2024. május 14. - Bonifác

Bajnai szerint sokan jól járnak az új büdzsével

A miniszterelnök szerint jövőre az ideinél több pénz jut az egészségügyre, a közbiztonságra és az Út a munkához programra; az MTI információi szerint Bajnai Gordon többek között erről beszélt az MSZP hétfői frakcióülésén.
2009. augusztus 31. hétfő 16:02 - HírExtra
Az MTI úgy tudja: a kormányfő szavai szerint a 2010-es büdzsét a takarékosság, a stabilitás megőrzése, valamint a közbiztonság és a munka becsületének helyreállítása jellemzi majd.

A miniszterelnök beszélt a két leginkább vitás területről, a közösségi közlekedésről és az önkormányzatok forráscsökkentéséről is. Utóbbival kapcsolatban a lehetséges konfliktusok között az oktatás, a fejlesztések és a szociális ellátórendszer finanszírozását említette. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy sok javaslat alapján megfelelő kompromisszum született.

Az MTI képviselőktől származó információi szerint a hosszas egyeztetési folyamat végül azzal zárult, hogy nettó 85 milliárd forintot vonnak el az önkormányzatoktól, de ez összességében valójában 120 milliárd forint, mivel a korábbi járulékcsökkentés miatt már csökkentek az önkormányzati normatívák.

A közösségi közlekedés átalakításáról - a távirati iroda információi szerint - tovább egyeztetnek, annak érdekében, hogy a forráskivonás ellenére biztosítani lehessen a megfelelő színvonalú közlekedési szolgáltatást az ország egész területén.

Az MTI úgy tudja, a miniszterelnök szólt a válságkezelés folytatásáról is: ide tartoznak a stabilitást, a növekedést és biztonságot erősítő intézkedések. Utóbbiba tartoznak a közrendhez és közbiztonsághoz kapcsolódó lépések. Többek közt a közrendvédelmi csomag, a korrupcióellenes intézkedések és a szélsőségek elleni küzdelem tovább vitele. A szociális biztonság kérdéséhez pedig többek közt a roma kérdések rendezését, a lakáshitelesek védelmét, a krízisalapot, illetve Út a munkához program erősítését sorolta a kormányfő - értesült az MTI.

Az MTI úgy tudja, az őszi politikai feladatok is szóba kerültek a frakció ülésén. Ezek között szerepel a banki fogyasztóvédelem, a krízisalap további működtetése és költségvetés kiemelt területei.

A távirati iroda értesülései szerint Bajnai Gordon a képviselők előtt megerősítette: továbbra is 3,8 százalékos hiánycéllal, 0,9 százalékos gazdasági visszaeséssel, valamint 4-4,5 százalékos inflációval számolnak jövőre.

Az MTI információi szerint nem volt komolyabb vita a frakcióülésen, a forráselvonások összegeit senki nem vitatta, a képviselők a részletkérdésekkel foglalkoztak. A legtöbben az Út a munkához program átalakításához fűztek megjegyzéseket, kérve, hogy ne csökkentsék le az eddigi 95 százalékos állami támogatást 90-re. A közösségi közlekedés kapcsán sokan megjegyezték, hogy előbb a "feneketlen zsákot" kellene betömni - utalva a végkielégítés botrányokra -, utána ésszerűsíteni.

A hozzászólók felvetették, hogy nem kellene felfüggeszteni az önkormányzatok hazai fejlesztési forrásait, erre az MTI információi szerint Bajnai Gordon úgy reagált: ez a lépés még mindig jobb, mint ha pedagógusokat kellene elbocsátani.

Bajnai Gordon és Oszkó Péter is beszélt a banki fogyasztóvédelemről, a kormányfő azt mondta, hogy ha a pénzintézetek nem fogadják el az etikai kódexet, a kormány törvénymódosítással éri el az egyoldalú szerződésmódosítás megakadályozását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. augusztus 31. 16:44
Ez már ismerős: Idén is jól jártak egyes állami cégek vezetői.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását