2024. április 28. - Valéria

Mit csinálnak politikusaink március 15-én?

A HírExtra felkeresett néhány ismert politikust, hogy megtudakolja, hol töltik e nemzeti ünnepet, illetve mi volt a legmeghatározóbb élményük erről a napról.
2010. március 15. hétfő 10:09 - Pénzes Dávid
MDF

Pártrendezvények
A Fidesz és az MSZP egyaránt kedden közölte a nyilvánossággal a március 15-re tervezett rendezvény helyszínét és időpontját. A Fidesz aznap az Erzsébet híd pesti hídfőjét és a Kossuth Lajos utcát, az MSZP pedig a Pilvax közt jelölte meg helyszínül. Mindkét párt 15 órára tervezte a szabadtéri megmozdulását, ám mindkét párt meg is változtatta azt. A FIdesz a helyszínt: végül a budai Dózsa György szobornál ünnepelnek; az MSZP pedig az időpontot: fél egykor kedzik a megemlékezést. Az MSZP szerint fair lépés volt a Fidesz részéről, hogy áttette a március 15-i rendezvénye helyszínét máshová. Nyakó István, az MSZP szóvivője az MTI-nek úgy fogalmazott: igaz, ezt a fajta előzékenységet azért indokolta az, hogy mind a nyilvánosság, mind a rendőrség felé a szocialisták jelentették be előbb a maguk nagygyűlését.
Dávid Ibolya az MDF elnök asszonya a párt által szervezett megemlékezésen vesz részt a Jókai téren, a Jókai szobornál. Mint Dávid Ibolya a HírExtrának elmondta, „a többi párttal ellentétben nem hangos, öncélú kampánygyűlést tervezünk, hanem csendes, békés megemlékezést, amely méltó a forradalom hőseinek emlékéhez és tetteihez.” A képviselő-asszony a megemlékezést követően a családjával tölti a napot.

Dávid Ibolya lapunknak elárulta azt is, mi volt a legemlékezetesebb nemzeti ünnepe. „2002-ben volt az az év, amikor magyart a magyarral szembe lehetett fordítani a kokárda viseléssel. Ez év március 16-án egy tévéműsorban szerepeltem. Mikor a műsorvezető kérdőre vont, hogy miért nincs rajtam egy nappal március 15. után kokárda, a homlokomra és a szívemre mutattam: én a kokárdát és a magyarságomat legbelül hordozom március 16. és március 14. között. Március 15-én pedig a forradalom hőseinek tiszteletére tűzöm ki.. Mert a magyarság lényege nem a külsőségekben rejlik. A magyarság olyan dolog, ami összeköt és egyesít, közös nevezőre hoz, nem pedig megkülönböztet és megoszt minket. Babits azt írja: „Mily Balga lennék, ha ezt más rovására tenném.” Ennek a mondatnak ma is aktuális az üzenete.”

SZDSZ

Retkes Attila az SZDSZ elnöke a HírExtrának elmondta, március 15-én 13 órakor részt vesz a főváros által hagyományosan a Petőfi szoborhoz szervezett megemlékezésen, amelyen az 1848-as márciusi forradalom 162. évfordulójára emlékeznek.

Demszky Gábor főpolgármester beszédét követően a Beszélő című folyóirat által a Gödör klubba szervezett beszélgetésen vesz részt. A beszélgetés témája a liberális politika jövője lesz és a beszélgető társai ezen a délutánon Bauer Tamás, Meszerics Tamás (az LMP választmány tagja) és Ungár Klára (a SZEMA elnökségi tagja).

KDNP

Rétvári Bence a KNDP parlamenti képviselője és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke az ünnepet a Fidesz-KDNP kampánynyitó rendezvényén a budai Dózsa György szobornál tölti, az IKSZ számos tagjával együtt.

Rétvári lapunknak elmondta legmeghatározóbb élménye az Nemzeti Ünneppel kapcsolatban az volt, mikor az általános iskolásként készülődtek a megemlékezésre, és ez alkalomból az egész osztályközösség csákót készített. A közös munkát, a közös készülődést az ünnepre ma is példaértékűnek tartja a politikus.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását