2024. május 2. - Zsigmond

F1-rajongó II. Erzsébet

Ismét szerepel Forma-1-es bajnok, színész és veterán rocker a brit uralkodói elismerésekben, köztük lovagi címben részesülők csütörtökön közzétett újévi listáján, a mostanában nem túl népszerű bankárokat azonban ezúttal sem érdemesítette nagy számban magas kitüntetésre II. Erzsébet királynő.
2009. december 31. csütörtök 12:30 - HírExtra
Az uralkodói kitüntetéseket évente kétszer ítélik oda, újév alkalmából, valamint II. Erzsébet júniusban megünnepelt "hivatalos" születésnapján.

A 979 nevet tartalmazó idei újévi listára felkerült Jenson Button, a Forma-1-es autóverseny-sorozat 2009-es szezonjának 29 esztendős brit világbajnoka, aki a Brit Birodalom Rendjének Tagja (MBE) címmel egészítheti ki névjegyét az újév első napjától. Volt csapatfőnöke, Ross Brawn is az uralkodó elé járulhat; ő a Brit Birodalom Rendjének tisztje (OBE) cím birtokosa.

A Forma-1 az előző újévi kitüntetési listán is előkelő helyen szerepelt: a királynő akkor a 23 éves Lewis Hamiltonnak, a nagydíjsorozat eddigi legfiatalabb világbajnokának adományozta az MBE rangot.

Az elismerésekből az idén sem maradhatott ki a brit rock. A Status Quo együttes két veteránja és frontembere, a 61 éves Rick Parfitt és a 60 éves Francis Rossi egyaránt az OBE címben részesül.

Az előző évi névsorban a műfaj képviselői közül Robert Plant, a Led Zeppelin énekese tűnt ki; ő a Brit Birodalom Rendje parancsnoki fokozatának címét (CBE) vehette át, és a korábbi esztendők kitüntetettjei között volt Sir Paul McCartney, Sir Elton John és Sir Mick Jagger is.

A Sir előnév viselésére jogosító lovagi cím illeti meg a jövő évtől Patrick Stewartot, a neves Shakespeare-színészt, aki egyben a Star Trek-sorozat sztárja is volt.
Ugyancsak lovagi rangra emeli az uralkodó Nicholas Hytner rendezőt, akinek nevéhez egyebek mellett a The Madness of King George (György király őrültsége) című film is fűződik.

Hasonló elismerésben részesül Erich Arieh Reich, aki a II. világháború előtti időszak egyik legnagyobb nemzetközi embermentő akciója során, kisgyermekként került Nagy-Britanniába. A háború 1939-es kitörését megelőző egy évben összesen 10 ezer zsidó gyermek érkezett Londonba Németországból, Ausztriából, Lengyelországból és Csehszlovákiából a Központi Brit Alap (CBF) nevű akkori zsidó segélyügynökség szervezésében; köztük volt az Ausztriából kimenekített Erich Reich.

Sir Erich azóta jótékonysági akciók sorával fontmilliókat hajtott fel a világ üldözötteinek megsegítésére; az uralkodó e tevékenységét ismeri el a lovagi címmel.

Feltűnő módon hiányoznak ugyanakkor az idei újévi kitüntetési listáról is a londoni City nagy nevei, jóllehet a korábbi években London pénzügyi központjának sztárbankárai rendszeresen jelentős számban képviseltették magukat a királynői elismerésben részesülők között. A mostani listán mindössze egy bankár neve szerepel: Dyfrig Dafydd Joseff John, az HSBC bankcsoport volt vezérigazgatója a CBE fokozatot veheti át.
Az előző névsorban egyetlen olyan kitüntetett sem volt, aki közvetlenül a befektetési banki szektorban dolgozott.

A nagy befektetési házak nevei az utóbbi másfél év drámai piaci fejleményei és a bankári prémiumok körüli botrányok nyomán már nem csengenek olyan jól, mint korábban, és ez jól látszik az idei kitüntetési listán is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását