2024. április 26. - Ervin

Őskori erdőt rekonstruálnak

Közel 600 millió forintos beruházásban folytatódik az ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület fejlesztése. A 20-30 millió évvel ezelőtti flórát elevenítik majd meg a miocénkori erdőbe telepített növények, és új tanösvényként várja a látogatókat a lombsétány.
2009. július 22. szerda 22:41 - HírExtra
Az Ipolytarnóci Ősvilági Pompeji turisztikai fejlesztése című projekt második ütemében zajlanak a beruházások 2010 nyaráig - tájékoztatta az MTI-t szerdán Duska József, az ipolytarnóci területet működtető Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vezetője.

A miocén erdő 2,5 hektáros, lapos mélyedésben lévő területére a korabeli flórát megjelenítő növényeket telepítenek, és melegházat is kialakítanak a hazai klímát nem tűrő növények számára. Az erdőben lesznek gyaloghidak, padok, és a korabeli faunát bemutató ősállat-rekonstrukciók. Az arborétumban 1250 méter hosszúságú kerti ösvények vezetik majd a látogatókat. A miocén erdő területének előkészítéseként földkábellel váltják ki a légvezetéket, és kiirtják a helyszín egy részét most elfoglaló akácost.

Létrehoznak olyan lombsétányt is, amely nyolc-tíz méter magasan vezet a fák lombjai között. Két végén egy-egy 15 magas, kilátóként is funkcionáló tornyot építenek. A gyerekek számára kis függőhidat, drótkötélpályát, és állati lakhely-imitációkat alakítanak ki.

Mindemellett 147 négyzetméter alapterületű étterem, 80 négyzetméteres fedett pihenőhely, és 50 gyerek részére készülő, az uniós szabványoknak megfelelő játszótér is épül Ipolytarnócon.

A fejlesztés első ütemében uniós és kormányzati támogatással 400 millió forintból újították meg a földtani élőhelyet 2007 őszén. Új bemutatócsarnokot hoztak létre, amelyben térben kivetítve elevenednek meg az állatok, a moziteremben pedig a 20 millió évvel ezelőtti világ tárul fel a látogatók előtt, a nézők mozgószékben ülve élhetik végig a vulkánkitörést kísérő földrengést.

A fejlesztés a bemutatócsarnokban is folytatódik, kiállításokon mutatják majd be a Kárpát-medence születését, a bükkábrányi ősfák megmentését, és itt helyezik el a 18-20 millió évvel ezelőtt élt állatvilág arányosan kicsinyített szobor-rekonstrukcióit.

A Nógrád megyei Ipolytarnóc nevét a környéken megtalált, csaknem száz méter hosszúságú és nyolc méter kerületű óriási, megkövesült fenyő, a világ legnagyobb ismert pinusféléje tette híressé. A területen 11 gerinces állatfaj több, mint háromezer lábnyomát azonosították már. 2007 nyarán Ipolytarnócra szállították a Bükkábrányban 60 méter mélységből előkerült, nyolcmillió éves ősfenyőket is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását