2024. június 18. - Arnold, Levente

Kertész Imre kapta a Jean Améry-díjat

Kertész Imre író vehette át a Jean Améry-díjat esszéírói munkásságáért a frankfurti könyvvásáron csütörtökön.
2009. október 16. péntek 07:00 - HírExtra
Esszéiben a 79 éves Nobel-díjas író szenvedélyesen védelmezi az emberiség szabadságát. "Kertész esszéírói munkássága annak a felvilágosult gondolkodásnak a híve, amely leszűrte a fasizmus és a kommunizmus barbárságainak tanulságait" - indokolta döntését az irodalomtudósokból és kritikusokból álló zsűri még augusztusban.
A Jean Améryről elnevezett, 12 ezer euróval járó irodalmi kitüntetést kétévente adják át a frankfurti könyvvásáron. Legutóbbi, 2007-es díjazottja Drago Jancar szlovén író volt. Jean Améry (eredeti nevén Hans Mayer, 1912-1978), osztrák származású esszéíró Túl bűnön és bűnhődésen című, 1966-ban megjelent, a Harmadik Birodalom áldozatainak létállapotát bemutató esszékötetével várt ismertté.

A frankfurti könyvvásár második napján Paul Celan-díjjal tüntették ki Esther Kinsky műfordítót, Stephen Thome pedig az idei év legjobb irodalmi újdonságának járó díjat vehette át. A Könyvművészeti Alapítvány (Stiftung Buchkunst) díjazta 2008 legszebb könyveit is.

Csütörtökön prominens személyek sora jelent meg a könyvvásáron: a nap vendége volt többek között Margaret Atwood kanadai író, Tim Parks brit novellista, Jan Josef Liefers előadóművész, Eckart von Hirschhausen orvos-komikus és Elke Heidenreich író-újságíró-komikus is.

A könyvvásár utolsó napján, vasárnap adják át a német könyvszakma békedíját. A német alkotmányozás bölcsőjének számító Paulskirchében rendezendő "békeünnepség" idei kitüntetettje Claudio Magris olasz író, aki a szakmai indoklás szerint elsősorban különböző kultúrák együttélésének és együttműködésének problémáival foglalkozik.
A huszonöt ezer euróval járó irodalmi elismerést 1950 óta ítélik oda "nemzetségre, fajra és felekezetre való tekintet nélkül" olyan személyeknek, akik a "béke gondolatához jelentős mértékben hozzájárultak az irodalom, tudomány és művészetek terén végzett tevékenységükkel" - olvasható a www.friedenspreis-des-deutschen-buchhandels.de honlapon.

A békedíjnak eddig két magyar kitüntetettje is volt: 1991-ben Konrád György, 2004-ben pedig Esterházy Péter kapta az elismerést.

A világ legtekintélyesebb könyves seregszemléjén - amely immár a 61. a frankfurti könyvvásárok sorában - kereken száz országból mintegy 1000 külföldi és hazai szerző, több mint 7300 kiállító vesz részt. A szervezők közlése szerint idén a kiállított kötetek száma meghaladja a 400 ezret, s közülük mintegy 125 ezret tesz ki az újonnan megjelent könyvek száma.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

galamb tamás
2009. október 16. 13:18
Köszönjük az iróóriásnak,hogy Országunkat és Népünket fasiszta barbár népnek mutatta be a világnak! Ez az ember is csak a holokhausz rettegésükből tud profitálni, annyira haladó eszméket vall,hogy az emberiséget pusztító kapzsiságukról,tudatos butításról,történelem ferdítésről nem tud írni!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását