2024. május 18. - Erik, Alexandra

Czink: "Régóta vártam erre a sikerre"

„Már rég el szerettem volna jutni idáig, de így is nagyon örülök, hogy csak most sikerült” – mondta a HírExtrának Czink Melinda, „Quebec Királynője”. Interjú élete legnagyobb sikerét elérő teniszezőjével!
2009. szeptember 23. szerda 12:09 - Gedei Szilárd
Nyolc éve profi, mégis csak a hétvégén, Kanadában tudta megnyerni élete első WTA-tornáját Czink Melinda. A 37 ezer dollárt kasszírozó magyar teniszező először érezhette, milyen is egy ilyen jellegű tornán beütni a meccslabdát – vajon mit érzett abban a pillanatban?

Megkönnyebbülést… Nagyon nehéz meccs volt, és abban a pillanatban nem is jutottak eszembe a következmények, hogy mit is csináltam. Csak ránéztem az edzőmre, és rettenetesen örültem, hogy egy ilyen nehéz meccset meg tudtam nyerni.

Aztán néhány nap távlatából kicsit letisztult bennem a dolog, s most még jobban örülök. Ezzel a ranglistahelyezéssel (37.) ugyanis a következő évi nagy versenyeken is lehetek kiemelt. Érzem, hogy a befektetett munka megtérül, és egyre jobban élvezem a játékot.

A torna előtt gondolt arra, hogy nyerhet?

A diadal
WTA-torna, Quebec (Kanada)
Döntő: Czink Melinda (5.)-Safarova (cseh, 4.) 4:6, 6:3, 7:5
Idén már volt egy-két verseny, ahol éreztem, hogy bennem van az, ami a győzelemhez szükséges. Ez persze soha nem olyan volt, hogy azt éreztem volna, hogy én vagyok a favorit, s meg kellene nyernem, csak tudtam, hogy ha összejönnek a dolgok, s egy kis szerencse is közrejátszik, meg tudom csinálni.

Ezen a tornán azonban nem gondolkodtam még csak ilyeneken sem. Amikor megláttam a sorsolást, akkor az első mérkőzésre akartam nagyon odafigyelni. Nem gondoltam rá, hogy ezt a versenyt meg fogom nyerni, mindig csak mentem tovább lépésről-lépésre, mindig csak a következő meccsre figyeltem.

Az eredmény a tornagyőzelem és a 37. ranglistahely. A 38. helyen Szávay Ágnes áll…


Nagyszerű, hogy végre két magyar is az ötvenben van! Régóta nem történt ilyen…

Önök ketten némileg különböző utat tettek meg a siker felé vezető úton.

Sok hasonlóságot, vagy éppen különbséget sem tudok mondani. Ági is, én is csináljuk a dolgunkat. A tenisz borzasztóan nehéz sport, rajta is, rajtam is, mindenkin óriási a nyomás. Egyébként pedig az első ötven elég nagy, elférünk ketten, sőt hárman, vagy még többen is – annak örülnék a legjobban, ha minél többen lennénk magyarok.

Az pedig, hogy egymás mögött vagyunk jelenleg a listán, még jól is elsülhet, így tudjuk egymást motiválni és jobb eredményekre serkenteni.

Főleg, hogy nincs megállás – nem is csoda, hogy csak nehezen tudtuk elérni: ha jól tudom, az elmúlt napja utazással telt, s már a következő torna helyszínén tartózkodik.


Igen, a héten Új-Mexikóban, Albuquerque-ben szerepelek egy 75 ezer dolláros tornán, azonban itt csak párosban indulok. Szeretném a páros ranglistahelyezésemet is felhozni, mert a nagy versenyeken erre nincs esélyem.

És még ezután sem lesz vége a szezonnak.

Az idén még Pekingben és Oszakában fogok játszani, és azt hiszem, hogy utána befejezem az évet.

Hogy aztán jövőre megújult erővel kezdjen bele a következőbe, az esetleges még jobb ranglistahelyezésért. Huszonhat éves, mit gondol, meddig juthat a sportágban?

Igazából és soha nem szoktam ezen gondolkodni, mert csak értelmetlen nyomást rakna rám. Azt, hogy ide jussak, már nagyon régen szerettem volna, de csak most sikerült – most is örülök azonban neki. Úgy fogom fel, hogy az utazás, illetve maga a folyamat az igazi jutalom. Hogy hová juthatok? Nem tudom. Mindenesetre dolgozom keményen, egyre motiváltabb vagyok. Ahova megy, oda megy…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

megmondom
2009. szeptember 23. 13:29
FANTASZTIKUS EZ A LÁNY! NEKI NEM JÖTT KÖNNYEN A SIKER, MINT SZÁVAYNAK, MEG IS LÁTSZIK A VISSZAFOGOTT SZAVAIN, HOGY MENNYIRE MEGÉRDEMELTE EZT A GYŐZELMET.

SZERINTEM HOSSZÚ TÁVON BIZONY JOBB LESZ, MINT SZÁVAY ÁGI. ÁGI UGYANIS SZERINTEM MENTÁLISAN VAN LEMARADVA AKÁR CZINKTŐL, AKÁR A MEZŐNY TÖBBI RÉSZÉTŐL. MONDOM EZT ÚGY, HOGY AZT ELISMEREM: SZÁVAY NAGYOBB TEHETSÉGNEK SZÁMÍTOTT EGY-KÉT ÉVE...
Phil Ivey
2009. szeptember 23. 13:25
Szép volt, Melinda! De jó lenne két magyart a harmincban, vagy uram bocsá' a húszban látni...
szupor
2009. szeptember 23. 12:56
Szerintem egy Grand Slam negyeddömtő vagy esetleg elődöntő már a közeljövőben benne van Melindában. Mentálisan nagyon is alkalmas erre, és ez a legfontosabb, mert tenisztudásban nincs nagy különbség a női mezőnyben, mint volt valamikor Steffi Graf, Szeles Mőnika vagy Martina Navratilova idején...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását