerint a jövő éppenséggel a különböző ingyenes és fizető modellek vegyítése lehet a jövedelem növelése érdekében.

"A havi előfizetéses játékokra szakosodott nagy cégek egyre inkább készek felugrani a már mozgásban lévő vonatra. Középtávon egy előfizetésen alapuló modellt képzelünk el, letölthető tartalmakkal vagy számlaprémiumokkal, esetleg e különböző megoldások finom kombinálásával" - árulja el Sébastien Pacetti, a Frogster Line kiadó termékfelelőse.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását