2024. május 6. - Ivett, Frida

Durvul a helyzet

A legfrissebb adatok szerint nyolcan haltak meg a kormányellenes tüntetők és a katonák szombati összecsapásaiban Bangkokban, a sérültek száma pedig megközelíti az ötvenet.
2010. május 16. vasárnap 07:42 - HírExtra
A harcok kiújulása, csütörtök este óta összesen 24-en veszítették életüket és 187-en sebesültek meg. Ez utóbbiak között vannak külföldiek is: egy mianmari, egy lengyel és egy kanadai állampolgár. A kormányellenes vörös ingesek tiltakozó megmozdulásának március közepi kezdete óta a hivatalos adatok szerint 54-en haltak meg. A washingtoni külügyminisztérium szombaton elrendelte a bangkoki amerikai nagykövetségről az összes, nem létfontosságú munkát végző személy, s azok családtagjainak evakuálását.

Szombaton Bangkok központjában egész nap lövések és robbanások zaja volt hallható. A thaiföldi hadsereg kijelölt egy övezetet Bangkok központjában, és arra figyelmeztette a tüntetőket és a helyi lakosokat, hogy azon a területen tűzparancs van érvényben. A katonák szögesdrótot húztak ki a Ratcsaraprarop negyedbe vezető utakon, és angol nyelvű figyelmeztető feliratokat függesztettek ki, melyek szerint a zónába tilos a belépés, és ott a katonák éles lőszerrel lőhetnek.

A hadsereg szóvivője arra figyelmeztetett, hogy a katonák erőszakkal fogják feloszlatni a kormányellenes tüntetőket, ha nem hagyják el önként az általuk megszállt területet. Közölte ugyanakkor, hogy az oszlatás időpontját még nem tűzték ki. "Megfelelő előkészítés nélkül még több veszteség lesz emberéletben" - mondta. Azt is bejelentette, hogy a hadsereg erősítést küld a tüntetőkkel szemben álló csapatokhoz.

Vörös ingesek ezrei bambuszból, autógumikból és szögesdrótból barikádokat építettek Bangkok kereskedelmi és idegenforgalmi központjának védelmére, amelyet április eleje óta megszállva tartanak. A negyedet a katonaság körbezárta, és péntek óta szünetel a víz- és áramszolgáltatás. A vörös ingesek egyik vezetője, Dzsatuporn Prompan szerint a helyzet már-már polgárháborúra emlékeztet.

A thaiföldi kormány nem hátrál meg, nem enged a város központját megszállva tartók követeléseinek - jelentette ki szombaton Abbhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök, aki először szólalt meg nyilvánosan azóta, hogy Bangkok központjában újra összecsapások kezdődtek a tüntetők és a hadsereg alakulatai között.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását