2024. május 18. - Erik, Alexandra

Ünnep és politika - március 15-e percről percre

A rendszerváltás óta nem volt olyan március 15-e, ahol a politika ne sajátította volna ki magának az ünnepet. Most sem lesz másként. Azonban a közelmúlt ünnepeinek háborús hangulatát talán idén elfelejthetjük. Ránk férne már egy csendesebb, békésebb, szó szoros értelemben vett ünnep.
2010. március 15. hétfő 10:02 - HírExtra

Az LMP listavezetője rámutatott, hogy miközben Magyarország háborúba sodródott, 1942-ben ezen a napon "fölemelte a fejét a magyar antifasiszta, demokratikus politikai közösség", 1986-ban pedig bár a rendőrség szétverte a felvonuló fiatalokat, "először jelent meg a hit, hogy az a diktatúra sem fog örökké tartani".

Három évvel később, 1989. március 15-én Cserhalmi György már a Magyar Televízió székháza előtt ismertette a rendszerváltók 12 pontját - folytatta Schiffer András, hozzátéve: az elmúlt húsz évben kiderült, hogy Magyarországon "szabadság van, szolidaritás nincsen".

Szerinte az egykori és az 1989-ben újraértelmezett 12 pont több követelése sem teljesült, így például nincs minden tekintetben jogegyenlőség.

Mint mondta, a demokráciába vetett bizalom helyreállításához új politikai erőre, és több állampolgári részvételre van szükség, vagyis arra, hogy "elhiggyük, igen, lehet más."
Az LMP rendezvényén - a párt több politikusa mellett - mintegy ötven érdeklődő vett részt.
A megemlékezés végén az LMP képviselőjelöltjei tizenkét fát ültettek el a józsefvárosi Teleki téren, majd a Fiumei úti temetőben virágokat helyeztek el a forradalom és szabadságharc hőseinek síremlékén. (forrás: MTI)

13:30
Tüntetők zavarják a Petőfi téri megemlékezést

Megkezdődött a Fővárosi Önkormányzat megemlékezése az 1848-49-es forrdalom és szabadságharc 162. évfordulója alkalmából hétfőn az V. kerületi Március 15. téren. A teret kordonokkal teljesen körbezárták, azokon belül rendőrök és egy biztonsági szolgálat civil ruhás emberei állnak dupla sorfalat; a kordonon kívül néhány száz tüntető gyűlt össze, ők hangos pfujolással, kiabálással fogadták a műsor kezdetét - jelentették az MTI tudósítói a helyszínről.

Fotó: Csabai Gábor

A kordonon belül csak a meghívott vendégek lehetnek. A megemlékezésen beszédet mond Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester, aki 20 év után ősszel távozik tisztségéből.

Az MTI tudósítói arról számoltak be, hogy az Erzsébet híd lábánál mintegy 200 rohamrendőrt láttak, védőfelszerelésben, a Szabad sajtó útján végig rendőrségi járművek parkolnak. (forrás:MTI)

13:25 MSZP

„Ez a választás nem egyénekről szól. Hanem hogy megőrizzünk mindnet, amiben hiszünk. Ez közös feladatunk. Mutassuk meg: együtt sokkal többen vagyunk, mint sokan gondolnák!” – fejezte be Mesterházy Attila, a párt miniszterelnök-jelöltje a beszédét.

Fotó: Fejér Bálint

13:19 MSZP

Mi a tettek pártján állunk – mondja Mesterházy. Elég volt a hátrálásból és a védekezésből. Vissza kell verjük a jobboldal hazugságait. Ehhez a személyes ambíciókat háttérbe szorító csapatra van szükség.

13:07 MSZP

Orbán Viktorék a nemzet megosztására törekedtek – mondja Mesterházy. Semmit nem tettek, csak bírálták a kormányt. Próbálják elhitetni, hogy romokban az ország, és a megoldást csak a kormányváltás hozhatja meg.

Mesterházy ezután a fejlődésről beszél, ami az elmúlt években lezajlott. Ezeket a sikereket szerint nem veheti el tőlünk senki – mondja. „Csak rosszindulattal nem lehet észrevenni ezt a fejlődést.”

„Történelmi időket érünk. A választások eredménye át fogja írni a politikai életet. De nekünk nem szabad meghátrálnunk, nem engedhetünk az értékeinkből, nem engedhetünk a 48-ból. A demokratikus oldal meggyengül, a demokratikus oldal csak ránk számíthat. Gátat kell szabjunk a jobboldali nyomulásnak. A progresszió, a szolidaritás és haladás utolsó bástyája az MSZP.”

„Az őszinteség hiánycikk volt a politikában Mi is sokat hibáztunk: a legnagyobb hogy későn néztünk szembe a korrupcióval. Közénk léphettek olyanok is akiket csak a zsákmányszerzés érdekelt. De a kollektív bűnösség elve nem igaz! Én mindnet elkövetek azért, hogy az írmagját is kiirtsuk a korrupciónak a politikából.”

13:05 MSZP

1848. március 15 az ország modernizációjára tett folyamatoknak a szimbóluma – folytatja Mesterházy. A modernizáció célja tartotta össze a nemzetet. Deák Ferenc felismerte, hogy a kompromisszum-kész politika jelölheti ki ezt az utat. A csendes, konkrét tettek kellettek akkor.

"Hiszem, hogy a válság utáni Magyarország útja sem lehet más, mint a nemzeti progresszió útja. Nem képviselhetünk más programot. Az egész nemzet felemelkedését akarom és nem csak azokét, akik úgy gondolkodnak, ahogy mi. Egy nemzet van, a magyar nemzet."

Fotó: Fejér Bálint

12:58 MSZP

Mesterházy Attila, a párt miniszterelnök-jelöltje megkezdte ünnepi beszédét. Azért vagyunk itt, hogy visszavegyük az ünneplés jogát, a nemzeti büszkeség és az utcai megemlékezés jogát – amikből megpróbáltak minket kiszorítani. „Orbán Viktor nem kért még tőlünk bocsánatot. Ezt várom, az önök nevében is a tusnádfürdői beszéde miatt, mikor azt mondta a baloldali ember amikor csak teheti ráront nemzetére”

A nemzeti jelképek az együvé tartozásunkat jelenti. Nem demokrata az és nem hazafi, aki politikai megosztásra használja a kokárdát, viselje minden magyar ember ezt.

Békességben kívánunk élni szomszédainkkal. Nekünk is fáj Trianon, csak mások erre a válaszaink. A közös, modern befogadó közösségben látjuk a megoldásokat. A magyarok az Alkotmányt választották és nem a Szent Korona-tant!12:55 MSZP

Aki ebben az országban gyermeket nevel, családot alapít az nem idegenszívű – hangsúlyozza Horvát Csaba. Többször idézi a Fidesz Petőfitől vett szlogenjét: itt az idő! s ezzel fordulattal is fejezi be beszédét.12:58 MSZP

A hátsó soroknál némi szóváltás alakult ki néhány árpádsávos zászlós kopasz fiatal és az MSZP szimpatizánsok közt. A rendőrök elvezették őket.
Forrás: MTI/Hirextra

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását