2024. május 2. - Zsigmond

Simai:nemcsak megelőlegezett, hanem megérdemelt az elismerés

Úgy tűnik, hogy Barack Obama irányváltása az amerikai külpolitikában hosszabb időszakra szól, ezért az elnöknek ítélt Nobel-békedíj nemcsak megelőlegezett, hanem megérdemelt is - mondta Simai Mihály akadémikus, a Magyar ENSZ Társaság elnöke pénteken az MTI-nek.
2009. október 9. péntek 18:25 - HírExtra
Oslóban pénteken jelentették be, hogy Barack Obama amerikai elnöknek ítélték oda az idei Nobel-békedíjat.

A norvég Nobel-békedíj Bizottság indoklása szerint a 2009 januárjában hivatalba lépett amerikai elnöknek "a nemzetközi diplomácia megerősítéséért és a népek közötti együttműködés elősegítéséért tett erőfeszítéseit" ismerték el a kitüntetéssel. Barack Obama amerikai elnökként "új légkört teremtett a nemzetközi politikában. A multilaterális diplomácia ismét központi szerepet kapott, és hangsúlyosabbá vált az ENSZ, illetve más nemzetközi szervezetek munkája" - mondta Thorbjörn Jagland, a bizottság elnöke.
Simai Mihály emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok új elnöke már megválasztása előtt is hangsúlyozta, kormánya jelentős változásokat kíván bevezetni az amerikai külpolitikában.

Ennek három nagy komoly összetevője volt - mondta az akadémikus.
Mint részletezte, az egyik a multilaterális szervezetek szerepének egészen más megítélése. Az előző amerikai adminisztrációk - és ebbe a Clinton-adminisztráció is beletartozott -, az ENSZ és más nemzetközi szervezetek szerepét és fontosságát aszerint értékelték, hogy az amerikai külpolitika számára mennyire hasznosak. Hangsúlyozták is - tette hozzá -, hogy az a politika, amelyet folytatni fognak, elsősorban ebből indul ki. Obama ugyanakkor kezdettől nagy jelentőséget tulajdonított annak, hogy jó néhány ügyet közösen kell megoldani.

A másik fajsúlyos összefüggés az Egyesült Államok viszonya az iszlám világhoz: ebben Obama szintén komoly változásokat kezdeményezett és egyiptomi látogatásával jelentős nyitást indított el az iszlám felé, főleg az iszlám ama szárnya felé, amely nem a harcos fellépés híve - mutatott rá Simai Mihály.

Mint mondta, a harmadik nagyon komoly változás az Egyesült Államok külpolitikájában a guantánamói fogolytáborhoz kötődik: megkezdték azoknak a törvénytelenségeknek a felszámolását, amelyeket a Bush-adminisztráció idején elkövettek.

Guantánamón jelenleg több mint kétszáz embert őriznek; a foglyok többsége arab ország állampolgára. Sokuk már évek óta az amerikai börtöntábor lakója, néhányukat olyan módszerekkel vallatták, amelyek jogvédő csoportok szerint kínzásnak minősülnek. Barack Obama január 22-én rendelte el a katonai börtön egy éven belüli bezárását.

Az amerikai külpolitikai irányváltás említett három összetevője közül a legjelentősebbnek a multilaterális szervezetekhez kapcsolódó politikát tartja a Magyar ENSZ Társaság elnöke, hiszen ezt azt jelenti - emelte ki -, hogy az Egyesült Államok, amely lényegében az egyik alapvető kezdeményezője volt a multilaterális gazdaságpolitikának, politikának, az új feltételek mellett visszakanyarodik a roosevelti elképzelésekhez és értékekhez.

Arra a kérdésre, hogy az új elnök hivatalba lépése óta eltelt rövid időben ennyire egyértelmű lehetett-e a Nobel-békedíj Bizottság számára: irányváltásról van szó, vagy részben megelőlegezték a bizalmat, Simai Mihály kifejtette, úgy tűnik, hogy ez hosszabb időszakra szóló irányváltás. Ugyanakkor "az előlegezés mindig adott", ha ilyen kérdésekről van szó, hiszen nem tudni, hogy a világpolitika és a világgazdaság "milyen új kérdéseket tálal az amerikai külpolitika számára", és a változások meglepetéseket is hozhatnak még, továbbá figyelembe kell venni az Egyesült Államok fő partnereinek hozzáállását is - fűzte hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását