2024. május 18. - Erik, Alexandra

Ünnep és politika - március 15-e percről percre

A rendszerváltás óta nem volt olyan március 15-e, ahol a politika ne sajátította volna ki magának az ünnepet. Most sem lesz másként. Azonban a közelmúlt ünnepeinek háborús hangulatát talán idén elfelejthetjük. Ránk férne már egy csendesebb, békésebb, szó szoros értelemben vett ünnep.
2010. március 15. hétfő 10:02 - HírExtra

14:15 "Melegítenek" a nehézfiúk?

A Deák téri Göbörben "melegítenek a kopaszok" jött a hír munkatársunktól. Fiatalok sokasága sör kíséretében fokozza egymás különböző hangulatait.

14:10 Demszky: a köztársaságot meg kell védeni

Demszky Gábor (SZDSZ) szerint március 15-ike üzenete 2010-ben az, hogy az 1989-es jogállami forradalmat és köztársaságot meg kell védeni. Az ősszel leköszönő főpolgármester a budapesti Március 15. téren, a Petőfi-szobornál mondott hétfői ünnepi beszédében a Jobbik előretörésének veszélyére figyelmeztetett; beszédét folyamatosan bekiabálásokkal, pfujolással és fütyüléssel zavarta meg néhány száz tüntető.Akik a kordonon kívül kerültek, a műsort maximum hallgathatták. A színpad látó- és dobótávolságon kívül esett. A teret övező kordongyűrűn belül körülbelül 100-150-en azon kívül 800-1000-en figyeltek.

Fotók: Csabai Gábor

A Fővárosi Önkormányzat megemlékezésén a főpolgármester a Jobbik előretörésének veszélyére figyelmeztetett. A liberális politikus szerint a húsz éve létrejött szabad, független, demokratikus jogállamot ma sokan támadják, és új rendszerváltásról, "sehol ki nem próbált harmadik útról prédikálnak".

Demszky Gábor ugyanakkor azt hangoztatta: azt a nyugati típusú többpárti demokráciát, amiért húsz éve sokan küzdöttek, legyen bármennyi hibája is, nem leváltani kell, hanem megóvni mindenáron.

A városvezető szerint ezért össze kell fogni a "tisztességes politikai ellenfelekkel", a demokratikus rendszerváltó pártokkal, a "bátor" parlamenti képviselőkkel; a köztársasági elnökkel, az Alkotmánybírósággal, a kontrollszerepre vállalkozó médiumokkal és a civilekkel.

Mint mondta, 1989-et azok ellen kell megvédeni, akik a Magyarországot a Nyugathoz, Európába visszavezető jogállam helyett "keleti orientációt" és "faji elvű nemzeti-bolsevik diktatúrát" akarnak. Azoktól kell megvédeni - tette hozzá -, akik polgár és polgár közt évek óta "faji, nemzetiségi, szokásaik és pártszimpátiáik szerinti megkülönböztetést propagálnak", közöttük viszályt szítanak.

"Azok ellen (kell megvédeni), akik félkatonai szervezeteket hoznak létre és egyenruhásan masírozgatnak városainkban és falvainkban fel-alá, hogy megfélemlítsék a polgárok egyes csoportjait. Azok ellen, akik összeszövődtek az ártatlan cigányokat gyilkoló, a nekik nem tetsző politikusok és közszereplők ellen merényleteket szervező, erőszakra uszító legelvetemültebb terroristákkal" - hangoztatta.

Azt mondta, a Jobbik nemcsak szavakban, nemcsak gárdákkal és nemcsak a bírói ítéletek nyílt semmibe vételével uszít a parlamentáris jogállam, a társadalmi nyugalom, a romák, zsidók és itt élő külföldiek, a másként gondolkodók, az Európai Unió, a nyugati értékek ellen. Demszky szerint a Jobbik egyik európai parlamenti képviselője egy "terroristavezér" mellett kampányolna; másik vezetője szerint a bombagyártó, lövöldöző és házakat felgyújtó szélsőségesek nem terroristák, hanem hazafiak, képviselőjelöltjeik között "kit terrorcselekmény előkészítése miatt, kit gyilkosságért ítéltek el".

Hangoztatta: a magyar szabadság napjának ünneplése ma minden józan magyar polgárnak a jogállamot szétverni próbáló szélsőjobboldal elleni szellemi mozgósítást jelenti. Mert legyen világos - fűzte hozzá -, hogy minél többen kerülnek be a jobbikosok közül a parlamentbe, annál rosszabb a magyarságnak, annál sérülékenyebb a magyar demokrácia, annál inkább szorulunk "Európa politikai szégyenpadjára".

Közölte, főpolgármesterként huszadik és egyben utolsó alkalommal szól a 48-as forradalom ünnepén, ám mint mondta, a jövőben is mindig fel fogja emelni a szavát a ,89-es Magyar Köztársaság és a vértelen rendszerváltás eszméinek védelmében.
Demszky Gábor arra kérte hallgatóságát, menjenek el minél többen, és szavazzanak a demokratikus pártokra. Minden mai parlamenti pártot ilyennek tart - folytatta -, és a parlamenten kívüliek többségét is.

Úgy fogalmazott: "Menjenek el, szavazzanak rájuk, mert csak így állíthatjuk meg a köztársaság és a magyarság legnagyobb ellenfelének, a Jobbiknak az előretörését".
A Március 15. teret kordonokkal teljesen körbezárták, a kordonon belül rendőrök és egy biztonsági szolgálat civil ruhás emberei álltak dupla sorfalat. A főpolgármestert beszéde elmondása közben folyamatosan bekiabálásokkal, pfujolással és fütyüléssel zavarta néhány száz tüntető.
(forrás: MTI)



Demszky Gábor utolsó politikai beszédét folyamatos bekiabálások és skandálás zavarta meg. A leghangosabb füttyszó is akkor szólalt meg, amikor a főpolgármester lépett a pódiumra.Szólt a Demszky takarodj, Budaházy, Budaházy rigmusok. Kint a tünteők voltak az urak: tarnszparensekkel - "DEMSZKY SZOKD A RÁCSOT!" - síppal, dobbal, nádihegedő helyett pedig hangosbeszélővel tudatták: továbbra sem kérnek a fővárosi vezetésből.

13:40 LMP: Tizenkét fa, tizenkét pont


Az LMP tizenkét pontból álló, a megemlékezésen ismertetett követelései között szerepel a korrupció visszaszorítása, az állampolgári részvétel erősítése, a romák és a nem romák közötti békés együttélés helyreállítása, a "jövőbiztos" munkahelyek teremtése, a szegénységben élők leszakadásának megállítása, a vidéken élők és a nők esélyegyenlősége, a városi életminőség és a nemzet egészségének javítása, az ország energiafüggőségének csökkentése, a természeti örökség megőrzése valamint a demokráciába vetett bizalom helyreállítása.

Schiffer András, a párt listavezetője a rendezvényen azt mondta: március 15-e azt üzeni, hogy az öröknek hitt viszonyok megváltoztathatók, "igen, lehet változtatni Magyarország sorsán".

A politikus beszédében felidézte gróf Teleki László életútját, aki 1844-ben a magyar árukat védő Védegylet alelnöke, majd a szabadságharc nagykövete volt. Mint Schiffer András mondta, az 1861-ben a Határozati Párt vezetőjeként öngyilkosságot elkövető Teleki László az emigrációban sem engedett ,48-ból, "tragikus halála pedig örök figyelmeztetés arra, hogy nem szabad megalkudni, ki kell tartani az elveink mellett".
Forrás: MTI/Hirextra

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását