2024. május 2. - Zsigmond

Örüljenek a szlovákok sikerének?

Felemásak voltak a szlovákiai magyarok reakciói a szlovák fociválogatott szerdai sikerére - írja pénteki összeállításában a pozsonyi Új Szó című napilap.
2009. október 16. péntek 14:05 - HírExtra
"Megérdemeltük, hogy kint vagyunk Afrikában." "Ezek a szlovákok még becsületesen ki sem tudnak jutni a vb-re." Ez a két véglet, mely között a szlovákiai magyar hírportálokon a kommentálók véleményei elhelyezkedtek. Az internetet nem használó szlovákiai magyarok között is hasonlóak a véleménykülönbségek - jegyzi meg az újság.
A szlovák válogatott szerdai, lengyelországi győzelmével kijutott a jövő évi világbajnokságra, fennállása során először lett vb-résztvevő.

A szlovákiai magyar internetes hírportálok kommentálóinak nagyobb – vagy hangosabbik része – például kifejezetten a válogatott ellen drukkolt, "úgysem szeretnek minket a szlovákok, miért drukkoljak nekik" alapon. Egy részük viszont a szlovák válogatottnak szurkolt.

Huncík Péter pszichiáter, konfliktusmegelőző szakember szerint természetes, ha valaki szlovákiai magyarként a magyar válogatottal azonosul, az viszont már kevésbé, ha az ország polgáraként kimondottan a hazai válogatott ellen drukkol.
"Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy sokkal nehezebb egy országgal azonosulni például egy ostoba nyelvtörvény kapcsán" – mondta a lapnak Huncík.

"Az ilyen sikerek segítik, hogy a kisebbségek jobban azonosuljanak az országgal" – vélte Pavel Haulík szociológus, aki szerint a kérdésre a szakma sem tud határozott válaszokat adni, ugyanis még nem kutatták behatóan ezt a témakört.

A másik oldalon a szlovákok egy része is szereti kihasználni az ilyen szituációkat, és eldicsekedni a jó eredményekkel. Robert Fico kormányfő az utóbbi három évben a szlovák gazdasági eredményekkel kérkedett magyar partnerei előtt. A magyar külügyminiszter annak idején meg is jegyezte, egy baráti ország kormányfője ilyet nem tesz. Egy hónapja, a szécsényi magyar–szlovák kormányfői csúcson Fico viszont már a szlovák válogatott vb-szereplését emlegette, holott akkor még messze volt a végső siker - mutat rá az Új Szó.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását