2024. május 18. - Erik, Alexandra

Guantánamói foglyok a bíróságon

A washingtoni kongresszusban megállapodás született demokrata és republikánus párti képviselők és szenátorok között arról, hogy a guantánamói fogolytáborból további bebörtönzöttek állhatnak bíróság elé az Egyesült Államokban.
2009. október 8. csütörtök 09:16 - HírExtra
Ezzel megkönnyítik Barack Obama elnök kormányának azt a törekvését, hogy bezárja a Kuba szigetén lévő tábort. A megállapodásban részt vevő kongresszusi tagok törvénytervezetet alkottak erről, amelyben 42,8 milliárd dollárt biztosítanának a megvalósításra a belbiztonsági minisztérium számára az idei pénzügyi évben.

A tervezetet a kongresszus mindkét házának el kell fogadnia, de a képviselőházban ez nem lesz könnyű. A képviselők ugyanis a múlt héten nagy többséggel éppenséggel megtiltották, hogy akár egyetlen fogoly is bármilyen okból az Egyesült Államokba kerüljön, mert azt veszélyesnek tartanák.

A guantánamói táborban 223 terroristagyanús fogoly van még. A kormány egy vizsgáló bizottsága eddig 75-ről állapította meg, hogy szabadon engedhető, mert nem jelent veszélyt. Obama szeretné elérni, hogy januárra vagy szabadon engedjék, vagy bíróság elé állítsák mindegyiküket.

A törvénytervezet szerint a kormánynak minden egyes fogoly esetében, akit az Egyesült Államokban akar bíróság elé állítani, kockázatfelmérést kell készítenie.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását