2024. május 24. - Eszter, Eliza

Orbán: június közepén jönnek az első fontos gazdasági javaslatok

Június közepén kerülhetnek a parlament elé az első fontos gazdasági törvényjavaslatok.
2010. május 19. szerda 15:55 - HírExtra
Mint mondta: várhatóan május 29-én alakul meg az új kormány, az azt követő napokban pedig a miniszterjelöltek székfoglalóit hallgatják meg.

Június első hetére születhet meg és kerülhet a kormány elé a Varga Mihály vezette gazdasági tényfeltáró bizottság első "komolyan vehető", közbeeső jelentése az ország tényleges gazdasági állapotáról - közölte a Fidesz elnöke, hozzátéve: e dokumentum néhány napos vitája után hozzák meg a gazdaság szempontjából legfontosabb döntéseket.

Június közepén kerülnek a parlament elé a javaslatok, amelyekben sok, a gazdasági konzultáción elhangzott indítvány visszaköszön majd - mondta.

Orbán Viktor a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) összefüggésben kijelentette: együttműködni kötelező. A nemzeti együttműködés rendszerében az állami intézményeknek együtt kell működniük, ehhez pedig alapok kellenek. "Ezek az alapok a mai jegybank esetében nincsenek meg.

Ezt a helyzetet tehát fel kell oldanunk" - fejtette ki. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a jegybankkal szemben sem fognak semmifajta brutális erőt mutatni, "de van egy kétharmadunk, a helyzetet pedig meg kell oldani. Nem lehetséges, hogy a mindenkori kormány és a jegybank között nincs meg az ország érdekében álló együttműködés; (...) ezért ezt a helyzetet a kormány megalakulását követően rövid időn belül meg kell, és meg is fogjuk oldani".

A pártelnök több axiómát is említett, amelyre a kormányprogramot és a következő néhány évet is szeretné építeni. Az egyik az, hogy a munkát és a termelést spekulációval nem lehet kiváltani. Továbbá nem lehet hitelből jóléti kiadásokat finanszírozni, nem lehet kiárusítani az ország még meglévő erőforrásait, és nem lehet valótlanságra építeni gazdaságpolitikát, valótlan számokra építeni költségvetést - sorolta alaptételeit.

Hozzátette, axiómának tekinti azt is, miszerint lehetetlen, hogy egy kormány ellenségként kezelje a vállalkozókat. Partnerségre van szükség a kormány és a vállalkozók világa között - emelte ki. Ha megvalósul a nemzeti összefogás rendszere, akkor olyan mélyreható gondolkodásmód-, szemléletváltozás történhet Magyarországon, amelyből a magyar gazdaság sem maradhat ki, sőt érdeke, hogy ne maradjon ki a megújulásból - mondta, azzal, hogy "pénz lesz belőle, profit, haszon, tőke és befektetés".

Orbán Viktor beszédében a konzultáción felszólalók szavaira is reflektált, és azt mondta, a napokban benyújtott törvényjavaslataik szimbolikus üzenetet is hordoznak magukban: élősködésre nincs mód. "Minden egyes felesleges politikus, felesleges bürokrata, felesleges gépkocsi, titkárnő, telefon, költségtérítés, horribilis végkielégítés" - ez mind az élősködésnek egy formája, amit nem tudunk megengedni magunknak, meg kell változtatni - közölte.

A leendő kormányfő szólt arról is, hogy Magyarországnak sokkal több műszaki végzettségű emberre van szüksége. "Ezt a reformot végre fogjuk hajtani" - mondta.

Orbán Viktor megismételte azt a célkitűzésüket, hogy az adóbevallásnak el kell férnie egy söralátéten, hogy bizonyos adófajtákat racionalizáljanak, és hogy radikálisan egyszerűsödjön az adórendszer.

A politikus arról is beszélt, hogy szerinte vannak olyan keresetek, amelyek adórendszeren kívüli keresetként definiálhatók. A példák között említette az egyenes ági örökösödést, amelyben szerinte nincs helye az államnak. Emellett azt is mondta, hogy azt sosem fogja megérteni, hogy "ha van egy gazdag ember, aki sok pénzt keresett - tegyük fel érdemei szerint - az adott hónapban, és (...) elszórja, ehhez senkinek egy szava sincs.

De ha ugyanez az ember úgy dönt, hogy ezt a pénzt nem kártyázza el, nem nőkre költi, nem beleszórja a tengerbe, hanem esetleg munkát ad valakinek a ház körül, akkor megjelenik az adóhivatal". Ha valaki egyszer adózott egy jövedelemből, és utána amit felélhetne, azt egy másik embernek adja oda munkavégzésre, és ezt nem cégben teszi, miért kellene ezt a jövedelmet bevonni az adórendszerbe - tette fel a kérdést.

Az adminisztrációs terhekkel kapcsolatban azt mondta: számításaik szerint a 2.800 milliárd forintos bürokratikus terhelést hat hónap alatt 800 milliárddal tudják csökkenteni.
Orbán Viktor a terveik között említette a "szétaprózott" pályázati rendszer átalakítását, a jelenlegi 450 pályázat helyett a jövőben körülbelül 120 lenne; valamint a jelentős tőkejuttatást a takarékszövetkezetnek.

A leendő miniszterelnök szólt a "gazdasági vészhelyzetről" is. Leszögezte: tény, a költségvetés számai nem stimmelnek és a nemzetközi környezet sem változott előnyünkre. "Van vészhelyzet, de óvnám a nemsokára hivatalba lépő kormányt, hogy elődei rossz gyakorlatát folytatva, ezekre a körülményekre hárítsa a döntésekért a felelőséget" - közölte a Fidesz elnöke.

Mint mondta, azt várja el az új kormánytól, hogy ha válságkezelő, vészhelyzet-elhárító döntéseket hoz is, azok mind olyanok legyenek, amelyeket a válságtól függetlenül is helyesnek tart.

A konzultáció kapcsán leszögezte: a jövőben is kiegészítik a parlamentáris demokrácia hagyományos intézményeit ezekhez hasonló kezdeményezésekkel. Orbán Viktor szükségét látja annak, hogy a formális intézményrendszeren kívül fennmaradjon olyan állandó, személyes találkozásokra épülő kapcsolat, amely elősegíti a döntéshozókat abban, hogy a gondokat helyesen rangsorolják, és olyan döntéseket hozzanak, amelyekbe beépítik a konzultációkon elmondottakat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását