2024. május 18. - Erik, Alexandra

Ünnep és politika - március 15-e percről percre

A rendszerváltás óta nem volt olyan március 15-e, ahol a politika ne sajátította volna ki magának az ünnepet. Most sem lesz másként. Azonban a közelmúlt ünnepeinek háborús hangulatát talán idén elfelejthetjük. Ránk férne már egy csendesebb, békésebb, szó szoros értelemben vett ünnep.
2010. március 15. hétfő 10:02 - HírExtra



17:08 Fidesz nagygyűlés, Dózsa szobor – április 11-én forradalom lesz

Ahogy az várható volt, a Fidesz március 15-i emlékezéssel fűszerezett kampánynyitó nagygyűlésén Orbán Viktoré volt a főszerep. Beszélhetett Kósa Lajos debreceni polgármester arról, hogy a szélsőségesek (ez alatt a Jobbik mellé a szocialistákat is értette) nem tudnak építeni csak rombolni, szónokolhatott Navracsics Tibor frakcióvezető, hogy a nagy arányú győzelem nem több joggal, hanem több felelősséggel vértezné föl a Fideszt, a tömeg már nagyon várta Orbán Viktort.

Nem véletlen, hogy az óriási, szerény becslések szerint is 50-60 ezres tömeg szinte egy emberként skandálta, hogy „Viktor, Viktor”, mikor az elnök úr a pódiumra lépett.


Fotó: Csabai Gábor

„Nem engedünk a ’48-ból” – kezdte beszédét Orbán. ’48-ban a nagy változáshoz az egész nemzet akarata kellett – emlékeztetett. Majd azt mondta: 27 nap múlva ismét nagy változásra van kilátás, de ismét nagy akaratra lesz szükség.

Ideje csomagolni! – adta ki a jelszót a Fidesz első embere, ezért hatalmas taps, valamint ováció volt a jutalma. Azt is mondta, a mával ellentétben 1848-ban jó volt magyarnak lenni. Pedig a magyarok az elmúlt nyolc évben is böcsülettel dolgoztak, nem úgy mint az ország vezetői, akik nem tűztek ki célokat, csak a saját gazdagodásukkal foglalatoskodtak, s ha tehették volna, az egész országot belegyömöszölték volna egy Nokiás dobozba és már vitték is volna offshore-cégeikbe. (Extázisban a tömeg.)

Orbán nagy szégyennek tartja az elmúlt nyolc év kormányzását, ám azt mondta, ennél már csak az lenne nagyobb szégyen, ha az ország április 11-én elmulasztaná a változás lehetőségét. Szerinte a hazánk fiai arra vágynak, hogy ’48 után megint jó legyen magyarnak lenni.

Kiderült: a XXI.század magyarjának április 11-e lesz a forradalma, sőt annál is több. Egy nagy arányú Fidesz-győzelem Orbán szerint még egy forradalomnál is értékesebb lenne, mert biztonságosabb változást hozna. „Mi nem meghalni akarunk az igazságért, hanem élni benne” – mondta.

Az Orbán beszéd-kevés aktuálpolitikai megnyilvánulásai közé tartozott, mikor a Fidesz-elnök arról beszélt, jó kormányzással igenis fel lehet számolni a munkanélküliséget, rendbe lehet tenni a gazdaságot, az egészségügyet, a családokat, rendet lehet teremteni, és vissza lehet adni a tisztességes tudás megszerzésének lehetőségét.

Beszéde végén Orbán nem egy retorikai érdekességel szolgált. Egyrészt igen gyengére sikeredett az párhuzam, amit a pártelnök az elhúzódó, makacs tél és az áprilisi változás lehetősége között vont. Azt mondta: ha hagyjuk, a tél is itt marad, akárcsak az elmúlt évek kudarcos kormányzása.

Másrészt Orbán Viktor a beszéde végéhez közeledve egy a Barack Obama amerikai elnök kampánybeszédeiből ismert fordulattal is élt: „Én készen állok. Készen állok, de tudnom kell, hogy mögöttem is készen állnak-e, akik változást akarnak”. (Itt jegyezzük meg, hogy Mesterházy Attila MSZP-s miniszterelnök-jelölt is hasonló fordulatokkal szokta zárni mondandóját…)

Orbán végül konkrét utasításokat adott hallgatóságának: egyrészt azt mondta, április 11-én minden szavazó minden szavazatára szükség lesz, (ikszelni ugye kettőt lehet majd), másrészt aki szétszavaz, az ellenfeleket erősíti.

Itt az idő Magyarország, itt az idő magyarok! – zárta jól ismert fordulatának aktualizált változatával, melyet a szokásos üdvrivalgás fogadott, igaz, tudósítónk olyat is hallott, aki hiányolta a klasszikus orbáni formulát.

16:25 "Az MSZP a halál pártja"

A követkző felszólaló Szegedi Csanád:”szűk egy hónap múlva igazságot tehetünk!” Felidézi 2006 október 23-át, majd elmonjda, hogy „április 11-én nem csak az elmúlt húsz, hanem az elmúlt hatvan évről fogunk döntést hozni.” Ezt némi MSZP-elleni hadjárat követi „a Magyar Szocialista Párt a halál pártja Magyarországon!(...) és el fogjuk törölni a föld színéről!” Elsorolja az MSZP listáján szereplő jelöltek ellen folyó ügyeket , majd a Fideszre utalva, pedig megjegyzi, hogy holló hollónak nem vájja ki a szemét. Véleménye szerint a politikusok félnek az elkövetkeztető elszámoltatástól, amit a Jobbik képvisel. A tömeg válasza egyértelmű: „börtönbe, börtönbe!”


Fotó: Fejér Bálint

Szegedi felszóltja az MSZP-t, hogy ne induljanak el a választásokon. Elmondása szerint Kolompár Orbán nemrég megfenyegette a Jobbikot, amire a tömeg erőteljes ellen-ovációban tört ki. Azt is hozzáteszi, hogy a Jobbiknak még négy vagy nyolc évet várnia kell a győzelemre, de nem kételkedik a sikerben. Az őt kisérő szónok szerint az MSZP gyűlésen 1500-an, a Fideszén 14.000-en voltak, míg itt 50.000-en vannak.
Forrás: MTI/Hirextra

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását