2024. május 5. - Györgyi

Alig volt neandervölgyi ember Európában

Kis lélekszámú volt a neandervölgyi népesség Európában a 38 000 és 70 000 évvel ezelőtti időszakban, ez vezethetett a Homo neanderthalensis kihalásához.
2009. július 17. péntek 23:29 - HírExtra
Egy-egy időszakban a populációban átlagosan 1500, de maximum 3500 szülőképes korú nő lehetett, vagyis a népesség létszáma nem haladta meg a 7000 főt - állítják német kutatók, akik vizsgálataikról a Science legutóbbi számában számolnak be a LiveScience (http://livescience.com) tudományos hírportál ismertetése szerint.

A Homo neanderthalensis 230 ezer éve jelent meg Európában, de élt Ázsia bizonyos részein is. Húszezer éve tűnt el, néhány évezreddel azután, hogy megjelent a modern ember.

A Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet kutatói összesen hat olyan Homo neanderthalensis maradványaiban vizsgálták a kizárólag anyai ágon öröklődő mitokondriális DNS-t, akik a 38 000 és 70 000 évvel ezelőtti időszakban éltek.

Ahhoz, hogy képet kapjanak a neandervölgyi ember genetikai sokféleségéről és megállapítsák a népesség lélekszámát, a kutatók összehasonlították a Homo neanderthalensis DNS-szekvenciáit. Párhuzamosan ötven, a világ különböző pontján élő embertől vettek vizsgálati mintát, hogy kiderítsék, genetikailag mennyire különböznek egymástól.

A genetikai sokféleség közvetett adatokat szolgáltat az utódnemzésben részt vevők számáról: minél több ember házasodik, annál nagyobb ugyanis a gének keveredése és fordítva.

Mint kiderült, a neandervölgyi ember genetikai diverzitása (sokfélesége) a mai emberének alig egyharmadát teszi ki.

A német kutatók számítása szerint egy adott időszakban a szülőképes nők száma 1500 körül lehetett a népességen belül, de nem haladta meg a 3500 főt. Az utóbbi adatból kiindulva a teljes népesség lélekszáma legfeljebb hétezer fős lehetett.

"Kis létszámuk miatt sokkal védtelenebbek voltak a körülményekkel szemben, ami a kihalásukhoz vezetett. Eltűnésük időben egybeesik a modern ember megjelenésével" - hangsúlyozta a kutatásokkal kapcsolatban Adrian Briggs, a Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet munkatársa.

Ian Tattersall, a New York-i Amerikai Természettudományi Múzeum antropológiai kurátora szerint - ő nem volt részese a programnak - a kutatás megerősíti a azokat a feltételezéseket, amelyek szerint a legutóbbi jégkorszak vége felé a kemény létfeltételek következtében csökkenőben volt a neandervölgyi népesség lélekszáma. "Nem hiszem azonban, hogy a neandervölgyi ember valóban eltűnt volna, ha életében nem jelent volna meg egy új elem - a modern ember, akivel vetekedni kellett az élelemforrásokért" - hangsúlyozta. .

Mint Briggs rámutatott, a Max Planck Intézet kutatóinak vizsgálata nem támasztotta alá a neandervölgyi és a modern ember közötti keveredés elméletét. Ilyen kis lélekszám mellett, ha volt is keveredés, az a kevés neandervölgyi gén "felhígult" az évezredek folyamán.

Hozzátette, hogy a neandervölgyi ember teljes genomját még az idén nyilvánosságra hozzák - ez választ adhat majd az esetleges keveredésre is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását