2024. május 25. - Orbán

Meteorraj: figyeljük az égboltot

Az év egyik legjelentősebb és legjobban megismert meteorraja az október második felében jelentkező Orionidák, amely az idén különösen kedvező körülmények között figyelhető meg.
2009. október 1. csütörtök 23:40 - HírExtra
A meteorraj a Halley-üstökösből származik, vagyis amikor egy orionida-meteor ég el a légkörben, valójában a Halley-üstökös egy darabját látjuk megsemmisülni. A raj tavaszi párja a májusi Éta Aquaridák, az üstökös pályája ugyanis kétszer is metszi a földpályát.

Hivatalosan 1839-ben fedezte fel a meteorrajt Edward C. Herrick, de csak egy 1911-es tanulmány vetette fel az Éta Aquaridákkal való kapcsolatát. Mivel a Halley-üstökös retrográd irányba kering, a meteorokat is "szemből kapjuk, így légkörbe érkezési sebességük igen nagy, átlagosan 66 kilométer másodpercenként. (Retrográd keringési és forgási irány, amely - ha a Föld északi pólusa felől viszonítunk - az óramutató járásával megegyezik. A retrográd mozgás a Naprendszer legtöbb égitestének mozgásirányával ellentétes.)

Az észlelési maximum október 21-én lesz, ami a számítások szerint az átlagosnál erősebbnek ígérkezik, de a környező éjszakákon is szép "csillaghullásban" lehet majd gyönyörködni, a megfigyelésre az éjfél utáni órák a legalkalmasabbak - olvasható az MCSE hírportálján.

A honlap szerint október első felében mind a hét nagybolygó - a Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz és a Neptunusz lesz egyszerre megfigyelhető az égbolton. További érdekesség, hogy október 30-án este több mint másfél órán át Jupiter két holdja - az Io és a Ganymedes árnyékát is megfigyelhető lesz a bolygó korongján.
Mint az MCSE honlapján olvasható, a korán kelőket a Titán, a Szaturnusz holdja jutalmazza "érdekes fogyatkozásaival".

"Harminc éve nem fordult elő, hogy hazánkból megfigyelhetők legyenek a Titan fogyatkozásai, hiszen 1995-ben minden esemény nappalra esett. Most azonban szerencsénk lesz, így a hajnali égen többféle jelenséget is megfigyelhetünk" - mutat rá a csillagászati hírportál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

novaklaszlo56
2009. október 2. 01:24
Már csak a felhők miatt kell aggódnunk...
Egy kis helyreigazítás nem árt. A Merkúr, (a Föld), a Vénusz és a Mars a Naprendszer belső bolygói, a felsorolás többi tagja valóban a nagybolygók csoportjához tartozik. Egyébként korrekt a cikk.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását