2024. április 26. - Ervin

Vigyázat! A nyári sportok veszélyesebbek, mint gondolnánk!

Süt a nap, fogy a fröccs, bikinicsodákban pompáznak a lányok - azonban vigyázat, még mindig elegendő idő van hátra a nyárból ahhoz, hogy egy csúnya "extrémvízisportos" balesetet szenvedjünk! A HírExtra most elárulja, hogyan úszhatjuk meg a sérülést.
2009. augusztus 8. szombat 07:59 - Gedei Szilárd
Nyár van. Ez önmagában még nem jelentene problémát, ugyanis ez az évszak igen nagy népszerűségnek örvend szerte a világon. Hanem nyáron – mint azt a nevük is mutatja – űzhetőek olyan nyári extrém sportok, melyek nem mindenki számára ismertek, sőt sokan hiába is próbálkoznak egyes sportágak elsajátításával. Vajon melyiket érdemes egyáltalán elkezdeni?

Vigyázat, sérülésveszély!

A következőkben dr. Rónai Márton, a Budai Egészségközpont ortopéd szakorvosa ad néhány hasznos tanácsot a felkészüléssel és a sportolással kapcsolatban – főleg az amatőröknek címezve, de talán a profik is hasznát vehetik az alábbiaknak.

„A mai divatos vízi sportok, mint például a jet-ski, wakeboard, vízisí vagy a szörf nagyon izgalmas, látványos elemeket tartogatnak, és ezáltal sokakat vonzanak. A gyakran könnyűnek tűnő mozdulatok igencsak igénybe veszik izmainkat és ízületeinket, így mielőtt belevetnénk magunkat a sportolásba, készüljünk fel megfelelően. A fizikai erőnlét mellett azonban nagyon fontos a szellemi felkészültség is, hogy sérülés nélkül zárjuk a napot” – hangsúlyozta a doktor úr.

Bizony, a legtöbbször a sérülések megúszása jelenti a legfőbb feladatot. Jó hír azonban, hogy a kellő fizikai erőnlét már heti három-négy edzéssel elérhető, mely során természetesen állóképességünket is fejleszthetjük. Hiába azonban minden edzés, ha előtte nem melegítünk be rendesen. Sokan nem is sejtik, mennyire fontos, hogy tetőtől talpig melegítsünk be, és fokozottan figyeljünk a térd, illetve a váll ízületeire. Ehhez még víz sem kell, sőt, a legjobb, ha a megfelelő testtartást és mozdulatokat először a szárazföldön gyakoroljuk. Még valami: lehetőleg ügyeljünk a laza lábtartásra, hiszen a merev térdek egy-egy nagyobb hullám következtében könnyen megsérülhetnek. Ráadásul nagyobb sebességnél már az egészen pici hullámok is nagy megterhelést jelenthetnek a gerincnek.

Előzzük meg a gerincbajokat!

Egy a lényeg: a védőfelszerelés
„A vízi sportok esetében nélkülözhetetlen a megfelelő védőfelszerelések használata. A bukósisak, mentőmellény, a láb- és gerincvédő a komolyabb sérülések ellen is védelmet nyújtanak. Így az egyes sportágak szigorú szabályainak betartásával elkerülhetők a balesetek” – osztotta meg velünk a legmegfontolandóbb jó tanácsot dr. Rónai Márton.
Ez eddig mind szép és jó, de hogyan tudjuk elkerülni egyik legérzékenyebb testrészünk, azaz a gerinc rossz terhelését?

Például a lábak jó rugózásával, ami egyértelműen mérsékli a gerinc terhelését. Ebből a szempontból a legveszélyesebb sportágak a vízisí és a szörf – ezeknél a sportágaknál a a felső végtagokat alaposan melegítsünk be, és sportolás közben kerüljük a merev testtartást!

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a sportolást követően már nem gondolnak az izmok megfelelő nyújtására és a lazításra.

Ráadásként pedig egy jó tanács a kezdők számára: egy-egy új sport tanulása során rendkívül fontos a fokozatosság, nem érdemes például komolyabb sérülések veszélyét kockáztatni pusztán azért, mert mondjuk villantani akarunk egy a parton napozó bomba nőnek, esetleg egy napbarnított férfinak.

Biztonsági kiképzés megtartva, már csak a legszívesebben űzendő sportágat kell kiválasztanunk…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását