2024. május 28. - Emil, Csanád

Még nem tudni pontosan, hogy fog kinézni a költségvetés

Az MSZP-frakció vezetése elfogadta az önkormányzatokat és a közösségi közlekedést érintő jövő évi forráskivonás mértékét, de további egyeztetést tart szükségesnek ezek a részletekről - értesült az MTI szocialista forrásból szombaton délelőtt azt követően, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök a 2010-es költségvetés előkészítéséről egyeztetett a képviselőcsoport első embereivel.
2009. augusztus 29. szombat 13:55 - HírExtra
A vitás ügyekben egyezségre jutott az MSZP-frakció vezetése és a kormány - mondták szocialista politikusok az MTI-nek. Hozzátették: nagyságrendileg "megvan" az a 120 milliárd forint, amelyet az önkormányzatoktól vonnának el. Ezt az összeget a kormány jelölte meg a Nemzetközi Valutaalapnak küldött szándéknyilatkozatban.

Az MTI információi szerint 50 milliárd forintot tesz ki az a csomag, amely rögzíti: jövőre nem lesz forrásuk a helyhatóságoknak arra, hogy kizárólag hazai forrásból finanszírozzanak fejlesztéseket.

Az önkormányzati feladatok csökkentése hozzávetőleg 35 milliárd forintot tesz ki, de a közoktatási és szociális tárcáknál is jelentkezik a településeket érintő elvonás: csökkennek egyes normatívák támogatásai.

A közösség közlekedés költségvetési finanszírozásából 40 milliárd forintot von el az állam jövőre, de nem finanszírozza a MÁV veszteségét sem, amely több tízmilliárdos tétel.

Az MTI úgy értesült, hogy az önkormányzati feladatok "átszabásáról" és a közösségi közlekedés átszervezéséről további egyeztetések lesznek. Utóbbinál arról tárgyalnak majd, hogy miként szüntessék meg a párhuzamosságokat a MÁV és a Volán hálózatai között.

Az egészségügy finanszírozása jövőre a tervek szerint reálértéken marad, azaz néhány milliárd forinttal bővül 2010-ben e szféra költségvetési támogatása.

A prioritásként kezelt közbiztonság viszont szinte az egyetlen terület lesz, ahol nő a 2010-ben felhasználható források összege.

Hétfőn az MSZP-frakció Bajnai Gordon miniszterelnök részvételével tárgyal a 2010-es büdzsé részleteiről, egy nappal később pedig a kormány első olvasatban vitatja meg a költségvetést.

Szeptember 9-én fogadja el a tervek szerint a kormány a törvényjavaslatot, amelyet 11-én nyújt be az Országgyűlésnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását