2024. május 18. - Erik, Alexandra

Ünnep és politika - március 15-e percről percre

A rendszerváltás óta nem volt olyan március 15-e, ahol a politika ne sajátította volna ki magának az ünnepet. Most sem lesz másként. Azonban a közelmúlt ünnepeinek háborús hangulatát talán idén elfelejthetjük. Ránk férne már egy csendesebb, békésebb, szó szoros értelemben vett ünnep.
2010. március 15. hétfő 10:02 - HírExtra


16:10 "Ez a kérdés válasszatok" a Jobbik szerint
fjabb Hegedűs Lóránd érkezik a mikrofonhoz, aki néhány kör lefutása után Mesterházy Atilla és Lendvai Ildikó általa indokolt szidásába kezd - de nem maradnak ki a „cionista szócsövek” és Simon Perez sem.Igaz, szakmájához is elkaynarodik a szónok: bibilia, hit, és lelkismeret, amely összekapcsolódok az ajánlószelvényekkel , és a szavazással. Elvégre isten szabad akaratot addot nekünk, így minden csak rajtunk múlink. Most, és április 11-én...


Fotó: Fejér Bálint

Ezek után Petőfi szavai hallhatóak, ám a fellépők szereplése eddig messze almarad attól a színvonaltól, amit a Jobbik október 23-án produkált.

16:08 Orbán: már csak 27 nap

A Fidesz elnöke szerint a magyar nép a kapuk előtt áll, azt üzeni a "helytartótanácsnak, hogy ideje csomagolni", már csak 27 nap van a választásokig.

Orbán Viktor hétfőn a párt március 15-i megemlékezésén, kampánynyitó nagygyűlésén azt mondta: azért hívta a gyűlésre az embereket, hogy közösen elindítsák az utolsó nagy hajrát. Mint mondta, évek óta készülnek erre a pillanatra; hosszú utat kellett megtenni, hogy elérkezzenek a budai Vár lábához. De az út alatt erejük nem fogyott, hanem gyarapodott - közölte.

A Fidesz elnöke kiemelte: fel kell tenni a pontot az i-re, de Magyarország jelenleg rossz állapotban van. (forrás: MTI)



16:05 Kósa szerint csak a szabadság választható

Nincs más választás: szabadság, és nem erőszak, nem ribillió - mondta Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a párt ünnepi megemlékezésén hétfőn a fővárosban.

A politikus kiemelte, a szabadság a jog uralma, ha jog van Magyarországon, szabadság is van, és nincsenek bűnözők. A jog utoléri a bűnözőket, hiába kapaszkodnak mentelmi jogokért, kiváltságokért, senki nem menekülhet el a törvények elől egy szabad országban - mondta. (forrás: MTI)

15:55 Hosszú útra készül a Fidesz


Navracsics Tibor szerint a Fidesznek az áprilisi választás nem végcél; a párt hosszú útra indul, ennek végcélja, hogy Magyarország szabad, erős, független, virágzó ország legyen, ahol mindenki megtalálja a számítását.

A Fidesz frakcióvezetője hétfőn a párt március 15-i megemlékezésén, kampánynyitó nagygyűlésén azt mondta: Magyarországon mindenkinek meg kell találnia a számítását, függetlenül attól, hogy jobboldali, vagy nem, "magyar, vagy cigány".
Kijelentette: a Fidesz lezár egy szomorú, bukásokkal teli fejezetet, amely a modern magyar demokrácia legnehezebb 8 éve volt.
(forrás: MTI)

15:50 Szent Korona-tan március idusán


Elhangzik a Szent Korona-tan alapjaira épülő alkotmány gondolata, amelyet a Jobbik népszavazással erősítene meg. Elhangzik a NATO-ban szolgáló - Irak, Afganisztán - magyar katonák hazahívása, és a politikai foglyok szabadon bocsjátása is, amit a tömeg azonnal megért: skandálják is Budaházy nevét. Morvai elkövetkező mondataiban fényezi Budaházy Fideszt-segítő tevékenységét, majd a Fidesztől azt kérdezi, hogy ők miért nem állnak ki mellette. Megemlít politikailag irányítot bírókat, és ellenpéldákat is, akikre „büszke a nemzet”.

Morvai az utolsó pontnál a határon túli magyaroknak „azonnali hatállyal” megadandó magyar állampolgárság mellet teszi le a voksát, amire a tömeg „vesszen trianon”-skandálással reagál. Morvai szerint: az elkövetkező választás meghatározza Magyarország jövőjét: Rabok legyünk, vagy szabadok? Ez a kérdés, április 11-én válasszatok!”

Fotó: Csabai Gábor

15:05 Több ezres tömeg a Fidesz rendezvényén

Megkezdődött a Fidesz-KDNP március 15-i ünnepi megemlékezése és egyben kampánynyitó nagygyűlése hétfő délután a főváros I. kerületében, a Dózsa György-szobornál.

A várhatóan másfél, kétórás rendezvényen - ahová több tízezer embert várnak - mások mellett felszólal Navracsics Tibor frakcióvezető, Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke és Orbán Viktor pártelnök.

Az MTI tudósítóinak beszámolója szerint a résztvevők megtöltik az Attila út és a Krisztina körút Dózsa György-szoborral szembeni részét úgy, hogy még a villamossíneken is állnak. Sokan vannak a Tabán domboldalánál is.

A szervezők olyan táblákat osztanak a résztvevőknek, amelyeknek egyik oldalán narancssárga alapon fehér színű "Itt az idő!" felirat olvasható, a másikon pedig nemzetiszínű zászló látható az országgyűlési választások első fordulójának, április 11-ének a dátumával.

A tömegben számos, településnevet tartalmazó tábla látható.A színpad két oldalán kifeszített nemzeti zászlók vannak, középen pedig egy "Itt az idő!" feliratú molinó, és ugyanez a szlogen olvasható a szónoki pulpituson is. (forrás: MTI)

Helyszíni tudósítónk arról számolt be, hogy a rendezvényen nyugodt a hangulat, nincs kordon, nincs nagy számú rendőri jelenlét és pusztán egy darab árpádsávos zászló leng a szélben. A tömeg teljesen ellepi a Dózsa szobor körüli dombokat.

15.00 A Jobbik is elkezdte a megemlékezést


A Deák Ferenc téltől nagyjából 600 méterre, a bazilika melett eddig ötezer főnél is nagyobb tömeg gyülekezik a Jobbik március 15-ei naggyűlésére - ezzel a párt eddigi legnagyobb megmozdulására készül. Mindenhol a Jobbik helyi szervezeteit hirdető zászlók lengenek árpádsávos testvérükkel összeölelkezve, az út szélén pedig gárdisták állnak fegyelmezett sorfalat - gárdaegyenruha helyett többé-kevésbé egységes katonai gyakorlóban.

Hét perccel a meghirdetett kezdés után elhangzik az „Adjon az Isten”, a tömeg pedig üvöltve válaszol: „Szebb jövőt!” A szónok szabadságharcként beszél az áprilisi választásokról, és megígéri, hogy siker esetén a gondokat a választások utána a Jobbik majd megoldja. A himnusz elszavalása után a múlt negy tetettiek veszik sorba a színpadon, mindenhol a hősiességet, és a hazáért való nagy tetteket kiemelve - ezen hsősökhöz hasonlítva konferálják fel Morvai Krisztinát, aki a tizenkét pont elszavalásával kezdi beszédét.

Fotó: Fejér Bálint

A jobbik államfőjelöltje sorra veszi ap ontokat pontokat a „magyar emebreket képviselő új politikai erő” szemszögéből. Meglátása szerint még nincs független magyar sajtó - hasonló véleményen volt pár napja Kósa Lajos, debrecen fideszes polgármestere is - ezt majd az elkövetkező idő fogja elhozni. A felelős magyar minisztérium pontjánál kifejti, hogy az elmúlt évek rossz döntéseinek hozói „felelni fognak tetteikért”, így valóságot hozva a felelősség szóba. Véleménye szerint az orzság fontos döntéseit, nem itthon, hanem külföldön hozzák meg - pl.: tel-aviv, wasgington - hozzák meg, aminek véget fognak vetni.

Törvény előtti egyenlőségnél a manapság „pofátlanul” elburjánzott politikusbűnözést, és az őket sújtó, sokszor tényleg kivételezőnek tűnő ítéleteket hozza példaként aminek „véget fognak vetni”.

Nemzeti őrséreg pontjánál a Jobbik programjának hadsereget érintő részt említi, amelbyen egy „alap” hadseregen kívül szerepel a magyar gárda és a csendőrség is.

Továbbiakban szóba hozza egy igazságos adópolitika bevezetésének szükségességét, valamint a magyar államadósság újragondolását. Felmerül a 2006-os rendőri erőszak felelőseinek előcibálása, és Nemzeti Jogvédő Szolgálat érdemenyeinek méltatása - nem csak ebben az ügyben. A komrányfőjelölt viziójában szerepel egy - a párt programjában is megjelenő - magyar bank létrehozása, a most uralkodó, multinaciónális bankok kiszorítása - eme intézmény véleménye szerint a vidékfejlesztésben is nagy szerepet játszana.
Forrás: MTI/Hirextra

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását