2024. május 18. - Erik, Alexandra

Ünnep és politika - március 15-e percről percre

A rendszerváltás óta nem volt olyan március 15-e, ahol a politika ne sajátította volna ki magának az ünnepet. Most sem lesz másként. Azonban a közelmúlt ünnepeinek háborús hangulatát talán idén elfelejthetjük. Ránk férne már egy csendesebb, békésebb, szó szoros értelemben vett ünnep.
2010. március 15. hétfő 10:02 - HírExtra

12:19

A budapesti Pilvax közben tartja március 15-i központi megemlékezését a Magyar Szocialista Párt. Az eseményre könnyen megtelt a szűkös tér, néhány ezren lehetnek. A „Demokraták márciusát” a helyszínről élőben tudósítjuk.

12:26

A helyszínválasztás újdonság: a párt eddig sosem tartott itt nagygyűlést. Oka kettős: egyrészt a Nemzeti ünnep történelmi emlékhelye, másfelől politikai szükségszerűség: ezen a szűk területen igazzá válhat az MSZP kampánydalának szövege: „többen vagyunk, mint bárki gondolná.” És valóban. A helyszín teljesen megtelt, látszólag nagy a tömeg, de hol van ez a négy ével ezelőtti városligeti, vagy Andrássy úti MSZP gyűlések embermennyiségétől? A résztvevők főleg idősek, szépkorúak és elvétve találni csak fiatalabb korosztályokat.

Fotó: Páczai Tamás

11.41

A márciusi ifjak felelős, áldozatkész értelmiségiek voltak - jelentette ki Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje hétfőn, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 162. évfordulóján, a budapesti Jókai téren.

A márciusi ifjak 162 évvel ezelőtt nem érték be saját "pecsenyéjük sütögetésével", saját "karrierjük" biztosításával - mondta Bokros Lajos.

Kiemelte: ma Magyarországnak újra reformokra van szüksége. Az április választásokra utalva azt mondta: ma nagyon úgy tűnik, hogy a pártok ismét négy évnyi semmittevésre akarják ítélni Magyarországot.

A megemlékezésen részt vett az MDF több vezetője, köztük Dávid Ibolya pártelnök és Herényi Károly elnökhelyettes.

11.38

Tizenkét fa elültetésével és a párt 12 pontjának ismertetésével emlékezett az 1848-as forradalomra és szabadságharcra a Lehet Más a Politika (LMP) Budapesten, a VIII. kerületi Teleki téren hétfőn. Schiffer András, a párt listavezetője a rendezvényen kijelentette, március 15. azt üzeni, lehet változtatni Magyarország sorsán.

A párt követelései között szerepel a korrupció visszaszorítása, a romák és a nem romák közötti békés együttélés helyreállítása, a szegénységben élők leszakadásának megállítása és a demokráciába vetett bizalom helyreállítása.

Schiffer András, a párt listavezetője a rendezvényen azt mondta: március 15. azt üzeni, hogy az öröknek hitt viszonyok megváltoztathatók, "igen, lehet változtatni Magyarország sorsán".

10.32

Feloldotta a Kossuth tér környékén az útlezárásokat a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), így már helyre is állt a közlekedés - közölte a rendőrség, miután 10 órakor felvonták a nemzeti lobogót.

Fotók: Fejér Bálint

A BRFK közleménye szerint az esemény során rendőri intézkedésre nem került sor, rendkívüli esemény nem történt.

10:05
Alig húsz ember kiabált a Kossuth téren, a csekély számú többség csendben nézte az eseményeket, bár voltak, akik "bajusz alatt" mondtak keményeket a zászlófelvonáson jelen lévő kormánytagokra. A kordon továbbra is érthetetlen számunkra...

09:42

A Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonásával kezdetét vette az 1848-49-es szabadságharc és forradalom 162. évfordulójának tiszteletére rendezett állami ünnepségsorozat Budapesten.



A lobogót katonai tiszteletadás mellett hétfőn délelőtt vonták fel a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.

Az ünnepi eseményen a közjogi méltóságokon kívül részt vettek a kormány tagjai, több parlamenti párt képviselője és a diplomáciai testület tagjai.

A Kossuth Lajos teret kordonnal zárta le a rendőrség, a kordon mögött rendőrautók állnak. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Vértanúk tere felőli részén lehet - a detektoros kapun áthaladva - a Kossuth térre bejutni.

A kordonon kívülről bekiabálások hallatszanak.
Forrás: MTI/Hirextra

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását
ImpresszumMédiaajánlatKapcsolatJogi nyilatkozatAdatkezelési nyilatkozat
Partnereink: