2024. április 25. - Márk

Ilyen ez a melegsport...

"Olyan dolgon keresztül éljük meg a melegségünket, ami teljesen elfogadott, így hozzájárulunk ahhoz, hogy javuljon a melegek megítélése" - mondják a 2012-es pesti "melegolimpia" szervezői. A melegsport fogja megváltani a világot?
2009. július 29. szerda 17:59 - HírExtra
„Melegolimpia vagy gigantikus buziparti?” – tettük fel egy korábbi cikkünkben a kérdést a 2012-es budapesti EuroGames-szel és a melegek sportjával kapcsolatban. A megoldáshoz ugyan sokkal közelebb nem kerültünk, a melegek külön szervezetekben történő sportolása ugyanis felvet néhány érdekes kérdést. Mindenesetre most megadjuk a lehetőséget a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzszexuálisok képviselőinek, hogy elmondják saját álláspontjukat.

Nem tartják különcködésnek


Az Atlasz Sport Egyesület a magyar melegek legnagyobb sport célú tömörülése, mellesleg a 2012-es budapesti EuroGames egyik fő szervezője. Az egyesület egyik ügyvivője, László Gábor a HírExtrának elmondta: a melegek sportjának nem az a célja, hogy a homoszexuálisok elszigetelve, külön szövetségekben sportoljanak, hanem hogy – mint sok más kisebbség esetében – olyan szabadidős tevékenységet folytassanak, mellyel csökkentik a melegekkel szembeni előítéleteket. „Vannak meleg táncklubok, meleg szórakozóhelyek, mégsem arról van szó, hogy különcködnénk. Azzal teremtünk közösségeket, hogy a tagjaink más közösségekhez is tartoznak. Együtt énekelünk, együtt táncolunk és együtt sportolunk” – magyarázta a melegek hozzáállását a közösségi élethez a sportvezető.

Kis ízelítő – egyneműek táncversenye a 2008-as EuroGames-ről:

Meleg számok
„Nálunk, az Atlasz Sport Egyesületnél körülbelül ötven állandó taggal számolhatunk, de az edzéseinkre néha kétszáz ember is lejár. Ezen melegek többsége azonban hobbisportoló, arról nincs adatunk, hogy hány olyan profi sportoló van az országban, aki melegnek vallja magát” – tudtuk meg László Gábortól.
Érdekes kérdés, hogy vajon a férfiak, vagy a nők körében népszerűbb a melegsport. „Sportáganként változó. Tollaslabdában például egál környékén mozog a két nem aránya, de a táncosoknál kicsit több a nő, míg úszásban a férfiak vannak az Atlaszban túlsúlyban".
Való igaz, hogy szinte az összes többi kisebbségnek megvannak a saját közösségteremtő tevékenységei. Gondoljunk csak a német nemzetiségű kézilabda csapatra, a cigány focistákra, vagy bármire a zsidó énekkartól kezdve a gyengénlátók kézművesköréig. A melegek ráadásul több ok miatt sem tartják különcködésnek a melegsportot:

„Egyrészt azért, mert velünk együtt sportolnak nem melegek is: sokan például meleg barátaikkal jönnek le hozzánk edzeni. Csak fölvállaljuk, hogy melegek vagyunk, és mellette sportolunk. Hidakat építünk, azzal például, hogy nem meleg edzőkkel dolgozunk, vagy hogy a meleg kézilabdacsapatunk a Budapest Bajnokságban is indul” – mondta az Atlasz Sport Egyesület ügyvivője.

De ami a helyzet az EuroGames néven futó „melegolimpiával”? Hiszen sokan amondóak, hogy a 2012-ben Budapesten rendezendő négy napos meleg sportesemény a napi partikkal, a táncoló-vonagló résztvevőkkel inkább hasonlít egy „gigantikus melegpartira”, mint valódi sporteseményre. Ráadásul igen sok pénzbe kerül.
„Az előzetes költségvetésben leírt pénzeket nem elvárjuk az államtól, hanem megpályázzuk. Csak reméljük az önkormányzat, az Európai Unió és az állam támogatását– nyilatkozta a HírExtrának a „melegolimpia” egyik szervezője, László Gábor. „Lehet, hogy néhány kívülállónak furcsának tűnik, de az a meleg sportélethez tartozik, hogy a rendezvények nem csak szigorúan a sportról szólnak, hanem például az EuroGames-en a sporthoz kapcsolódóan más kulturális rendezvények is helyet kapnak” – mondta László.



A melegsport jót tesz a társadalomnak?

Ez rendben is van, de nem lenne jobb színtiszta, csak a sport egyetemes értékeit szem előtt tartó sporteseményt rendezni újabb "melegdemonstráció" helyett? „Nem, mert a meleg sportrendezvények nem csak profi sportolóknak szólnak, mindenkinek megadjuk a lehetőséget. Így, mivel amatőr, illetve hobbisportolók is eljönnek, lényegében egy nagy fesztiválnak szervezzük, amihez kapcsolódnak kiállítások, ünnepségek és más kísérőprogramok is. Általában így néz ki egy EuroGames” – tette hozzá a szervezésben 2012-es budapesti EuroGames szerevezésében oroszlánrészt vállaló Atlasz Sport Egyesület ügyvivője.

Az érvek érthetőek, azonban – mivel Magyarországon vagyunk – több mint valószínű, hogy akadnak majd olyanok, akiket hiába győzködnek arról, hogy a melegsport mennyire jó dolog. „Megjelentünk már a radikálisok honlapjain, úgyhogy aki nagyon akarja, az tudhatja, hogy 2012-ben komoly meleg sportesemény lesz Budapesten. A tapasztalatunk azonban az, hogy a melegek, és így a melegsport megítélése semmivel sem rosszabb nálunk, mint Európa más országaiban. A melegeket egyébként sokkal kevesebb erőszak éri Magyarországon, mint amennyi az európai átlag."

Az LMBT-közösség tagjai azonban jobban teszik, ha készülnek arra, hogy lesznek ellenző emberek – tegyük hozzá, hogy mindenhol vannak, amikor például Utrechtben voltak a játékok, óriási rendőri készültséggel találkozhattunk a radikális muzulmánok miatt, holott Hollandia köztudottan az egyik legtoleránsabb ország.

„Mivel mi egy olyan dolgon keresztül éljük meg a melegségünket, ami teljesen elfogadott, így azt gondoljuk, hogy hozzájárulhatunk ahhoz, hogy javuljon a melegek megítélése” – tette végezetül hozzá az elmondottakhoz László Gábor, az Atlasz meleg ügyvivője.

Jól hangzik, annyi szent. Innentől már csak az a kérdés, hogy a melegek vajon kulturális-, sport-, vagy valamilyen más eseményként tekintenek az EuroGamesre, ezzel pedig úgy általában a melegsportra…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

novaklaszlo56
2009. augusztus 3. 16:25
Szíved joga, kedves Fókazsír.
Én meg utálom ismételni magam, de ha kifejteném neked a véleményemet, erre kényszerülnék, tekintve, hogy a cikk "egy korábbi cikkünkben" hivatkozása sajnos nem mutat arra az írásra, amely kapcsán már elmondtam, mit gondolok a témáról. Emlékezetből ennyit mégis fel tudok idézni: ha bármely társadalmi kisebbség - esetünkben a melegek - nem ütköznének ellenállásba az önkifejezési, önmegvalósítási törekvéseikben, vajon mi okuk lenne a jog- és esélyegyenlőségi óhajuk bármilyen demonstrálására? Én is annak örülnék, ha pl. nem lenne melegolimpia, de valószínűleg nem azért, amiért te. A sportoló, az sportoló, ha meleg, ha nem. Az olimpia az amatőrök versenye, ahol semmiféle megkülönböztetésnek helye nincs! Ezért - és nem másért! - nem értek egyet az előző, már nem található cikkben megszólaló melegjogi képviselővel. Nyilvánvaló, hogy a EuroGames nem ilyen rendezvény, hanem emberjogi demonstráció, s mint ilyen, lehet, hogy elhibázott, mert úgy tűnik, sokakban erősíti a homofóbiát, mint minden egyéb melegdemonstráció. A lényeg még egyszer: ha a melegek az élet minden területén ugyanolyan jogokkal és esélyekkel rendelkeznének, mint a heteró többség, {ld. 1949. évi XX. törvény (Alkotmány) 54. § (1); 63. § (1); 70/A. § (1), (2), (3)} vajon demonstrálnának-e, vagy szükségük lenne-e jog- és érdekvédő szervezetek létrehozására és működtetésére? Kérlek, mielőtt indulatba jönnél, gondold végig ezeket a kérdéseket, és ne csak a melegek, hanem minden hazai kisebbség kapcsán. Persze, szeretned nem kell őket, de te is boldogabban élhetsz, mit ne mondjak, nyugodtabban alhatsz, ha senkit sem kell gyűlölnöd. Márpedig nem kell. Tényleg, miért teszed? Mert valakik ezt mondták? És TE mit gondolsz? Van saját, érvekkel védhető véleményed? Vagy kényelmesebb és biztonságosabb mások zászlaja alá állni? Nem akarlak megsérteni, csak arra szeretnélek rávenni, hogy gondolkodj szabad emberhez méltóan! Ne hagyd, hogy mások gondolatai, előítéletei elhülyítsenek! Kérlek!
Ha megismerkedsz néhány -nem erotikus! - meleg bloggal (csak példaként: "melegszivvel"), talán tisztábban látod ezeknek az embereknek a helyzetét, és biztos vagyok benne, még inkább áldani fogod a szerencsédet, hogy nem vagy meleg! Remélem, enyhül majd a gyűlöleted! Mielőbbi jobbulást! (Mellesleg, amennyire képes vagyok megítélni, heteró férfi vagyok, de ezen felismerésem részleteivel nem untatnálak.)
fókazsír
2009. július 29. 18:29
Én utálom őket mint a szart!!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását